Συρία: Ένα εκατομμύριο παιδιά ανάμεσα στους πρόσφυγες

Συρία: Ένα εκατομμύριο παιδιά ανάμεσα στους πρόσφυγες
Photo: AFP

Τα 740.000 είναι ηλικίας κάτω από 11 ετών.

Ο αριθμός των παιδιών που έχουν γίνει πρόσφυγες στο εξωτερικό εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Συρία έφθασε σήμερα το ένα εκατομμύριο, ενώ άλλα δύο εκατομμύρια είναι εκτοπισμένα στο εσωτερικό της χώρας τους, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

«Αυτό το εκατομμυριοστό παιδί πρόσφυγας δεν είναι ένας αριθμός όπως οι άλλοι, είναι ένα πραγματικό παιδί, ξεριζωμένο από την εστία του, ίσως ακόμη κι από την οικογένειά του, αντιμέτωπο με τη φρίκη», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού (UNICEF) Άντονι Λέικ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Τα παιδιά αποτελούν τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου των σύρων προσφύγων, σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ.

Τα περισσότερα έχουν βρει καταφύγιο στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο, όμως είναι ολοένα και περισσότερα αυτά που καταφεύγουν στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη: Μια προαναγγελθείσα θηριωδία

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, οι Σύροι πρόσφυγες ηλικίας κάτω των 11 ετών ανέρχονται σε 740.000.

«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτε λιγότερο από την επιβίωση και την ευημερία μιας γενιάς αθώων», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στο εσωτερικό της Συρίας, περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν εκτοπιστεί για να ξεφύγουν από τις μάχες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή των συγκρούσεων, πριν από δύο χρόνια. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 7.000 παιδιά.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ακόμη πως 3.500 παιδιά έχουν καταφύγει στην Ιορδανία, το Λίβανο και το Ιράκ χωρίς να συνοδεύονται από κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες έχει καταφέρει να καταγράψει κάθε παιδί πρόσφυγα με το όνομά του. Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ βοηθάει επίσης τις μητέρες που γέννησαν στην εξορία να πάρουν πιστοποιητικά γέννησης για τα παιδιά τους ώστε αυτά να μην γίνουν απάτριδες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Ρόιτερς