Συστήνεται η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης για τις αιτίες της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι

Συστήνεται η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης για τις αιτίες της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) συνομιλεί με τον διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC) Johann Georg Goldammer (Δ) κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Με τον Διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών, που θα αναλάβει επικεφαλής της επιτροπής, συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με τον καθηγητή δρ Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, Διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC), ο οποίος αναλαμβάνει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης για τις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών στο Μάτι και θα επονήσει έκθεση με πολιτικές και μεταρρυθμίσεις για την προστασία και την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον, συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι είχαν μια «πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον πρωθυπουργό για το τι έγινε στην Ελλάδα και την ανάγκη να αναπτύξουμε ένα μελλοντικό σχέδιο και προτάσεις για το πώς να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε το τοπίο και τις πυρκαγιές». Συζήτησαν την ομοιότητα της κατάστασης στην Ελλάδα με αυτήν που αντιμετωπίζουν και αλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία. Συζήτησαν για τις αλλαγές στο τοπίο, την κλιματική αλλαγή, παράμετροι που, όπως σημείωσε, επίσης επηρεάζουν τη δυναμική και τη συμπεριφορά των πυρκαγιών. Υπογράμμισε ότι «το μέλλον επιβάλλει να έχουμε μια προσέγγιση στον σχεδιασμό και τη διαχείριση του τοπίου που θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις νέες εξελίξεις, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πιστεύω ότι ως Επιτροπή θα έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο έργο».

«Ναι, νιώθω έτοιμος, αυτό συμφωνήσαμε, σήμερα ήταν η πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό», είπε προαναγγέλλοντας ότι τις προσεχείς εβδομάδες η Επιτροπή θα αρχίσει να εργάζεται και είναι ξεκάθαρο ότι θα εργαστεί με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, θα ακούσει όλες τις φωνές και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν όταν διαμορφωθεί ένα συνεκτικό σχέδιο.

Παραδέχτηκε ότι δεν θα είναι εύκολο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η φωτιά στο Μάτι και αλλού είναι μια έκφραση της πολυπλοκότητας των παραμέτρων που πρέπει να αντιμετωπιστούν». Πρόσθεσε ότι «κάποιες από αυτές τις παράμετρους είναι πέραν του ελέγχου μας, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα και πως στο Μάτι συνέπεσαν όλα, καθώς οι πολύ δυνατοί άνεμοι δημιούργησαν μια εκρητκική κατάσταση. Επισήμανε ότι «αυτές τις μέρες βλέπουμε παρόμοια φαινόμενα σε άλλες χώρες, οπότε ούτε εμείς οι ειδικοί είμαστε μόνοι μας αλλά και η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτό το πρόβλημα».

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον δρα Γκόλνταμερ για την αποδοχή της πρόσκλησης του να οργανώσει αυτή την Επιτροπή που θα επιχειρήσει, όπως είπε, να διευκρινίσει και να υπογραμμίσει τις αιτίες για τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στο Μάτι. Επίσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε την πεποίθησή του ότι πρωτίστως το κρίσιμο είναι πως με τις προσπάθειες του Διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών που αναλαμβάνει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής, «θα έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να λάβουμε μέτρα και πολιτικές για την αποφυγή τέτοιων καταστροφών στο μέλλον».

Τον διαβεβαίωσε ότι θα του παρασχεθεί κάθε βοήθεια και πως η Επιτροπή θα είναι ανεξάρτητη, τονίζοντας ότι απαιτείται ανεξάρτητη οπτική, ιδέες και προτάσεις για την προστασία από τέτοιες καταστροφές στο μέλλον. Επισήμανε δε την πιθανότητα να υπάρξουν ξανά στο μέλλον κίνδυνοι εξαιτίας των εξελίξεων αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας συνεπώς την αναγκαιότητα «να προετοιμαστούμε και να προστατευτούμε με τον σωστό τρόπο».

Ο κ. Γκόλνταμερ ευχαρίστησε εκ νέου για την πρόσκληση του πρωθυπουργού και εξήγησε ότι επιπλέον κίνητρο για την αποδοχή της εκ μέρους του είναι και το γεγονός της νέας περιόδου πυρκαγιών που απειλούν τον κόσμο συνολικά. Παρέπεμψε σε πρόσφατο άρθρο των New York Times όπου Αμερικανοί συνάδελφοί του μιλούν για μια χωρίς προηγούμενο εποχή πυρκαγιών που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και που συμπεριφέρονται διαφορετικά απ’ ό,τι γνωρίζαμε πριν. Ως προς αυτό επισήμανε τα παραδείγματα των πυρκαγιών στην Πορτογαλία, την Καλιφόρνια, τη Σουηδία και της μικρότερης έκτασης πυρκαγιές στη Γερμανία. Σημείωσε ότι βλέπουμε ότι αλλάζουν δραματικά τα τοπία και καθίστανται περισσότερο ευάλωτα όχι μόνο αυτά αλλά και οι άνθρωποι που διαμένουν στις περιοχές αυτές.

Ο κ. Γκόλνταμερ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας εισερχόμαστε σε μια εποχή που προσδιορίζεται από αριθμό παραμέτρων, όπου αυτές οι πυρκαγιές γίνονται μεγαλύτερη απειλή για όλους μας», για να τονίσει ότι «πρέπει να αναπτύξουμε ένα όραμα, πολιτικές και στρατηγικές για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα». Μιλώντας για τις πυρκαγιές στο Μάτι εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους οικείους των θυμάτων, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε θάνατος αξίζει της προσοχής μας. Δήλωσε, τέλος, ότι ανυπομονεί για μια εποικοδομητική συνεργασία στο πλαίσιο της ανεξάρτητης επιτροπής που θα βασιστεί σε ειδικούς, επαγγελματίες, καθηγητές, με στόχο να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον.