Οι προσδοκίες Μέρκελ και Σόιμπλε για μια «συνολική συμφωνία» για την Ελλάδα

Οι προσδοκίες Μέρκελ και Σόιμπλε για μια «συνολική συμφωνία» για την Ελλάδα
German Chancellor Angela Merkel (L) talks to Finance Minister Wolfgang Schaeuble during a debate of the Bundestag, the lower house of parliament, in Berlin, Germany, May 21, 2015. Merkel said on Thursday that there would not be any Group of 8 meetings with Russia as long as it fails to comply with basic common values of democracy and states based on rules of law. REUTERS/Fabrizio Bensch - RTX1DWR9

Η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας κινείται σε ρυθμούς Eurogroup, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση.

Συνολική συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας αναμένει στο αυριανό Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA. «Θεωρούμε ότι μπορεί να βρεθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, μεταφέροντας παράλληλα την αισιοδοξία του κ. Σόιμπλε για την κατάληξη του αυριανού Eurogroup.

Το DPA ανέφερε ότι «προηγουμένως η Αθήνα είχε χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών», επικαλούμενο δήλωση Έλληνα αξιωματούχου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι: «βρισκόμαστε ακόμα μακριά από μια συμφωνία. Η Γερμανία δεν έκανε κανένα βήμα υποχώρησης. Εάν το Eurogroup οδηγηθεί σε αποτυχία, η Ελλάδα θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής».

Τι αναμένει η Μέρκελ και ο Γκάμπριελ

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διακατέχεται από «την επιθυμία και το ενδιαφέρον -σίγουρα όπως και ο υπουργός Οικονομικών- η αυριανή συνεδρίαση να εξελιχθεί θετικά με καλά αποτελέσματα για την Ελλάδα, για το Eurogroup και για τη Γερμανία», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Επιπλέον, σύμφωνα με την DW, ο κ. Σέφερ δήλωσε ότι «στην κυβέρνηση γίνονται εντατικές συζητήσεις», καθώς στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού επικρατεί διάσταση απόψεων σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες για τους χειρισμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, αναφερόμενη στις προσδοκίες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ από την αυριανή συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ώστε να ολοκληρωθεί αύριο η δεύτερη αξιολόγηση.