Σεισμός στην Τουρκία: Εικόνες απόλυτης καταστροφής και χάους

Σεισμός στην Τουρκία: Εικόνες απόλυτης καταστροφής και χάους

Ο απολογισμός των νεκρών από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6.8 βαθμών ανέρχεται σε 22 νεκρούς και 1.234 τραυματίες, ενώ οι ομάδες διάσωσης δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα χαλάσματα των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 401 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί, οι 14 εκ των οποίων μεγέθους άνω των 4 βαθμών, σύμφωνα με την τουρκική Αρχή διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Περιστατικών (AFAD).

Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από τη διάσωση μιας γυναίκας από τα συντρίμμια κτιρίου 19 ώρες μετά τη σεισμική δόνηση.

Σύμφωνα με την AFAD, 42 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής.

Στο Ελαζίγ ο πρόεδρος Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέστη στην κηδεία μιας μητέρας και του γιου της που έχασαν τη ζωή τους στον φονικό σεισμό των 6,8 βαθμών, στην επαρχία Ελαζίγ, στην ανατολική Τουρκία, όπου μετέβη σήμερα.

Ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε τον σεισμό ως μια «δοκιμασία» για τη χώρα του.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε ως κράτος και έθνος και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Οι προσπάθειές μας σε όλες τις περιοχές όπου διεξάγονται επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν» είπε στην κηδεία, επισημαίνοντας ότι η κρατική εταιρεία Στέγασης TOKI θα διασφαλίσει πως κανένας άνθρωπος δεν θα μείνει «χωρίς φαγητό ή στέγη».

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν – Έτοιμη η Ελλάδα να συνδράμει

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως αναφέρει ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του εξέφρασε τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στον τουρκικό λαό για τον αποψινό καταστροφικό σεισμό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, εφόσον ζητηθεί.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι προς το παρόν ελέγχεται η κατάσταση από τα τουρκικά συνεργεία και ότι θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση τις πρωινές ώρες.

Νωρίτερα, τα συλλυπητήριά του στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον τουρκικό λαό εξέφρασε μέσω του Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε απόψε το Ελαζίγ.

«Ολόψυχη συμπαράσταση στον πρόεδρο Ερντογάν και τον τουρκικό λαό μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία. Οι ομάδες μας έρευνας και διάσωσης είναι έτοιμες να βοηθήσουν», ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης.

«Ευχαριστώ» του Μ. Τσαβούσογλου στον Ν. Δένδια για την άμεση αλληλεγγύη του αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό στην ανατολική Τουρκία

Με αναρτήσεις του στην ελληνική, την αγγλική και την τουρκική γλώσσα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εγκάρδια ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια για την άμεση τηλεφωνική επικοινωνία του μετά τον ισχυρό σεισμό στην επαρχία Ελαζίγ, δείχνοντας αλληλεγγύη και ευχόμενος περαστικά.

«Ευχαριστώ εγκάρδια για την αλληλεγγύη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος της γείτονάς μας, κ. Νίκου Δένδια, ο οποίος ευχήθηκε περαστικά τηλεφωνώντας αμέσως μετά από το σεισμό» έγραψε στα ελληνικά.

Στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση, καθώς και την απόλυτη ετοιμότητα της χώρας μας να συντρέξει άμεσα τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών για την παροχή κάθε απαραίτητης βοήθειας προς τους πληγέντες.