«Συνομωσία και προδοσία» καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος της Nissan

«Συνομωσία και προδοσία» καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος της Nissan
epa07285345 (FILE) - Pedestrians watch large-scale screen displaying a news program reporting on former Nissan Motor Co Ltd chairman Carlos Ghosn attending a court hearing at Tokyo district court, in Tokyo, Japan, 08 January 2019 (reissued 15 January 2019). According to media reports on 15 January 2019, a Tokyo court rejected a release on bail request of former Nissan CEO Carlos Ghosn. The former Nissan and Renault chairman is accused by Japanese authorities of under-reporting his income. EPA/KIMIMASA MAYAMA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην πρώτη του συνέντευξη από φυλακή του Τόκιο όπου κρατείται μετά τη σύλληψή του στις 19 Νοεμβρίου, απορρίπτει τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Ο Κάρλος Γκοσν, που τελεί υπό κράτηση σε ιαπωνική φυλακή για οικονομικές ατασθαλίες, δήλωσε ότι είναι θύμα «συνομωσίας και προδοσίας» από στελέχη της Nissan, που αντιτίθενται, σύμφωνα με τον ίδιο, στο σχέδιό του για την ενοποίηση της Renault και των συμμάχων της στην Ιαπωνία.

Οι δηλώσεις του Γκοσν έγιναν στην πρώτη του συνέντευξή του που δόθηκε στη φυλακή του Τόκιο όπου κρατείται μετά τη σύλληψή του στις 19 Νοεμβρίου, και η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιαπωνική οικονομική εφημερίδα Nikkei.

«Το σχέδιο ενοποίησης» της Renault, της Nissan και της Mitsubishi Motors είχε συζητηθεί με τον επικεφαλής της Nissan Χιρότο Σαϊκάουα τον Σεπτέμβριο του 2018, δήλωσε ο 64χρονος Γκοσν, σημειώνοντας πως δεν έχει «καμία αμφιβολία» για το γεγονός ότι οι κατηγορίες σε βάρος του, τις οποίες απέρριψε εκ νέου, είναι το αποτέλεσμα «συνομωσίας και προδοσίας».

Η Nissan αντέδρασε άμεσα, θυμίζοντας ότι ο κ. Σαϊκάουα έχει «ήδη απορρίψει κατηγορηματικά την έννοια του ‘πραξικοπήματος’». Η εσωτερική έρευνα που διεξάγεται από τον όμιλο από το καλοκαίρι του 2018 «έχει φέρει στο φως σημαντικά και πειστικά στοιχεία υπεξαίρεσης», πρόσθεσε η ιαπωνική εταιρία σε ανακοίνωσή της προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη συνέντευξή του, ο πρώην μεγιστάνας της αυτοκινητοβιομηχανίας απέρριψε τις κατηγορίες που χαρακτηρίζουν ‘δικτατορία’ την 19ετή κυριαρχία του. «Ο κόσμος έχουν μεταφράσει την ισχυρή ηγεσία ως δικτατορία, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα για να απαλλαγούν από εμένα», δήλωσε.

Ο Κάρλος Γκοσν βαρύνεται με τρεις κατηγορίες για απιστία και υποβολή εσφαλμένων στοιχείων για τα εισοδήματά του από μισθούς στις χρηματιστηριακές αρχές για την περίοδο 2010 έως 2018.

Κατά την μοναδική εμφάνισή του ενώπιον του δικαστηρίου στις 8 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι κατηγορείται άδικα, όπως θυμίζει το ΑΠΕ. Οι δικηγόροι του έχουν καταθέσει αρκετά αιτήματα για την αποφυλάκισή του με την καταβολή εγγύησης και περιοριστικούς όρους, αλλά η δικαιοσύνη τα απέρριψε, επικαλούμενη τον κίνδυνο απόκρυψης ή καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων και διαφυγής.

Ο Γκοσν — γεννημένος στη Βραζιλία, με καταγωγή από τον Λίβανο και γαλλική υπηκοότητα –αποπέμφθηκε στα τέλη Νοεμβρίου από την προεδρία των διοικητικών συμβουλίων της Nissan και της Mitsubishi Motors. Την περασμένη εβδομάδα, παραιτήθηκε και από τον γαλλικό όμιλο Renault.