Συνομιλία Ερντογάν με Στόλτενμπεργκ το Σάββατο για την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Συνομιλία Ερντογάν με Στόλτενμπεργκ το Σάββατο για την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
epa07550896 A handout photo made available by the Turkish President Press office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) shaking hands with NATO Secretary General Jens Stoltenberg (L) during their meeting in Ankara, Turkey, 06 May 2019. the negotiations form NATO to stop Turkey to purchase S-400 missiles from Russia, Washington threatened to sanction Turkey and expel it from its F-35 fifth-generation fighter jet program. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί ότι θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε πως θα συνομιλήσει τηλεφωνικά αύριο Σάββατο με τον επικεφαλής της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συνομίλησα σήμερα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό (Μαρκ Ρούτε). Αξιωματούχοι από Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία ζήτησαν επίσης μια συνάντηση (που προβλέπεται να διεξαχθεί) αύριο (Σάββατο). Και στη συνέχεια θα μιλήσουμε επίσης με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ», είπε.

«Ακολουθούμε τη διπλωματία μέσω τηλεφώνου», είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Εντούτοις επανέλαβε την εναντίωσή του στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, επειδή δίνουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες». «Δεν μπορούμε να πούμε “ναι”» σε Σουηδία και Φινλανδία, δήλωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί τις δύο χώρες ότι υποστηρίζουν την κουρδική «τρομοκρατική» οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) -που χαρακτηρίζεται επίσης «τρομοκρατική» από τις ΗΠΑ και την ΕΕ-, όπως και το YPG.

Το YPG (συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού) είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη ενάντια στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Η Τουρκία θεωρεί αυτή την κουρδική πολιτοφυλακή ως παρακλάδι του PKK στη Συρία.

Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι το ΝΑΤΟ θέλει να απαντήσει στις «ανησυχίες» της Τουρκίας προκειμένου να βρεθεί μια «συμφωνία για να προχωρήσουμε μπροστά», ενώ και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο τόνισε ότι είναι «έτοιμος να συζητήσει», δηλώνοντας ότι «καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της».

«Οι δυτικοί θεωρούν το PKK τρομοκρατικό, αλλά γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο με το YPG; Και αυτή είναι τρομοκρατική οργάνωση», επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν επικρίνει τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά μέλη του PKK, την απέλαση 30 από τα οποία ζητεί από τη Στοκχόλμη, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

«Έχουμε όλα τα έγγραφα και τις πληροφορίες γι’ αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Τα θύματα είμαστε εμείς. Εάν το ΝΑΤΟ, που είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, ανησυχεί για την τρομοκρατία, δεν πρέπει να τους επιτρέψει να ενταχθούν», επέμεινε.

Εκτός από το ζήτημα των «τρομοκρατών», η Τουρκία κατηγορεί επίσης τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι ανέστειλαν τις πωλήσεις όπλων στη χώρα από το 2019, ως αντίποινα για την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία.