Six Senses: Ακόμη πιο ενεργοί στο wellness real estate

Six Senses: Ακόμη πιο ενεργοί στο wellness real estate
Το κομμάτι της ευζωίας στον κόσμο των ξενοδοχείων και πώς αυτή αλλάζει σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Συνέντευξη στον Κώστα Παναγάκη*

Ο Mark Sands είναι από τα λίγα διεθνή στελέχη στον χώρο του hospitality που δεν χρειάζεται συστάσεις. Ως Αντιπρόεδρος του Ομίλου Six Senses με τομέα ευθύνης το Wellness θεωρείται από τις πιο επιδραστικές φιγούρες παγκοσμίως στη διαμόρφωση νέων trends, χαράζοντας τη στρατηγική και την τοποθέτηση ενός οργανισμού 17 ξενοδοχείων, 26 spas και περίπου 3.350 εργαζόμενων σε 20 χώρες. Έχοντας συμπληρώσει μία δεκαετία στον Όμιλο είναι από τους πλέον κατάλληλους για να μας δώσει μια πιο σφαιρική εικόνα της ευζωίας στον κόσμο των ξενοδοχείων και πώς αυτή αλλάζει σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Mark Sands, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Six Senses
Mark Sands, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Six Senses

Τους τελευταίους 18 μήνες είδαμε αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής και συμπεριφοράς. Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις και ευκαιρίες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για τα ξενοδοχεία και spas του Ομίλου Six Senses στη μετά Covid-19 εποχή;

Η άμεση πρόκληση ήταν να ανοίξουμε ξανά όλα μας τα resorts και να βάλουμε τις ομάδες μας να κάνουν αυτό το οποίο ξέρουν να κάνουν καλά. Η Ευρώπη φαίνεται να είναι σε πολύ καλύτερη θέση. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, καθώς τα ταξίδια, η πρόσβαση αλλά και οι συνεχώς μεταβαλλόμενοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αποτελούν μια τεράστια πρόκληση, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε σε αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε. Χρειάζεται να επαναφέρουμε τις ομάδες μας με υπεύθυνο τρόπο, διασφαλίζοντας ότι έχουν επανεκπαιδευτεί, επανεισαχθεί και επανασυνδεθεί με το DNA των Six Senses. Εισαγάγαμε στα ξενοδοχεία μας Rituals, Reconnection Experiences και Wellness Days κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να ανταποκριθούμε θετικά στις προκλήσεις που όλοι αντιμετωπίσαμε. Δώσαμε την ευκαιρία στους επισκέπτες μας να συγκεντρωθούν στον εαυτό τους, να εξερευνήσουν τις κοινότητες στις οποίες έχουμε τα υπέροχα resorts μας και να επανασυνδεθούν τόσο με τη φύση όσο και με τους οικείους τους.

Μέσα από το ειδικό μας πρόγραμμα που ονομάζουμε Mission Wellness, όλο μας το προσωπικό (τους ονομάζουμε hosts) πέρασε από επιπλέον εκπαίδευση προκειμένου να τους βοηθήσουμε να προσαρμοστούν στην επιστροφή στην εργασία τους, στον ύπνο, στην αναπνοή, τη σίτηση, την κίνηση αλλά και ευρύτερα στο να παραμείνουν δραστήριοι και να συνεχίσουν να “εξερευνούν”.

Ακόμη και μέσα στην πανδημία είδαμε εξαιρετικά επίπεδα δημιουργικότητας στον κλάδο της φιλοξενίας. Σε ό,τι αφορά τη Six Senses τι μπορούν να περιμένουν οι επισκέπτες σας; 

Ως Όμιλος προσαρμοστήκαμε από τα πρώτα κιόλας στάδια της πανδημίας προκειμένου να μπορέσουμε να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τους επισκέπτες αλλά και τους εργαζομένους μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα At Home With Six Senses το οποίο παρουσιάστηκε σε αρκετές διαφορετικές αγορές και από το οποίο προέκυψαν πολλές ευκαιρίες.

Η τάση αυτή θα συνεχιστεί, καθώς ανοίγουμε περισσότερα urban ξενοδοχεία με membership clubs και σε αυτό το πλαίσιο θα δείτε περισσότερη προσοχή στο κομμάτι του lifestyle. Επίσης θα μας δείτε ακόμη πιο ενεργούς στο wellness real estate, χαρακτηριστικό παράδειγμα το project Forestias στην περιοχή Bangna της Bangkok: μια πραγματικά ολοκληρωμένη κοινότητα wellness, η οποία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και περιλαμβάνει από ξενοδοχειακές υποδομές μέχρι Six Senses Villa Residences και membership club.

Φυσικά, η ευζωία και η βιωσιμότητα παραμένουν οι βασικοί πυλώνες της Six Senses και τα προγράμματα που σας ανέφερα πριν εξακολουθούν και βρίσκονται στο επίκεντρο. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα Reconnect to Nature μας επιτρέπει να εστιάσουμε στις βασικές εμπειρίες μέσα στα resorts μας, ενώ το πρόγραμμα Reconnect to Others επικεντρώνεται περισσότερο στην κοινότητα, τόσο μέσα στο resort όσο και ευρύτερα στον προορισμό. Τέλος, τα προγράμματα Wellness Days, Mind your Brain, Love your Heart και Boost your Immunity δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες μας να εστιάσουν στους ίδιους μέσα από ιδιωτικές εμπειρίες ευζωίας, μάθησης, προσωπικής φροντίδας,  συμβουλών ύπνου, ακόμη και λίγου “biohacking”.

Πώς βλέπετε την πανδημία να επηρεάζει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τις ταξιδιωτικές μας συνήθειες;

Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά, θα υπάρξει σημαντική επίδραση και η δική μας ικανότητα να δουλεύουμε διαφορετικά χρησιμοποιώντας διαδικτυακά μέσα είναι πλέον πραγματικά ενδιαφέρουσα. Προσωπικά αισθάνομαι ότι σε μεσοπρόθεσμη βάση θα ήταν λογικό να αναμένουμε πως τα επαγγελματικά ταξίδια θα μειωθούν στο μισό σε σχέση με τα δεδομένα προ της πανδημίας. Και αυτό δεν νομίζω ότι πρέπει να θεωρηθεί ούτε αρνητικό ούτε ως μέρος της όποιας ανάκαμψης. Περισσότερο νομίζω ότι αποτελεί επιτάχυνση στον ρυθμό με τον οποίο υιοθετούμε πιο αποτελεσματικές επιχειρηματικές πρακτικές.

Οι διαδικτυακές συναντήσεις έγιναν πολύ πιο αποτελεσματικές και βελτιώθηκαν τόσο γρήγορα. Τα λιγότερα αεροπορικά ταξίδια συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Εάν ένα μεγαλύτερο ποσοστό των αεροπορικών ταξιδιών προορίζεται για αναψυχή, ξεκούραση, αποκατάσταση, εξερεύνηση διαφορετικών πολιτισμών και επανασύνδεση, τότε η συνολική ευζωία θα βελτιωθεί. Τα resorts θα δυσκολευτούν έως ότου ανακάμψουν συνολικά τα ταξίδια, αλλά έχουμε δει μακροπρόθεσμες οικογενειακές διαμονές – μετατρέποντας την εργασία από το σπίτι σε εργασία με θέα. Είναι πολύ πιο εύκολο να είσαι δημιουργικός και εμπνευσμένος όταν εργάζεσαι με εξαιρετική θέα. Ενώ τα διεθνή ταξίδια ήταν περιορισμένα, σε τοπικό επίπεδο ο κόσμος πραγματικά εξερευνά τη χώρα του, δείχνοντας μεγαλύτερη εκτίμηση από ποτέ.

Σε προσωπικό επίπεδο πώς έχει επηρεάσει η πανδημία τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τα ταξίδια; Έχουν αλλάξει η οπτική και οι συνήθειές σας; 

Βλέπω τα ταξίδια όλο και περισσότερο ως προνόμιο και ως ευκαιρία για μάθηση. Δεν εκτιμά κάποιος αυτό που έχει μέχρι να το χάσει. Έχω μάθει τόσα πολλά από τα ταξίδια σε διαφορετικούς πολιτισμούς… Απέκτησα μια υπέροχη διεθνή οικογένεια και διατήρησα την περιέργειά μου ως άνθρωπος. Αισθάνομαι ότι έτσι παραμένουμε νέοι, καθώς συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε. Θέλω πραγματικά οι επισκέπτες μας να μάθουν από τις εμπειρίες τους γύρω από τις εκπληκτικές τοποθεσίες μας και τους πολιτισμούς που εκπροσωπούμε.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας της Six Senses, η ευεξία ήταν στο επίκεντρο του οράματός σας για μια μοναδική εμπειρία επισκεπτών. Στην εποχή μετά την πανδημία, πώς βλέπετε την προσέγγισή σας να εξελίσσεται σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου όλα τα brands προσπαθούν (άλλα με επιτυχία – άλλα όχι) να συνδέσουν την αφήγησή τους με την ευεξία;

Μας βλέπω να κατευθυνόμαστε περισσότερο προς το lifestyle, το οποίο είναι εύλογο στο πλαίσιο και των κινήσεων μας στα urban ξενοδοχεία, τη μεγαλύτερη εστίαση σε κατοικίες τόσο μέσα σε resorts όσο και σε αστικά περιβάλλοντα, καθώς επίσης και στα membership clubs. Θα δούμε μια πραγματική κοινότητα από επισκέπτες και ιδιοκτήτες κατοικιών Six Senses. O Όμιλός μας επικεντρώθηκε στην ευεξία και τη βιωσιμότητα από την αρχή. Ενώ φαίνεται στη μόδα τώρα δεν ήταν πάντα έτσι. Και είμαι αρκετά χαρούμενος που και άλλα brands και εταιρείες αρχίζουν να ακολουθούν αυτό τον δρόμο.

