Συνομιλία Μακρόν-Ορμπάν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Συνομιλία Μακρόν-Ορμπάν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης
epa09815387 French President Emmanuel Macron (L) welcomes Hungarian Prime Minister Viktor Orban ahead of an informal meeting of EU heads of states and governments at the Chateau de Versailles, outside Paris, France, 10 March 2022. EPA/IAN LANGSDON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία για θέματα που συνδέονται με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ορμπάν και μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η Κομισιόν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα το αυστηρότερο μέχρι σήμερα πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά αρκετές χώρες εναντιώθηκαν σε αυτό ανησυχώντας για τον αντίκυπο που θα έχει το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέλη της ΕΕ, ανησυχούν ότι το πάγωμα των εισαγωγών δεν θα τους εξασφαλίσει αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν, παρότι διπλωμάτες έχουν πει ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν χρόνο μέχρι το τέλος του 2023.

Η Ουγγαρία είναι ο σφοδρότερος πολέμιος του προγραμματισμένου αυτού εμπάργκο.

Η πρόεδρος ωστόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι σημείωσε πρόοδο στις συνομιλίες της με τον Ορμπάν για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον εκτίμησε νωρίτερα σήμερα ότι οι χώρες της ΕΕ πιθανόν να καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν.

Ζ.Μπορέλ: Σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι συζητήσεις για τις κυρώσεις, εάν δεν επιλυθούν οι δυσκολίες

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μέχρι το επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων στις 16 Μαΐου, θα υπάρξει συζήτηση σε επίπεδο υπουργών ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για το μέλλον της Συρίας.

Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι η EE συνεχίζει να συζητά «σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων της ΕΕ με στόχο της επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα μπορούσε να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων».

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε αυτό. Υπάρχουν ακόμη κάποιες δυσκολίες. Ελπίζω πριν από το επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων να έχουν επιλυθεί οι δυσκολίες, αλλιώς θα πρέπει να ανεβάσουμε το επίπεδο των συζητήσεων σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων», προσέθεσε o επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας.