Συντριπτική νίκη Μακρόν με 65% στις γαλλικές εκλογές

Συντριπτική νίκη Μακρόν με 65% στις γαλλικές εκλογές
epa05947798 French presidential election candidate for the 'En Marche!' (Onwards!) political movement, Emmanuel Macron casts his ballot in the presidential runoff election in Le Touquet, France, 07 May 2017. Voters across France are choosing a new president in an unusually tense and important election that could decide Europe's future, making a stark choice between pro-business progressive candidate Emmanuel Macron and far-right populist Marine Le Pen. EPA/CHRISTOPHE ENA / POOL MAXPPP OUT

Ο κεντρώος, σοσιαλφιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας -  Δεν φτάνει το 40% η Λεπέν.

Ο κεντρώος, σοσιαλφιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, αφού, όπως δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων πέτυχε μια συντριπτική νίκη στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 65% έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία λαμβάνει ποσοστό μεταξύ 34% – 35%.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας ευχαρίστησε τους πολίτες της χώρας για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, στέλνοντας το μήνυμα “ας αγαπήσουμε τη Γαλλία”.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα βάλει όλη του την ενέργεια για να αποδείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης του λαού της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες της οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Αφού χαιρέτισε την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, σημείωσε ότι έχει επίγνωση του θυμού, της αμφιβολίας και του άγχους που οι Γάλλοι εξέφρασαν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε επίσης ότι τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων τον υποχρεώνουν να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση του έθνους.

“Είναι ευθύνη μου να ακούσω όλους τους Γάλλους” περιλαμβανομένων των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου, τόνισε ο νέος πρόεδρος.

“Θα εργαστώ για να αναμορφώσω τους δεσμούς μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών” πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Η ίδια χαρακτήρισε τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, ιστορικά.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ “συνεχάρη θερμά” τον Εμανουέλ Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω “από τις αξίες της Δημοκρατίας”.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι οι Γάλλοι πολίτες επέλεξαν τον Εμανουέλ Μακρόν για πρόεδρο της χώρας επιλέγοντας να κρατήσει η Γαλλία την θέση της στην καρδιά της Ευρώπης.

Ο εκπρόσωπος του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν, Αλεξί Κορμπιέρ, δήλωσε ότι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν αποτέλεσμα της ψήφου των Γάλλων κατά της Μαρίν Λεπέν κι όχι υπέρ των πολιτικών που πρεσβεύει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Αριθμός ρεκόρ σε λευκά και άκυρα

Περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι που προσήλθαν στις κάλπεις στη Γαλλία ψήφισαν λευκό ή άκυρο, ένας αριθμός ρεκόρ σε μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο, που έχει επιπλέον σηματοδοτήσει και η μεγάλη αποχή (26%).

Συμφωνα με αρκετές εταιρείες δημοσκοπήσεων, μεταξύ 8,8% (Ipsos- Steria) και 9% (Elabe) των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι επέλεξαν τη λευκή ή την άκυρη ψήφο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Kantar Sofres τα λευκά ανέρχονται σε 8,4% και τα άκυρα 3,6% μεταξύ των ψηφοφόρων.

Πρόκειται για ένα ρεκόρ στο πλαίσιο μιας εκλογικής αναμέτρησης για τον προεδρικό θώκο, καθώς το προηγούμενο ρεκόρ σε ποσοστιαίες μονάδες σχετικά με τους ψηφοφόρους χρονολογείται από το 1969 και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τότε, όπου το 6,42% των ψηφοφόρων είχε αρνηθεί να επιλέξει μεταξύ των δύο υποψηφίων, του Ζορζ Πομπιντού και Αλάν Ποέ.

Τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια είναι σχεδόν διπλάσια σε αριθμό σε σύγκριση με το 2012 όπου 2,15 εκατομμύρια ψηφοφόροι (5,82% των ψηφοφόρων) δεν θέλησαν να επιλέξουν μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Νικολά Σαρκοζί.

Το 1995 ο αριθμός τους ανερχόταν σε 6%.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ipsos-Stéria για τα France Télévisions, Radio France, LCP/Public Sénat, France24, Le Point και Le Monde σχετικά με τα κίνητρα των ψηφοφόρων, το 51% εκείνων που επέλεξαν το λευκό ή το άκυρο αρνήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφίων, του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν, τους οποίους «απέρριψαν πλήρως».

Για το 39% αυτή η ψήφος δεν ισοδυναμεί με απόρριψη αλλά «κανείς δεν αντιπροσωπεύει τις ιδέες τους». Για το 10% μια ψήφος δεν θα χρησίμευε σε τίποτα, η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν βέβαιη.

