Sitecore στο Fortune Greece: Η εξαγορά της Moosend, το πλάνο για την ελληνική αγορά και οι επενδύσεις 1,2 δισ. δολαρίων

Sitecore στο Fortune Greece: Η εξαγορά της Moosend, το πλάνο για την ελληνική αγορά και οι επενδύσεις 1,2 δισ. δολαρίων
Ο Dave O’Flanagan, Chief Product Officer της Sitecore εξηγεί τους λόγους εξαγοράς της ελληνικής Moosend, μιλάει για την ενσωμάτωση της εταιρείας στη ψηφιακή «οικογένεια» της εταιρείας και για τις νέες δυνατότητες που προκύπτουν στην αγορά του email marketing και του marketing automation.

Στην εταιρεία Sitecore, η οποία ιδρύθηκε στη Δανία και έχει εκτεταμένη παρουσία στις ΗΠΑ, πέρασε και τυπικά χθες όπως ανακοινώθηκε η ελληνική τεχνολογική εταιρεία Moosend των Γιάννη Ψαρρά και Παναγιώτη Μελισσαρόπουλου, η οποία δραστηριοποιείται από το 2012 στον κλάδο του email marketing και marketing automation.

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά της Sitecore το 2021, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου πλάνου ανάπτυξης, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, που έχει υιοθετήσει. H Sitecore, με έδρα τη Δανία και CEO τον Στάθη Τζικάκη είναι μια εταιρεία διαχείρισης «customer experience» που παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης περιεχομένου  και λογισμικό αυτοματοποιημένου μάρκετινγκ για το λιανεμπόριο. Η προσθήκη της Moosend στο δυναμικό της, πρόκειται να συμπληρώσει τις παροχές αυτές, δημιουργώντας σύμφωνα με την εταιρεία μια «υπερδύναμη» για τις σύγχρονες επιχειρήσεις.

Στο οικοσύστημα αυτό, πέρα από τη Moosend, εντάσσεται επίσης η πλατφόρμα δεδομένων πελατών Boxever, η οποία διευκολύνει τις επιχειρήσεις στο να αναγνωρίζουν τους πελάτες τους σε έναν κόσμο «χωρίς cookies».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η εξαγορά της ελληνικής start-up Moosend αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την περαιτέρω εκπλήρωση του πλάνου της Sitecore να μετατραπεί σε μια SaaS-based πλατφόρμα ψηφιακής εμπειρίας, ικανή να υποστηρίξει ακόμη και τις πιο εξειδικευμένες ψηφιακές εμπειρίες. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς, η οποία αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου πλάνου ανάπτυξης, ύψους 1,2 δισ. δολ., που βρίσκεται σε εξέλιξη, έρχεται να συμπληρώσει τις υπηρεσίες της Sitecore και να ενισχύσει τις απαιτήσεις εξατομίκευσης των σύγχρονων επιχειρήσεων, με την ενσωμάτωση της cloud-native, API-first πλατφόρμας αυτοματοποίησης marketing της Moosend. Επιπλέον, η πλατφόρμα της Moosend θα περιλαμβάνει συμπληρωματικές λειτουργίες eCommerce, οι οποίες, παράλληλα με την πρόσφατη εξαγορά των Four51 και Boxever, θα προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική για την απρόσκοπτη παροχή στοχευμένων και εστιασμένων στην αύξηση εσόδων εκστρατειών σχετικές με την εγκατάλειψη του καλαθιού αγορών, την σύσταση προϊόντων και τα σενάρια προώθησης».

Η πολυεθνική εταιρεία έχει γραφεία σε περίπου 25 χώρες παγκοσμίως, ενώ μετρά περίπου 1.500 υπαλλήλους. Η Moosend έχει παρουσία στην Αγγλία και στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 2012 από τον Παναγιώτη Μελισσαρόπουλο και τον Γιάννη Ψαρρά και είναι σήμερα μια από τις σημαντικότερες εταιρείες email marketing.

Μιλώντας για την εξαγορά στο Fortune Greece, o Dave O’Flanagan, Chief Product Officer της Sitecore και ιδρυτής της Boxever αναφέρθηκε στους λόγους αυτής της κίνησης, στο σχέδιο ανάπτυξης της Sitecore και στο πλάνο της για την ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα.

Γιατί η Sitecore επέλεξε να επενδύσει στην πλατφόρμα αυτοματοποίησης μάρκετινγκ της Moosend;

Είναι απλό: στον σημερινό κόσμο, τα brands πρέπει να προβλέπουν τις ανάγκες των πελατών και να κάνουν προώθηση αποτελεσματικά, στη στιγμή. Μέσα από μια συνδυασμένη παροχή υπηρεσιών, η Sitecore δίνει τη δυνατότητα στα εμπορικά σήματα να κινηθούν γρήγορα και να αξιοποιήσουν την αυτοματοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη για να προσφέρουν εξαιρετικές ψηφιακές εμπειρίες παντού όπου έχει σημασία – πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πώληση. Η καινοτόμος ομάδα της Moosend μοιράζεται το όραμά μας για το μέλλον και είμαστε ενθουσιασμένοι που την έχουμε μαζί μας.

Ποιος είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι ιδρυτές της εταιρείας σε αυτή τη νέα εποχή για την Moosend;

Η ιδρυτική ομάδα της Moosend, η οποία θα παραμείνει ως μέρος της Sitecore, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίβλεψη της ενσωμάτωσης της πλατφόρμας της Moosend με τη Sitecore. Η ομάδα θα συμβάλει επίσης στην επέκταση της παρουσίας της Moosend στην αγορά μέσω της συνεχούς καινοτομίας και της υποστήριξης των πελατών και των συνεργατών της εταιρείας.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Moosend που σας τράβηξαν την προσοχή και σας προσέλκυσαν σε αυτήν;

Μας προσέλκυσαν πολλοί από τους ίδιους λόγους που προσέλκυσαν και τους πελάτες της Moosend, όπως την Alpro, τη Hyatt και τη NASA – η δυνατότητα αξιοποίησης της τελευταίας τεχνολογίας αυτοματοποίησης μάρκετινγκ, οι λειτουργίες εμπλοκής με πελάτες με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, και η διαχείριση εκστρατειών που επαναπροσδιορίζει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για τη σύγχρονη εποχή. Η Sitecore μπορεί να εφαρμόσει αυτές τις δυνατότητες σε όλο το ταξίδι του πελάτη, από το περιεχόμενο έως την εμπορική εκμετάλλευση, για να δημιουργήσει μια …ατμομηχανή εξατομίκευσης για τις σύγχρονες επιχειρήσεις.

Πώς η συνδυασμένη παροχή των υπηρεσιών της Moosend και της Sitecore θα εξυπηρετήσει καλύτερα την αγορά και, κυρίως, τους marketers;

Η Moosend ταιριάζει με τις άλλες πρόσφατες εξαγορές μας, δεδομένου ότι η cloud-native, API-first τεχνική αρχιτεκτονική της σημαίνει ότι μπορούμε να παρέχουμε πολύ πιο γρήγορα την πρώτη στον κλάδο πραγματικά ολοκληρωμένη, «end-to-end» πλατφόρμα ψηφιακής εμπειρίας που βασίζεται στο SaaS. Πολύ συχνά σε αυτόν τον κλάδο, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές που τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας ακολουθούνται από χρόνια απογοήτευσης για τους πελάτες, καθώς αυτοί περιμένουν μάταια τις υποσχόμενες ενσωματώσεις. Στο περιβάλλον μετά την πανδημία, αυτό δεν αποτελεί πλέον επιλογή, καθώς οι προσδοκίες των καταναλωτών μπορούν να αλλάξουν μέσα σε μια στιγμή. Είμαστε φτιαγμένοι για να προσφέρουμε πραγματικά στους marketers εμπορικών σημάτων του σήμερα.

Τι περιλαμβάνει το τρέχον σχέδιο ανάπτυξης της Sitecore ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων; Αποτελεί η Ελλάδα σημαντικό μέρος αυτού του σχεδίου; Ποια είναι η αναπτυξιακή σας στρατηγική για την ευρύτερη περιοχή;

Στον απόηχο μιας επένδυσης-ρεκόρ ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Sitecore, παρουσιάσαμε για πρώτη φορά ένα ευρείας κλίμακας σχέδιο ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί για να φέρει την επανάσταση στην εταιρεία και να μεταμορφώσει το τι είναι δυνατό για τους πελάτες μας, ώστε να τους προσφέρουμε εξαιρετικές εμπειρίες. Το σχέδιο περιλαμβάνει επιταχυνόμενη καινοτομία προϊόντων, διεύρυνση της παρουσίας στην αγορά, γεωγραφική επέκταση και πολλά άλλα.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, σκοπεύουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των εργαζομένων μας στην Ελλάδα, την οποία θεωρούμε σημαντικό κόμβο για την ανάπτυξη όχι μόνο των ομάδων που ασχολούνται με προϊόντα αλλά και των ομάδων που απευθύνονται στους πελάτες στην περιοχή. Μέχρι σήμερα, η ομάδα της Moosend με έδρα την Αθήνα είχε έναν εκτεταμένο αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά την καινοτομία προϊόντων για πελάτες εμπορικών σημάτων και η Sitecore θα συνεχίσει να επωφελείται από αυτό.

Σε ποιο βαθμό και με ποιους τρόπους μετασχηματίζεται η ψηφιακή αγορά από τις ευρύτερες τάσεις που σχετίζονται με την προστασία της ιδιωτικότητας – από τους νέους παγκόσμιους κανονισμούς έως τις αυστηρότερες ρυθμίσεις των εφαρμογών της Apple και τα προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο που καταργούν τα cookies τρίτων; Αποτελεί αυτό ευκαιρία ή απειλή για τους πελάτες σας;

 Τα brands σήμερα πρέπει να πλοηγηθούν εν μέσω μιας κατάστασης που μοιάζει αντιφατική: οι καταναλωτές απαιτούν προστασία της ιδιωτικότητας και πλήρη έλεγχο επί των δεδομένων τους, αλλά έχουν επίσης υψηλές προσδοκίες για τα πάντα, από την εμπειρία των εφαρμογών σε κινητές συσκευές, μέχρι τον τρόπο ανταμοιβής τους για την αφοσίωση που επιδεικνύουν. Οι πρόσφατες κινήσεις της Apple, της Google και άλλων εταιρειών αποτελούν στην πραγματικότητα μια απάντηση σε αυτή την υποκείμενη τάση.

Όσοι δημιουργούν μια σχέση first-party δεδομένων με τους πελάτες που βασίζεται πλέον στην εμπιστοσύνη μπορούν να μετατρέψουν τη συγκυρία αυτή σε μια μεγάλη ευκαιρία, κερδίζοντας όχι μόνο ισχυρά δεδομένα για εξατομίκευση, αλλά και τη δυνατότητα να βοηθήσουν τους ανθρώπους να …ερωτευτούν ξανά τα brands τους. Η Sitecore διευκολύνει την επίτευξη αυτού του στόχου σε κάθε σημείο επαφής, με το CDP της Sitecore – το οποίο βασίζεται στην πρόσφατη εξαγορά της Boxever – να παρέχει το θεμέλιο της πλατφόρμας δεδομένων πελατών.

Πώς θα λειτουργεί το Κέντρο Καινοτομίας που δημιουργείτε και ποιος είναι ο σκοπός του;

Το Κέντρο Καινοτομίας της Sitecore είναι μια διεπιστημονική ομάδα των καλύτερων και εξυπνότερων μυαλών της Sitecore που συνεργάζεται άμεσα με τους πελάτες για τον καθορισμό και την ιεράρχηση των ενσωματώσεων, του roadmap του προϊόντος, της τεχνικής αρχιτεκτονικής και του μακροπρόθεσμου επιχειρηματικού σχεδιασμού. Έχουμε ήδη δει κάποια επιτυχία μέσω εξειδικευμένων προσφορών που έχουν δημιουργηθεί με συνεργάτες για συγκεκριμένους κλάδους, όπως η υγειονομική περίθαλψη, με τρόπους που εμβαθύνουν την ανθεκτικότητα μετά την πανδημία.

Ο Παναγιώτης Μελισσαρόπουλος και ο Γιάννης Ψαρράς είναι δύο παραδείγματα Ελλήνων επιχειρηματιών που κατάφεραν να ξεχωρίσουν στην τεχνολογική σκηνή, ξεκινώντας από την Ελλάδα. Πώς βλέπετε το οικοσύστημα καινοτομίας στη χώρα και τι ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σας είναι ελληνικής καταγωγής;

Για τη Sitecore, το κρίσιμο είναι το ιστορικό καινοτομίας της Moosend και η ευκαιρία που δημιουργεί σε συνδυαστικό πλαίσιο – οπότε η εξαγορά θα είχε πιθανότατα συμβεί ανεξάρτητα από το υπόβαθρο του CEO μας ή οποιουδήποτε άλλου.

Αυτό που είναι συναρπαστικό για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή γενικά είναι ότι τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους – συμπεριλαμβανομένου του clustering τοπικών επιχειρηματιών, εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και επενδύσεων – για να αρχίσουν να δημιουργούνται θετικά αποτελέσματα δικτύωσης που μιμούνται αυτό που έχει λειτουργήσει σε άλλους αναδυόμενους τεχνολογικούς κόμβους, όπως το Δουβλίνο. Μόνο να ωφεληθούμε έχουμε από το ενδεχόμενο η Sitecore να είναι ένας από τους πρώτους που θα εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία.

Κύριε OFlanagan, έχετε μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη επιχειρηματικών προϊόντων και ομάδων σε πολλούς κλάδους. Η εταιρεία σας εξαγοράστηκε επίσης από την Sitecore. Υπάρχει άραγε κάποια στρατηγική για μια επιτυχημένη εξαγορά;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή, αλλά γενικά όλα ξεκινούν από τη διαφάνεια και τον καθορισμό ενός σαφούς οράματος. Για τους εργαζόμενους, αυτό σημαίνει να γνωρίζουν πού βρίσκονται και τι πρόκειται να ακολουθήσει, και να συμμερίζονται έναν ενθουσιασμό σε σχέση με μια ευρύτερη κοινή αποστολή. Για την εταιρεία, αφορά στην προσθήκη άμεσης αξίας για τους υπάρχοντες πελάτες και συνεργάτες, χτίζοντας παράλληλα κάτι βαθιά μετασχηματιστικό. Πιστεύω ότι το έχουμε πετύχει αυτό, και η δική μου θητεία στην Sitecore τους τελευταίους τρεις μήνες αποτελεί απόδειξη αυτού του γεγονότος.