Σύσταση Εθνικής Αρχής κατά της ακρίβειας στα πρότυπα της Σουηδίας – Το τριπλό σήμα Μητσοτάκη

Σύσταση Εθνικής Αρχής κατά της ακρίβειας στα πρότυπα της Σουηδίας – Το τριπλό σήμα Μητσοτάκη
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, Τετάρτη 28 Μαΐου 2025. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία του καταναλωτή, ο μετασχηματισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της απορρόφησής του από την ΑΑΔΕ, το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πλαισίου επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, καθώς και η εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Ενιαία εποπτεία της αγοράς και της προστασίας του καταναλωτή στα πρότυπα της Σουηδίας, αυστηρότερο πλαίσιο για την παράνομη μετανάστευση και παρέμβαση για τις αγροτικές ενισχύσεις: Τρεις πυλώνες δράσης ανέδειξε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Με αιχμή του δόρατος την ίδρυση μιας νέας Εθνικής Αρχής για την αγορά και την προστασία του καταναλωτή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα πολυεπίπεδο σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας και άλλων χρόνιων ζητημάτων κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως είπε, η νέα Αρχή θα συγκεντρώσει αρμοδιότητες από τον Συνήγορο του Καταναλωτή, τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) και άλλους φορείς, βάζοντας τέλος στην πολυδιάσπαση και ενοποιώντας κρίσιμες υπηρεσίες ελέγχου και εποπτείας.

«Η ακρίβεια συνεχίζει να πολιορκεί τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα. Θέλουμε μια ισχυρή δομή που θα ελέγχει, θα επιβάλει κυρώσεις και θα επιλύει εξωδικαστικά τις διαφορές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, προανήγγειλε και την ενεργοποίηση ειδικής εφαρμογής για κινητά, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν σήμα για καταγγελίες, διευκολύνοντας την άμεση παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δεύτερο μέτωπο αφορά τη μεταναστευτική πολιτική, όπου ο πρωθυπουργός τόνισε πως το νέο νομοσχέδιο αυστηροποιεί το πλαίσιο για όσους μπαίνουν ή παραμένουν παράνομα στη χώρα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους. «Δεν πρόκειται μόνο για εθνική προτεραιότητα αλλά για ευρωπαϊκή. Πρέπει να ενισχυθεί η εξωτερική διάσταση του ζητήματος με επιστροφές και προστασία συνόρων», σημείωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον φράχτη στον Έβρο και στη συνεργασία με την Τουρκία, που, όπως είπε, έχει συμβάλει στον περιορισμό των ανατολικών ροών.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη, ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία και με τις αρχές της Ανατολικής Λιβύης για τον περιορισμό των ροών από τη συγκεκριμένη περιοχή. «Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και στη χρηματοδότηση τέτοιων υποδομών», πρόσθεσε.

Το τρίτο σημείο παρέμβασης του πρωθυπουργού αφορά τις αγροτικές ενισχύσεις και τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με φόντο τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Όπως είπε, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές για να «αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η διαφάνεια», ασκώντας έμμεση αλλά σαφή κριτική στο μοντέλο διαχείρισης των προηγούμενων ετών. «Όταν ένας γόρδιος δεσμός δεν λύνεται, τότε πρέπει να κόβεται», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την παρέμβασή του με μια ιστορική αναφορά, τιμώντας την 46η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Ένα γεγονός που ταύτισε το πεπρωμένο μας με την Ευρώπη», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής πορείας και τον ρόλο της χώρας στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων της ηπείρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: