Συρρικνώθηκε η γερμανική οικονομία

Συρρικνώθηκε η γερμανική οικονομία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ΑΕΠ της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4%, λόγω μειωμένης ζήτησης για εξαγωγές και εμπορικού πολέμου.

Η μείωση των εξαγωγών, λόγω της μειωμένης εξωτερικής ζήτησης και των εμπορικών διενέξεων, οδήγησε σε συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το β’ τρίμηνο, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, μεταδίδει το Reuters.

Το ΑΕΠ της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, μετά από αύξηση 0,4% που είχε σημειώσει το α’ τρίμηνο του έτους.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 0,4% από 0,7% τον προηγούμενο τρίμηνο, υψηλότερα από το 0,1% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Τα στοιχεία για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το Β’ τρίμηνο είναι καμπανάκι αφύπνισης

Τα στοιχεία που έδειξαν ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο είναι «καμπανάκι αφύπνισης και προειδοποιητικό σημάδι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στη γερμανική εφημερίδα Bild σήμερα.

«Είμαστε σε μία φάση οικονομικής αδυναμίας, αλλά όχι ακόμα ύφεσης. Μπορούμε να την αποφύγουμε εάν λάβουμε τα σωστά μέτρα», δήλωσε ο Αλτμάιερ.

Η ύφεση ορίζεται ως τουλάχιστον δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομίας.