ΣΥΡΙΖΑ: «Έγκλημα σε τιμή ευκαιρίας η ΑΜΚ της Eurobank»

ΣΥΡΙΖΑ: «Έγκλημα σε τιμή ευκαιρίας η ΑΜΚ της Eurobank»

Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει ότι «θα αναζητηθούν ευθύνες».

«Έγκλημα σε τιμή ευκαιρίας» χαρακτηρίζει το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τις εξελίξεις με επίκεντρο την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, τονίζοντας ότι αυτές «σηματοδοτούν την έναρξη του μεγάλου κόλπου, με στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για να πλουτίσουν ακόμη μια φορά οι ιδιώτες κερδοσκόποι σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων».

Εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «είναι σαφής η πρόθεση ενίσχυσης των συμφερόντων της ολιγαρχίας και του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου, με πρόκληση τεράστιας ζημιάς για το Ελληνικό Δημόσιο».

Φαίνεται, προσθέτει, «πως μετά το Success Story και την “έξοδο στις αγορές” έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ, ώστε δεν κάνουν έστω κάποια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τις προκλητικές μεθοδεύσεις τους».

Ειδικότερα, σχολιάζοντας τις αποφάσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «πρόκειται για έγκλημα σε τιμή ευκαιρίας, αφού το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενόψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας, υπέγραψε συμφωνία µε ομάδα θεσμικών επενδυτών (!) με επικεφαλής τη Fairfax, για άντληση κεφαλαίων σε τιμή μετοχής 0,30 euro, δηλαδή 75% φθηνότερη απ’ ό,τι κόστισε στο Δημόσιο (ΤΧΣ) και μάλιστα χαμηλότερη ακόμα και από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή!»

Ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι «το ΤΧΣ προχώρησε στην απόφαση αυτή μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις του Ν 4254/2014, που επιτρέπουν την εκποίηση της κρατικής ιδιοκτησίας στις τράπεζες επί ζημία του Δημοσίου, διασφαλίζοντας την ίδια στιγμή την απαλλαγή των μελών τού Ταμείου από τις ευθύνες τους και εξηγεί ότι με τα 2,864 δισ. της αύξησης θα παραχωρηθεί το 50% + 1 μετοχή σε ιδιώτες, όταν το συνολικό κόστος για το ΤΧΣ για την απόκτηση του 94% της Eurobank ήταν πάνω από 11 δισ».

Το «colpo grosso» σύμφωνα με το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έχει στηθεί με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με τον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι ενέργειες αυτές της κυβέρνησης και του ΤΧΣ συνιστούν μέγα σκάνδαλο σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και γίνονται με το αιτιολογικό ότι διευκολύνουν την εισροή κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία, παραβλέποντας, όμως, το γεγονός του απροκάλυπτου πλουτισμού, που προσφέρουν στο εγχώριο και ξένο κεφάλαιο σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Επιπρόσθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι το μεγάλο ερωτηματικό που προκύπτει είναι αν ετοιμάζεται, όπως φημολογείται, το ίδιο κόλπο και για την Εθνική Τράπεζα, που κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο πολύ περισσότερα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης θα είναι ακόμη μεγαλύτερες αν αποτολμήσουν να εφαρμόσουν το ίδιο κόλπο και για την Εθνική, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του:

«Τους διαβεβαιώνουμε ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντησή του στις επικείμενες εκλογές και με την ψήφο του θα ανατρέψει αυτή την κυβέρνηση της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας. Προειδοποιούμε ότι για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει τις ουσιαστικές και ολοφάνερες ευθύνες για το μεγάλο κόλπο, που εκτυλίσσεται σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Ποιοι είναι οι στρατηγικοί επενδυτές της Eurobank 

O Καναδός που λατρεύει τις έξυπνες επενδύσεις μπαίνει στην Eurobank