Συντριπτική επικράτηση Μακρόν σε υπερπόντια εδάφη και ψήφο εξωτερικού

Σαφέστατη είναι η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στα εκλογικά τμήματα της Αμερικής και των γαλλικών υπερπόντιων περιοχών (Dom – Τom), με βάση τα exit polls που δημοσιεύουν γαλλόφωνα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κάλπες στις περιοχές αυτές έκλεισαν το Σάββατο και τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν δεσμεύονται από τη γαλλική νομοθεσία που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων πριν την περάτωση της εκλογικής διαδικασίας στη Γαλλία, δημοσιεύουν τα πρώτα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έγιναν μετά την ψηφοφορία.

Στις ΗΠΑ και ειδικότερα στα εκλογικά τμήματα της Νέας Υόρκης, της Βοστόνης και του Σικάγου, ο κεντρώος – σοσιαλφιλελεύθερος Εμ. Μακρόν λαμβάνει ποσοστά άνω του 90%, οπως άλλωστε και στα εκλογικά τμήματα της Οττάβας και του Μοντρεάλ στον Καναδά. Σε ό,τι αφορά τα Dom – Tom, που ανήκουν στη γαλλική επικράτεια, στη Γουαδελούπη και στη Μαρτινίκα κινείται γύρω στο 75%, ενώ στη Γουιάνα και στον Άγιο Μαρτίνο γύρω στο 66%.

Πάνω απο ένα εκατομμύριο Γάλλοι ψηφίζουν στα εκτός Γαλλίας εκλογικά τμήματα. Στην Ευρώπη ψηφίζουν σήμερα, οι περισσότεροι δε εξ αυτών στο Λονδίνο, όπου ειναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους περιπου 70.000 Γάλλοι πολίτες. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο κ. Μακρόν είχε λάβει στα εκτός Γαλλίας εκλογικά τμήματα ποσοστά που υπερέβαιναν κατά μέσο όρο τα ποσοστά του στη Γαλλία. Στην Ευρώπη οι περισσότερες κάλπες κλείνουν, οπως και στη Γαλλία, στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Ξένοι ηγέτες και αξιωματούχοι συγχαίρουν τον Μακρόν

Μια “πολύ θερμή” τηλεφωνική συνδιάλεξη είχαν ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αμέσως μετά την ανακοίνωση της νίκης του κεντρώου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, γνωστοποίησε το περιβάλλον του Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε την πρώτη του επαφή με έναν ξένο ηγέτη, (συγκεκριμένα) με την Άγγελα Μέρκελ. Συνομίλησαν για περίπου 10 λεπτά και η συνδιάλεξή τους ήταν πολύ θερμή» διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για την “μεγάλη νίκη” του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, συμπληρώνοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του.

«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για τη μεγάλη του νίκη σήμερα και την εκλογή του στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας. Ανυπομονώ πολύ να συνεργαστώ μαζί του!» επισήμανε ο Τραμπ με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

“Η πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν για την εκλογική του επιτυχία. Η Γαλλία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο σε ένα εύρος κοινών προτεραιοτήτων” επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Συγχαρητήρια επιστολή στο Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές απέστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκ μέρους και του Κολεγίου των Επιτρόπων. «Γνωρίζω πως η καμπάνια ήταν απαιτητική και δύσκολη. Σε αυτήν συγκρούστηκαν οι ιδέες και τα οράματα της Γαλλίας», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής προσθέτοντας οτι η ιστορία της δημιουργίας της ΕΕ είναι τόσο «άμεσα συνδεδεμένη» με αυτή της Γαλλίας που η πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας ξεπερνάει τη χώρα του.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι οι ιδέες που υπερασπίστηκε ο Εμ. Μακρόν για μια «Ευρώπη δυνατή και προοδευτική που προστατεύει όλους τους πολίτες της» είναι αυτές που η Γαλλία θα ακολουθήσει κατά την διάρκεια της προεδρίας του. «Όπως ξέρετε η Επιτροπή εργάζεται εδώ και δυόμισι χρόνια να χτίσει μία καλύτερη Ευρώπη, μία Ευρώπη που προστατεύει και υπερασπίζεται τους συμπολίτες μας και τους δίνει τα μέσα να αντιδρούν. Γνωρίζετε την αποφασιστικότητά μου να συνεχίσω αυτή την πολιτική μέχρι το τέλος της θητείας μου. Είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μας θα είναι καρποφόρα και θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε μαζί τους κοινούς μας στόχους», καταλήγει ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.