ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κάνουν λόγο για «εμπαιγμό» για τον κατώτατο μισθό

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κάνουν λόγο για «εμπαιγμό» για τον κατώτατο μισθό
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μιλά στη σημερινή συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Μετά από δύο χρόνια με μηδενική αύξηση στον κατώτατο μισθό -παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ-, μετά από μια σειρά νομοθετικές διατάξεις  που περιόρισαν ασφυκτικά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μετά από τον νόμο Χατζηδάκη που πλήττει ευθέως κάθε δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης των εργαζομένων και καθιερώνει την απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση, έρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός να ελεήσει τους “εξαρτημένους από το μισθό” (κατά τη δική του ρήση) με αύξηση περίπου 40 λεπτά την ημέρα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο τομέας Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Ο εμπαιγμός  των εργαζομένων από την κυβέρνηση  συνεχίζεται», αναφέρει, τονίζοντας πως «δυστυχώς όμως για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του “δεν μπορείς να κοροϊδεύεις  όλους για πάντα”». «Ο  κόσμος της εργασίας  που από την πρώτη στιγμή έγινε στόχος του αντεργατικού οδοστρωτήρα και της συνεχιζόμενης κοροϊδίας από την πλευρά της κυβέρνησης,  θα δώσει την απάντησή του στην κυβέρνηση – εντολοδόχο του ΣΕΒ», προσθέτει και καταλήγει.

«O ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει δεσμευθεί για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ (που αποτελεί το 60% του διάμεσου μισθού στην Ελλάδα), επαναφορά και ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων της ΝΔ».

ΚΙΝΑΛ: Η «συμβολική» αύξηση του κατώτατου μισθού

Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού «συμβολική», κατά 13 ευρώ τον μήνα, ως εμπαιγμό των εργαζομένων, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι αυτό συμβαίνει την ώρα μάλιστα που η «ακρίβεια» στην αγορά δεν είναι καθόλου «συμβολική» και πλήττει και πάλι το εισόδημα των νοικοκυριών.

«Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από την ΝΔ. Συνεχίζει να προωθεί το βαθιά συντηρητικό εργασιακό της “όραμα” για την φθηνή και απαξιωμένη εργασία, με τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και συμβάσεις», επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη, ενώ υπενθυμίζει ότι «η ΓΣΕΕ πρότεινε (μετά την 2ετή καθήλωση του κατώτατου μισθού) την άμεση αύξηση του στα 751 ευρώ. Πρόταση που απαράδεκτα αγνόησε ο κ. Μητσοτάκης».

«Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει να διεκδικεί αλλαγή του νόμου και καθορισμό του κατώτατου μισθού από την ελεύθερη διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ώστε να εξασφαλίζεται διαχρονικά, ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.