Σειρά μέτρων άρσης του lockdown στη Βρετανία από τις 4 Ιουλίου

Σειρά μέτρων άρσης του lockdown στη Βρετανία από τις 4 Ιουλίου
epa08309922 A general view of Westminster in Central London, Britain, 20 March 2020. Britons continue to practise social distancing after British Prime Minister Boris Johnson urged UK citizens to avoid unnecessary social contacts, to work from home where possible, and to stay away from pubs and restaurants in order to prevent the spread of the pandemic COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η χειμερία νάρκη του έθνους φτάνει στο τέλος», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Από τις 4 Ιουλίου, η πρόβλεψη για τήρηση απόστασης δύο μέτρων θα μειωθεί σε τήρηση απόστασης μεγαλύτερης του ενός μέτρου και η νέα αξιολόγηση για την απόφαση αυτή θα δημοσιευτεί εντός της εβδομάδας, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, όπου απευθυνόμενος στους βουλευτές είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί τώρα να προχωρήσει σε ευρύτερη χαλάρωση των περιορισμών στην Αγγλία, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα για την πανδημία.

Έτσι, επίσης από τις 4 Ιουλίου, δύο νοικοκυριά θα μπορούν να συναντώνται και να διαμένουν σε ένα σπίτι, ενώ θα επαναλειτουργήσουν εστιατόρια και παμπ, τα κομμωτήρια, οι χώροι λατρείας, όπου θα μπορούν να γίνονται οι λειτουργίες και οι γάμοι, με συγκέντρωση μέχρι 30 ατόμων, τηρουμένων των απαιτούμενων αποστάσεων. Τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα κάμπινγκ θα μπορούν να δέχονται επισκέπτες, όπως επίσης τα μουσεία, οι γκαλερί και οι κινηματογράφοι.

Κλειστά θα παραμείνουν προς το παρόν τα γυμναστήρια και οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας και ομορφιάς, ενώ τα θέατρα , οι χορωδίες και οι ορχήστρες θα λειτουργούν, αλλά όχι για παραστάσεις. Επανέλαβε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν πλήρως για τις τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου από τον Σεπτέμβριο.

Ο Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε ότι μετά τους σκληρότερους περιορισμούς που τέθηκαν σε περίοδο ειρήνης, η κυβέρνηση ανακοινώνει την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, καθιστώντας ευκολότερο στους πολίτες να συναντήσουν τους φίλους και τις οικογένειές τους και να επιστρέψουν στην δουλειά τους. «Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η χειμερία νάρκη του έθνους φτάνει στο τέλος» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι κάθε αλλαγή που ανακοινώνεται εξετάζεται προσεκτικά, ενώ οποιαδήποτε στιγμή υπάρξουν αναζωπυρώσεις, η κυβέρνηση θα τις αντιμετωπίσει τοπικά και δεν θα διστάσει να επαναφέρει τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο αριθμός των νέων περιστατικών με κορονοϊό μειώνεται μεταξύ 2%-4% καθημερινά και σήμερα η αναλογία αυτών που έχουν τον ιό είναι ένας προς 1.700, αντί ένας προς 400 που ίσχυε τον προηγούμενο μήνα. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση και η επιστημονική επιτροπή εκτιμούν ότι οι αποφάσεις δεν θα προκαλέσουν μία δεύτερη κορύφωση της πανδημίας που θα μπορούσε να κατακλύσει το NHS. Στην ομιλία του επικαλέστηκε ακόμη τη γνώμη των ειδικών ότι ο κίνδυνος που διατρέχει κανείς τηρώντας κοινωνική απόσταση ενός μέτρου είναι παρόμοιος με αυτόν που διατρέχει αν τηρεί κοινωνική απόσταση δύο μέτρων και ότι η μόνη βεβαιότητα είναι πως όσο λιγότερες είναι οι επαφές με άλλους, τόσο το καλύτερο, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών στην τήρηση των οδηγιών.

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Κιέρ Στάρμερ καλωσόρισε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και τόνισε ότι συνολικά υποστηρίζει τις αποφάσεις, αν και επιφυλάσσεται να ελέγξει τις λεπτομέρειες, ενώ ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι οι αποφάσεις έχουν την αποδοχή της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής.

Πάνω από 40 δισ. λίρες για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Περισσότερο από 40 δισεκατομμύρια λίρες κόστισαν τα τρία προγράμματα δανεισμού προς τις επιχειρήσεις (στα οποία εγγυητής είναι η κυβέρνηση) που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού και το lockdown μέχρι και τις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Τα μεγαλύτερα ποσά δόθηκαν μέσω του προγράμματος ανάκαμψης (28,1 δισεκ.) και του προγράμματος διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω του κορωνοϊού (10,5 δισεκ.), ενώ για δάνεια μέσω του προγράμματος διακοπής μεγάλων επιχειρήσεων δαπανήθηκαν 2,1 δισεκ. Για τα προγράμματα κατατέθηκαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο αιτήσεις.

Επιπλέον, περισσότερες από 9,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας καλύφθηκαν από το πρόγραμμα αποζημίωσης των εργαζομένων που τέθηκαν σε προσωρινή αργία εξαιτίας της πανδημίας, από το οποίο επωφελήθηκαν 1,1 εκατομμύρια επιχειρήσεις, με συνολικό κόστος 22,9 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι τις 21 Ιουνίου.