«Σεισμός» στο ποδόσφαιρο: Οι 12 ομάδες που φτιάχνουν την ευρωπαϊκή Super League και η «οργή» της UEFA

«Σεισμός» στο ποδόσφαιρο: Οι 12 ομάδες που φτιάχνουν την ευρωπαϊκή Super League και η «οργή» της UEFA
epa07444804 Juventus Croatian forward Mario Mandzukic (3rd from left) and his teammates show their dejection after Genoa's Italian midfielder Stefano Sturaro's goal during the Italian Serie A soccer match Genoa Cfc vs Juventus Fc at Luigi Ferraris Stadium in Genoa, Italy, 17 March 2019. EPA/SIMONE ARVEDA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η European Super League μοιάζει ολοένα και πιο κοντά στην υλοποίησή της, αφού ταυτόχρονα σε διάφορα ΜΜΕ της Ευρώπης διέρρευσαν πληροφορίες την Κυριακή για τις 12 ομάδες που συμμετέχουν και τα αξιώματα που θα πάρουν οι μεγαλομέτοχοι τους.

«Σεισμό» έχει προκαλέσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η πρόθεση 12 ομάδων να προχωρήσουν στη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της UEFA και της FIFA. Οι 12 αυτοί σύλλογοι, μάλιστα, περνούν στην αντεπίθεση, απειλώντας με δικαστική προσφυγή τις διεθνείς ποδοσφαιρικές ενώσεις.

Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, το σχετικό προσχέδιο έχουν υπογράψει οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Τότεναμ, Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο.

Η European Super League με επιστολή της στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία τόνισε ότι έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 4 δισ. ευρώ κι απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Μάλιστα, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, η JP Morgan, ανακοίνωσε σήμερα πως έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει το νέο αυτό εγχείρημα.

«Η επίσημη δήλωσή σας μας αναγκάζει να πάρουμε προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε τους εαυτούς μας από μια τέτοια επιθετική αντίδραση, που όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την επιχορήγηση που έχουμε πάρει, αλλά θα είναι και παράνομη. Γι’ αυτό τον λόγο, η Super League Company έχει κάνει ήδη κινήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ίδρυση και λειτουργία της διοργάνωσης σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν όλες οι λογικές και διαθέσιμες ενέργειες για να προστατευθούν η διοργάνωση και οι μέτοχοί τους, δεδομένης της ανεπανόρθωτης ζημιάς που θα έρθει αν για οποιονδήποτε λόγο μας στερηθεί το δικαίωμα να φτιάξουμε τη European Super League και να μοιραστούμε τα λεφτά από τη χορηγία».

«Όχι σε μια κλειστή ευρωπαϊκή αποσχιστική λίγκα»

Με την απειλή αποβολής συλλόγων από όλες τις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και αποκλεισμού ποδοσφαιριστών από τις εθνικές ομάδες, «απαντά» η UEFA στην έντονη φημολογία των τελευταίων ωρών, περί συμφωνίας δώδεκα ομάδων (έξι αγγλικών, τριών ιταλικών και τριών ισπανικών) για τη δημιουργία μίας «κλειστής» ευρωπαϊκής Super League. Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση, από κοινού με τις ομοσπονδίες των τριών εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και τις αντίστοιχες λίγκες (Premier League, La Liga, Lega Seria A), όπου τονίζει ότι θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα, τόσο σε αθλητικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο, προκειμένου να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη.

Παράλληλα, η UEFA εκφράζει τις ευχαριστίες της στους γερμανικούς και γαλλικούς συλλόγους που αρνήθηκαν να υπογράψουν για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής Super League, για την οποία αναφέρει ότι «στηρίζεται στα ίδια συμφέροντα λίγων συλλόγων, σε μία στιγμή που η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ».

Από την άλλη, η FIFA εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τη νέα διοργάνωση αποσχιστική, υπογραμμίζοντας ότι την απορρίπτει κατηγορηματικά.

LaLiga: «Η Super League θα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους»

Η ισπανική La Liga έχει προσθέσει το όνομά της στον αυξανόμενο κατάλογο εκείνων που απορρίπτουν την ιδέα της ευρωπαϊκής Super League, χαρακτηρίζοντας αυτήν την κίνηση ως «εγωιστική».

Ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τεμπάς, υπήρξε επί μακρόν επικριτής της ιδέας μιας ευρωπαϊκής λίγκας. «Η πρόσφατα προτεινόμενη κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση δεν είναι τίποτα άλλο από μια εγωιστική πρόταση που έχει σχεδιαστεί για να πλουτίσει περαιτέρω τους ήδη εξαιρετικά πλούσιους» ανέφερε η ανακοίνωση.

«Μπλόκο» της Premier League στην Ευρωπαϊκή Super League

Ο εκτελεστικός διευθυντής της αγγλικής λίγκας, Ρίτσαρντ Μάστερς, έστειλε επιστολές σε όλες τις ομάδες της Premier League, που συμφωνούν στο νέο αυτό εγχείρημα, και τις κάλεσε να πάρουν άμεσα αποστάσεις από τη συμφωνία, απειλώντας με κυρώσεις. Στο μεταξύ, οργανωμένοι φίλαθλοι στην Αγγλία αντέδρασαν έντονα στη δημιουργία αυτής της ευρωπαϊκής κλειστής λίγκας.

«Όχι» Φέργκιουσον στη Super League

Ο Άλεξ Φέργκιουσον, προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί 26 χρόνια, πήρε θέση εναντίον της δημιουργίας της ευρωπαϊκής Super League, υπενθυμίζοντας τα χρόνια του στην Αμπερντίν, με την οποία νίκησε τη Ρεάλ Μαδρίτης και κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων.

«Το να μιλάς για μία Super League είναι σα να αποχωρίζεσαι από τα 70 χρόνια ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το να είσαι παίκτης για μια επαρχιακή ομάδα, όπως η Ντανφέρμλιν, στη δεκαετία του ’60 και προπονητής της Αμπερντίν, το να κατακτήσεις το Κύπελλο Κυπελλούχων με έναν μικρό σκωτσέζικο σύλλογο ήταν σα να ανέβεις στο Έβερεστ,» είπε ο Αλεξ Φέργκιουσον στο Reuters.

Ατλέτικο: «Ας γίνει η Super League η καλύτερη διοργάνωση»

Η Ατλέτικο Μαδρίτης είναι ο τελευταίος από τους 12 συλλόγους που υπογράφουν την δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League, που γνωστοποίησε επίσημα τη συμμετοχή της στο project.

Ο ισπανικός σύλλογος κάνει λόγο για συζητήσεις με τη FIFA και την UEFA, προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις για τη Super League και γενικά για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Τονίζει επίσης ότι η πανδημία δημιούργησε νέες προκλήσεις, καθώς επιδείνωσε την ασταθεια του ισχύοντος οικονομικού μοντέλου στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. “Τα ιδρυτικά μέλη (σ.σ. της Super League) πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτάθηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές δεν απαντούν σε θεμελιώδη ερωτήματα, τόσο αναφορικά με την ανάγκη προσφοράς αγώνων υψηλότερης ποιότητας, όσο και για την εξεύρεση επιπλέον οικονομικών πόρων για ολόκληρο τον κόσμο του ποδοσφαίρου” καταλήγει η ανακοίνωση της Ατλέτικο.

Πηγή: ΑΠΕ