Συρία: 5,5 εκατ. παιδιά χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια

Συρία: 5,5 εκατ. παιδιά χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια

Συνολικά δύο εκατομμύρια μικροί Σύροι χρειάζονται κάποιας μορφής ψυχολογική υποστήριξη ή θεραπεία, σύμφωνα με τη UNICEF.

Ο αριθμός των παιδιών που έχουν πληγεί από τον εμφύλιο στη Συρία και χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια υπερδιπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο και σήμερα ανέρχεται σε 5,5 εκατομμύρια, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες νεαροί Σύροι είναι εγκλωβισμένοι στις πολιορκούμενες περιοχές της χώρας, αναφέρει η UNICEF, σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο αριθμός των παιδιών που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο ανερχόταν τον περασμένο Μάρτιο σε 2,3 εκατομμύρια, ενώ έναν χρόνο μετά, 4,3 εκατομμύρια παιδιά εκτός της Συρίας και 1,2 εκατομμύρια παιδιά, που είναι εσωτερικά εκτοπισμένα, έχουν ανάγκη για βοήθεια. Παράλληλα, άλλα 2 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται κάποιας μορφής ψυχολογική υποστήριξη ή θεραπεία.

Σήμερα, τα παιδιά αναλογούν σχεδόν στον μισό πληθυσμό των 9,3 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Συρία που έχει ανάγκη για βοήθεια και περισσότερα από 320.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών ζουν σε πολιορκημένες περιοχές, δύσκολα προσβάσιμες, επισημαίνει η έκθεση. Ο πόλεμος που ξέσπασε πριν από τρία χρόνια έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 146.000 ανθρώπους -ανάμεσά τους 10.000 παιδιά- σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ που πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Διαβάστε ακόμη: Έκκληση UNICEF-ΠΟΥ-ΟΗΕ για τη Συρία

Η έκθεση της UNICEF ανακοίνωσε ότι τα ποσοστά των θυμάτων ανάμεσα στα παιδιά είναι τα υψηλότερα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ένοπλη σύρραξη στην περιοχή και επισημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι προφανώς μεγαλύτερος.
«Για τα παιδιά στη Συρία, τα τελευταία τρία χρόνια ήταν τα μεγαλύτερα σε διάρκεια της ζωής τους. Πρέπει να υπομείνουν έναν ακόμη χρόνο πόνου;», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης του ΟΗΕ, ο Άντονι Λέικ.

Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι τα παιδιά στη Συρία αναγκάζονται να μεγαλώσουν γρηγορότερα από το φυσιολογικό. Ένα στα δέκα παιδιά-πρόσφυγες εργάζεται, ενώ ένα στα πέντε κορίτσια από τη Συρία που έχουν βρει καταφύγιο στην Ιορδανία έχει εξαναγκαστεί σε γάμο. Η έκθεση προειδοποιεί, επίσης, ότι σχεδόν τρία εκατομμύρια μαθητές -το 40% των παιδιών σχολικής ηλικίας- δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

«Έπειτα από τρία χρόνια σύγκρουσης και αναταραχής, η Συρία είναι σήμερα ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον πλανήτη για ένα παιδί», αναφέρει η οργάνωση σε έκθεσή της και προσθέτει «Χιλιάδες παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν ακρωτηριαστεί κι έχουν απολέσει σχεδόν κάθε στοιχείο της παιδικής τους ηλικίας. Έχουν χάσει τις τάξεις και τους καθηγητές τους, τους αδελφούς και τις αδελφές τους, τους φίλους τους, αυτούς που είχαν αναλάβει τη φροντίδα τους, τα σπίτια τους και τη σταθερότητα. Αντί να μαθαίνουν και να παίζουν, πολλά παιδιά έχουν αναγκαστεί να εργάζονται, στρατολογούνται για να λάβουν μέρος στον πόλεμο ή υποβάλλονται σε υποχρεωτική απραξία. Οι κίνδυνοι για τα παιδιά δεν περιορίζονται στον θάνατο και στον τραυματισμό. Αγόρια ακόμη και 12 ετών υποχρεώνονται να πολεμήσουν, άλλα να κάνουν τους πληροφοριοδότες, τους φρουρούς ή τους λαθρεμπόρους όπλων».

Τέλος, η UNICEF κάνει έκκληση για επείγουσα παροχή οικονομικής βοήθειας καθώς η οργάνωση έχει λάβει μόλις 8% της απαραίτητης χρηματοδότησης για την παροχή βοήθειας σε παιδιά στη Συρία και σε γειτονικές χώρες. Η εν λόγω έκθεση ακολουθεί εκείνη της ΜΚΟ Save the Children, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα μία αξιολόγηση του συριακού συστήματος υγείας που έχει καταρρεύσει.

Διαβάστε ακόμη: Unicef: Η φωτογραφία της χρονιάς