Σύσταση ειδικής επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Σύσταση ειδικής επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
Πολίτης ρίχνει την ψήφο της στην κάλπη στο δημοψήφισμα για το αν η κυβέρνηση θα δεχτεί τους όρους της δανειακής σύμβασης, Θεσσαλονίκη, Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα αίτημα που κρατά εδώ και χρόνια μπαίνει στη διαδικασία επαναξιολόγησης.

Τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, στο νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι»).

Έργο της Επιτροπής είναι η καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με τον αριθμό των Ελλήνων εκλογέων που κατοικούν στο εξωτερικό, τις θεσμικές, οικονομικές, τεχνικές και πολιτικές παραμέτρους που σχετίζονται με το ζήτημα της ψήφου και τις ενδεχόμενες διαφορετικές δικαιοπολιτικές λύσεις που προκρίνονται για κάθε κατηγορία εκλογέων.

Μετά από διάστημα πέντε μηνών, η Επιτροπή θα πρέπει να εισηγηθεί προς τον υπουργό Εσωτερικών μία ή περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις ώστε να το θέμα να ρυθμιστεί νομοθετικά, όπως προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 51, παρ. 4). Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει επεξεργασμένες προτάσεις προς περαιτέρω διακομματική διαβούλευση για το θέμα.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ θα συμμετέχουν επίσης ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ένας εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Εσωτερικών και έξι ειδικοί επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες σε συναφή με το έργο της Επιτροπής θέματα.