Σύνοδος Κορυφής: To «κενό» των 75 δισ. ευρώ λόγω Βrexit και το βαθύ χάσμα βορρά και νότου στην Ευρώπη

Σύνοδος Κορυφής: To «κενό» των 75 δισ. ευρώ λόγω Βrexit και το βαθύ χάσμα βορρά και νότου στην Ευρώπη
epa08231038 Germany's Chancellor Angela Merkel (R) and French President Emmanuel Macron hug during a trialteral meeting on the sidelines of a Special European Council meeting in Brussels, Belgium, 20 February 2020. EU heads of state or government gather for a special meeting to discuss the EU’s long-term budget for 2021-2027. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η συζήτηση για την κατάρτιση του επταετούς προϋπολογισμού έφερε ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις και διαφωνίες.

«Άκαρπες» ήταν οι διαπραγματεύσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την κατάρτιση του επταετούς προϋπολογισμού. Η συζήτηση αυτή υπήρξε ανέκαθεν δύσκολη, όμως αυτή τη φορά η αντιπαράθεση ήταν ακόμη εντονότερη, λόγω του κενού των 75 δισ. ευρώ που προέκυψε στη χρηματοδότηση εξαιτίας της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίσει κοστοβόρες νέες προκλήσεις, από το μεταναστευτικό μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Η αντιπαράθεση αυτή και ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί το κενό φανέρωσε το βαθύ χάσμα μεταξύ των χωρών του βορρά και του νότου, της ανατολής και της δύσης, των πιο ανεπτυγμένων και των λιγότερο ανεπτυγμένων οικονομιών.

Η Δανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία, οι επονομαζόμενες «τέσσερις σφικτοχέρες», προσήλθαν στις συζητήσεις με το αδιαπραγμάτευτο αίτημα, το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να μην ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ. Η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ήταν στο 1,069%, όμως απορρίφθηκε αμέσως όταν την έθεσε στους ηγέτες.

«Δυστυχώς σήμερα διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία και πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι πολύ δύσκολη, και ιδίως μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, αναγνώρισε ο Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσολα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι είναι αναγκαίο «να συνεχιστεί η δουλειά με σφρίγος κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες». Σχολιάζοντας την αποτυχία της συνόδου, είπε ότι «Έτσι είναι η δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «είναι μια καλή δημοκρατική παράδοση να συζητάς και να διαπραγματεύεσαι».

Μακρόν

Η αποτυχία της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ αποδεικνύει ότι «δεν χρειαζόμαστε τη Βρετανία για να επιδείξουμε την ασυμφωνία μας», δήλωσε χαριτολογώντας ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά την απότομη λήξη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι κατάφερε να πετύχει κάποιες βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις, όμως δεν αρκούσε αυτό ώστε να επιτευχθεί σήμερα μια συμφωνία. «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν μπορεί να πληρώσει το Brexit», τόνισε.

Μέρκελ

«Οι διαφορές ήταν απλώς πολύ μεγάλες», σχολίασε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. «Ακόμη και τα πρόχειρα δεδομένα της νέας πρότασης έδειχαν ότι δεν επαρκούσε για να γεφυρωθούν οι διαφορές», σημείωσε.