Συρρικνώθηκε η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ- Έφτασε τα 2,3 δισ. δολάρια

Συρρικνώθηκε η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ- Έφτασε τα 2,3 δισ. δολάρια
epa08933161 US President Donald J. Trump departs the White House in Washington, DC, USA, 12 January 2021. The President is heading to Alamo, Texas to visit the border wall between the United States and Mexico. This is the Presidents first appearance following the insurrection at the U.S. Capitol by his followers last week. EPA/Samuel Corum / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βασικές αιτίες: η πανδημία και τα έκτροπα στο Καπιτώλιο.

Σχεδόν κατά ένα τέταρτο μειώθηκε η καθαρή αξία της περιουσίας του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως κατά τον τελευταίο έτος της χαοτικής προεδρίας του στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Για την ακρίβεια, αναφέρει, έπεσε από τα 3 στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, έπειτα από τέσσερα χρόνια θητείας στον Λευκό Οίκο, που στιγματίστηκαν από τις δύο παραπομπές του σε δίκη στη Γερουσία, τα έκτροπα στο Καπιτώλιο και, φυσικά, την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας.

Η τελευταία, μάλιστα, βύθισε με τα lockdown την αξία των εμπορικών ακινήτων που ανήκουν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στον Τραμπ και αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα της περιουσίας του.

Πρόκειται κυρίως για μεγάλα συγκροτήματα γραφείων, ξενοδοχεία, θέρετρα και γήπεδα γκολφ, η αξία των οποίων σημείωσε πτώση 26%, ενώ τα έσοδα από αυτά συρρικνώθηκαν κατά 42%. Ο στόλος αεροσκαφών που έχει στην κατοχή του ο Τραμπ, ανάμεσά τους ένα Boeing 757, επίσης έχει χάσει σε αξία, κυρίως λόγω παλαιότητας των αεροσκαφών. Μέχρι και οι πωλήσεις των βιβλίων του πρώην πρόεδρου έχουν υποστεί καθίζηση, πέφτοντας 87% την τελευταία πενταετία.

Ανοιχτά μέτωπα

Μετά και τα έκτροπα στο Καπιτώλιο, πολλοί επενδυτές απομακρύνθηκαν από το πλευρό του. Έως και η Deutsche Bank -ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα δανειστής του Τραμπ, με συνολικά περίπου 340 εκατομμύρια δολάρια- του γύρισε την πλάτη.

Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, εν τω μεταξύ, ο επιχειρηματικός όμιλος του πρώην προέδρου-μεγιστάνα θα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 590 εκατομμυρίων δολαρίων. Στα μισά από αυτά, εγγυητής είναι προσωπικά ο Τραμπ.

Οι υπολογισμοί του Bloomberg Billionaires Index βασίστηκαν σε οικονομικά και δικαστικά έγγραφα, σε βάθος σχεδόν πενταετίας, καθώς και σε συνεντεύξεις με αναλυτές και πρώην στελέχη του βιομηχανικού κλάδου.

Σε αυτούς, πάντως, δεν συνυπολογίζονται οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από τις συνολικά έξι έρευνες και τις 29 αγωγές -όπως τις υπολογίζει η Washington Post-, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται ο Τραμπ ή/και οι επιχειρήσεις του.

Μόλις τον περασμένο μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τον πρώην πρόεδρο να παραδώσει τις φορολογικές δηλώσεις του και άλλα οικονομικά αρχεία σε εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη.

Άλλες δύο έρευνες, ποινικές εν προκειμένω, βρίσκονται σε εξέλιξη σε βάρος του στην πολιτεία της Τζόρτζια και στην Περιφέρεια της Κολούμπια, για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του περασμένου Νοεμβρίου.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του Τραμπ σε καμία από αυτές τις έρευνες. Όμως «το αποτέλεσμα των αγωγών είναι αβέβαιο», γράφει η WP.

Μετά τη λήξη της θητείας του, αναφέρει, «η επιτροπή πολιτικής στήριξης του πρώην προέδρου έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 31 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων του».

Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζει, «αυτός ο τεράστιος όγκος νομικών προβλημάτων καταδεικνύει ότι ο Τραμπ έχει φτάσει σε ένα σημείο ιστορικής τρωτότητας απέναντι στον νόμο».