Συνομιλία Αναστασιάδη – Μπαϊντεν: Στο επίκεντρο το Κυπριακό

Συνομιλία Αναστασιάδη – Μπαϊντεν: Στο επίκεντρο το Κυπριακό

Να μεταφέρει τις θέσεις της Λευκωσίας στην 'Αγκυρα για το Κυπριακό ζήτησε από τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε από τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπαϊτεν, να μεταφέρει τις θέσεις της Λευκωσίας στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υφίστανται εγγυήσεις σε μια λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, επικαλούμενη από έγκυρες πηγές. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο να μεταβιβάσει στην Άγκυρα ότι «υπάρχουν άλλοι τρόποι για να νοιώθουν όλοι ασφαλείς».

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες, τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, εν όψει της επίσκεψής του στην Αγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Στις συνομιλίες συζητήθηκε η παρούσα φάση του Κυπριακού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα μπορέσουν να επιτύχουν περαιτέρω σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες τους και διατύπωσε την εκτίμηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ως τα τέλη του 2016.

Την τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Μπάϊτεν ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter. Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε ότι τα αποτελέσματα της επικείμενης νέας φάσης των συνομιλιών για το Κυπριακό θα είναι σημαντικά για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

Η νέα φάση αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη και στο πλαίσιό της θα γίνουν επτά συνολικά συναντήσεις. Η πρώτη συνάντηση θα είναι μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα, για να καθορισθεί η ημερήσια διάταξη των επόμενων συναντήσεων.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η συζήτηση θα αφορά όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού και τα σημεία στα οποία, είτε δεν υπήρξε μέχρι σήμερα διεξοδική συζήτηση, είτε καταγράφηκαν διαφορές.