Πρώτο crash test στο Eurogroup για συντάξεις και αντίμετρα

Πρώτο crash test στο Eurogroup για συντάξεις και αντίμετρα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναζητήσει συμμαχίες για να καταφέρει να αλλάξει τα ψηφισμένα μέτρα για τις περικοπές.

Ένας ακόμη γύρος διαβουλεύσεων αυτή τη φορά σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. ξεκινά, σήμερα, Δευτέρα. Το οικονομικό επιτελείο θα φέρει στο Eurogroup προς συζήτηση το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων και τα υπόλοιπα αντίμετρα.

Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, οι συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και ο ίδιος ο υπουργός σχεδιάζουν να παρουσιάσουν το υπερπλεόνασμα προκειμένου να αποδείξουν ότι η περικοπή των συντάξεων είναι περιττή την τρέχουσα περίοδο.

Η ευρωομάδα, φέρεται να βλέπει θετικά ένα τέτοιο σενάριο, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον ενώ άγνωστο παραμένει τι θα αποφασιστεί την επόμενη περίοδο καθώς ευρωπαϊκοί παράγοντες κάνουν λόγο για «αναστολή» και όχι «κατάργηση» του μέτρου.

Όπως και να έχει, οι οριστικές αποφάσεις επί του ελληνικού αιτήματος για τις συντάξεις θα ληφθούν είτε σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου του 2018 είτε στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς στις 3 Δεκεμβρίου.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στην αποτροπή της περικοπής των συντάξεων για λόγους που έχουμε εξηγήσει, ότι είναι δηλαδή μέτρο αχρείαστο δημοσιονομικά καθώς μπορούμε να επιτυγχάνουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και χωρίς την εφαρμογή του».