Συρρικνώθηκε η μεταποίηση στην ευρωζώνη- Πώς διαμορφώθηκε στην Ελλάδα

Συρρικνώθηκε η μεταποίηση στην ευρωζώνη- Πώς διαμορφώθηκε στην Ελλάδα
Ο τελικός δείκτης μεταποίησης της IHS Markit υποχώρησε στην ευρωζώνη στις 47,6 μονάδες, χαμηλότερα από την πρώτη εκτίμηση για 47,8 και το 47,7 του Μαΐου.

Με πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν συρρικνώθηκε η δραστηριότητα στα εργοστάσια της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έρευνα ιδιωτικής εταιρείας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός δείκτης μεταποίησης της IHS Markit υποχώρησε στις 47,6 μονάδες, χαμηλότερα από την πρώτη εκτίμηση για 47,8 και το 47,7 του Μαΐου, καταγράφοντας τον πέμπτο μήνα που κυμαίνεται πιο κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ελληνική μεταποίηση: Με τον βραδύτερο ρυθμό από το 2017 η ανάπτυξη τον Ιούνιο

Σε τροχιά ανάπτυξης παρέμεινε ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος τον Ιούνιο, κατεβάζοντας όμως αισθητά ταχύτητα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Η ζήτηση ήταν ασθενέστερη γεγονός που επιβράδυνε και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ οδήγησε τους κατασκευαστές σε νέες μειώσεις τιμών.

Όπως προκύπτει από την μηνιαία έρευνα της IHS Markit o εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υποχώρησε από τις 54,2 μονάδες τον Μάιο στις 52,4 τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2017. Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε ότι η ελληνική μεταποίηση παραμένει σε ανάπτυξη επί 25 διαδοχικούς μήνες, με τον PMI πάνω από τις 50 μονάδες, που διακρίνουν την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών τον Ιούνιο επηρέασε αρνητικά τον κύριο δείκτη PMI. Ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε αισθητά από την πρόσφατη υψηλή τιμή του Απριλίου, ενώ ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2017. Παρότι ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι η αύξηση ήταν αποτέλεσμα της απόκτησης νέων πελατών, άλλες κατέγραψαν ασθενέστερες συνθήκες ζήτησης σε σύγκριση με το πρώτο διάστημα του έτους. Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με οριακό ρυθμό, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι η εξασθενημένη ζήτηση από το εξωτερικό περιόρισε την ανάπτυξη.

Ακολούθως, η παραγωγή αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό τον Ιούνιο, ο οποίος ήταν, ωστόσο, ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2018. Εντούτοις, η αύξηση ήταν ταχύτερη σε σύγκριση με την τάση στην ιστορία της έρευνας και λίγο χαμηλότερη από τον μέσο όρο που σημειώθηκε το 2018. Μέλη του πάνελ συνέδεσαν την ανοδική πορεία με τη συνεχιζόμενη αύξηση του όγκου νέων παραγγελιών.

Ταυτόχρονα, οι εταιρείες αύξησαν το εργατικό δυναμικό τους με βραδύτερο ρυθμό τον Ιούνιο, ανταποκρινόμενες στις συνθήκες χαμηλότερης ζήτησης. Παρόλ’ αυτά, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν σταθερός στο πλαίσιο της ιστορίας της έρευνας.

Ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών υποχώρησε για πέμπτο συνεχή μήνα, καθώς ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής συνέχισε να υπερβαίνει εκείνον των νέων παραγγελιών.

Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες κατασκευαστές ανέφεραν ότι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός οδήγησε σε μειώσεις τιμών και άλλες δραστηριότητες προώθησης. Οι τιμές εισροών τις οποίες κατέβαλαν οι παραγωγοί αγαθών αυξήθηκαν με μέτριο μόλις ρυθμό, καθώς ο πληθωρισμός εξασθένησε στον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2016. Η αγοραστική δραστηριότητα συνέχισε να αυξάνεται σταθερά τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό 14 μηνών.

Σύμφωνα με τη Markit τα στοιχεία της έρευνας του Ιουνίου υπογράμμισαν, ωστόσο, ως κύρια αιτία ανησυχίας το κατά πόσο η αυξημένη ζήτηση των πελατών θα έχει μεγάλη διάρκεια. Οι νέες εργασίες και οι εξαγωγές αυξήθηκαν με μέτριους ρυθμούς, ενώ οι συνέπειες της υποχώρησης της ζήτησης από το εξωτερικό άρχισαν να είναι εμφανείς στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα. Η καθοδική πίεση που ασκείται στην ανάπτυξη αναμένεται να παρεμποδίσει την άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής κατά τους επόμενους μήνες, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της IHS Markit, αναμένεται ετήσια αύξηση 2,7% για το 2019.