ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ και στη μέση ο Αλέξης

Οι εσωκομματικές κόντρες στο δρόμο προς το 3ο συνέδριο καλά κρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι «προεδρικοί» εναντίον των «53+» είναι το δίπολο και στη μέση ο Αλέξης Τσίπρας που προσπαθεί να ισορροπήσει και να αποφύγει να γενικευθεί η σύγκρουση.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, καταγράφηκε ένταση και αποτυπώθηκαν πλήρως οι διαφορές μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Μάλιστα υπήρξε απόφαση για αναβολή της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που είχε οριστεί για το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Το τελευταίο επεισόδιο, το οποίο και οδήγησε στην χθεσινή ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας, είχε και πάλι ως σημείο αναφοράς την ιστοσελίδα anoixtoparathyro.gr και τον δημοσιογράφο Γιώργο Λακόπουλο.

Ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Παν. Σκουρλέτης: «Αριστερός», αντι-Τσίπρας, κακός υπουργός και αποτυχών γραμματέας» θεωρήθηκε ότι στοχοποιεί τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο καθώς εμφάνιζε αμφότερους ως επίδοξους διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα. Από στελέχη του στενού κομματικού πυρήνα μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως «κίτρινο» εργαλείο απαξίωσης προσώπων και συνδέθηκε, και πάλι, με την ομάδα των προεδρικών.

Κατά τα ίδια στελέχη, δε, εντάσσεται σε στοχευμένη επιχείρηση υπονόμευσης όσων αντιτίθενται στην άνευ ορίων διεύρυνση και στην «μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο ΠΑΣΟΚ». Το θέμα τέθηκε στην χθεσινή Πολιτική Γραμματεία και ακολούθησε η γνωστή ανακοίνωση, μαζί με την απόφαση αναβολής της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής για μια εβδομάδα – επισήμως διότι δεν είναι έτοιμο το κείμενο απολογισμού, ανεπισήμως προκειμένου να επέλθει στοιχειώδης έστω ανακωχή.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει με ομοφωνία την ενότητα του Κόμματος και των στελεχών της στον διακηρυγμένο στόχο της Κ.Ε. και του Προέδρου του κόμματος, για τη διεύρυνση και την Οργανωτική του ανασυγκρότηση. Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία και η ανταπόκριση των πολιτών που τον στηρίζουν, αποτελούν το μεγάλο και αδιαμφισβήτητο συγκριτικό μας πλεονέκτημα στη πορεία προς το 3ο Συνέδριο του κόμματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, ενώ σε ότι αφορά τις διαστάσεις που έχουν λάβει οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις σημειώνεται με νόημα πως η ανάδειξη τους εξυπηρετεί τους σκοπούς αντίπαλων πολιτικών κέντρων.

«Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον πλουραλισμό και τις διαφορετικές απόψεις ως αδυναμία ή άλλα που στρέφονται εναντίον κορυφαίων στελεχών του κόμματος, η Π.Γ. θεωρεί ότι το μόνο που εξυπηρετούν είναι τους σκοπούς αντίπαλων πολιτικών κέντρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εκχωρήσει σε κανέναν το δικαίωμα της οργάνωσης της προσυνεδριακής συζήτησης και θα πορευτεί, όπως πάντα, με βάση τις αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Όπως έγινε γνωστό από το Γραφεία τύπου του ΣΥΡΙΖΑ η Πολιτική Γραμματεία, συζήτησε αναλυτικά και ενέκρινε σχέδιο ανασυγκρότησης των Μέσων Ενημέρωσης του κόμματος και αποφάσισε να προχωρήσει σε ενδελεχή συζήτηση για τον απολογισμό της απερχόμενης ΚΕ, η οποία και θα συνεδριάσει για να τον εγκρίνει το διήμερο 15 και 16 Φεβρουαρίου. Τέλος η ΠΓ προγραμμάτισε σειρά εξωστρεφών δράσεων, όπως π.χ. την κατάθεση πρότασης νόμου για τον κατώτατο μισθό, αλλά και παρεμβάσεων σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας και η στήριξη της δημόσιας υγείας. Δράσεις που θα συζητηθούν αναλυτικά και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που θα συγκληθεί αύριο Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου.

Σχετικά άρθρα