Ο ανταγωνισμός μας κρατάει σε εγρήγορση, μας ενθαρρύνει να είμαστε καινοτόμοι και ποιος δεν θα ήθελε ο κλάδος της φιλοξενίας να φροντίζει καλύτερα το περιβάλλον; Αυτό αντικατοπτρίζει και τη σημασία των βασικών πυλώνων των Six Senses. Όλοι αγκαλιάζουμε το κίνημα και ελπίζουμε ότι όσοι πραγματικά προχωρούν στην ευεξία να το κάνουν με μια προσεκτική προσέγγιση προς τις κοινότητές τους και το ευρύτερο περιβάλλον. Τα ταξίδια αναγέννησης και ο θετικός αντίκτυπος στους πολιτισμούς και στις κοινότητες που βρισκόμαστε έχουν καίρια σημασία για τον Όμιλο των Six Senses. Πιστεύουμε ότι υπάρχει όντως αρκετή ζήτηση για ταξίδια με πραγματικό νόημα, τα οποία αφήνουν πίσω τους θετικό αντίκτυπο και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Πόσο γρήγορα βλέπει ο Όμιλός σας την επάνοδο στην κανονικότητα; Εκτιμάτε ότι θα έχουμε μια γρήγορη – V-shape – επάνοδο στα μεγέθη του 2019 ή θεωρείτε ότι τα πράγματα θα χρειαστούν λίγο παραπάνο χρόνο για να επανέλθουν στα προ κορονοϊού επίπεδα; 

Καταλαβαίνω ότι όλοι αποζητούμε μια ισχυρή – τύπου V – ανάκαμψη, ωστόσο αυτό που βλέπω πιο πιθανό είναι κάποιο διαφορετικό γράμμα της αλφαβήτου με πολλά πάνω και κάτω σημεία. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι η Ασία είναι αυτή τη στιγμή σε δύσκολο σημείο και η Ευρώπη σε καλύτερο, ενώ πριν από κάποιους μήνες συνέβαινε πιθανότατα το αντίστροφο. Σε αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι να δούμε τα μεγέθη σε παγκόσμιο επίπεδο να φτάνουν αυτά του 2019, παρόλα αυτά βλέπουμε μια μεγάλη επιθυμία του κόσμου να ταξιδέψει και να ζήσει διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικές χώρες. Τα resorts βλέπω να επιστρέφουν στα μεγέθη του 2019 πολύ πιο γρήγορα από τα ξενοδοχεία πόλης, παρόλα αυτά μπορεί αυτό που βλέπουμε να είναι μόνο η αρχή της αντίδρασης.

Η δέσμευση για συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και ο σεβασμός για την τοπική κληρονομιά είναι βαθιά ριζωμένες στο DNA των Six Senses. Πώς συνεργάζεστε στην εποχή μετά τον Covid-19 με τους τοπικούς συνεργάτες σας;

Δεν βλέπω κάποια τεράστια αλλαγή εδώ από αυτό που κάναμε πριν από την πανδημία. Έχουμε το 0,5% των εσόδων μας δεσμευμένο για έργα αειφορίας της τοπικής κοινότητας. Αυτό συνεχίζεται με μεγαλύτερη εστίαση στην παροχή νερού και την προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων.

Συνεργαζόμαστε με projects που σημαίνουν κάτι για την τοπική κοινότητα, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι, οι επισκέπτες και οι ίδιες οι τοπικές κοινότητες να μπορούν να δουν και να αισθανθούν τις βελτιώσεις. Το 92% των εργαζόμενων στα resorts είναι ντόπιοι.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να είμαστε ελεύθεροι πλαστικών, συνεργαζόμενοι με προμηθευτές, προκαλώντας τους να αλλάξουν συσκευασία, βοηθώντας τους να εντοπίσουν άλλες μεθόδους και στη συνέχεια συστήνοντας αυτούς τους προμηθευτές στους συνεργάτες φιλοξενίας και στον ανταγωνισμό. Κάθε τμήμα, κάθε εργαζόμενος και κάθε επισκέπτης έχουν αντίκτυπο εδώ.

Βλέπουμε αυτό το αποτέλεσμα σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας, μέσω των οικογενειών εργαζομένων μας, μέσω των φιλοξενουμένων και των οικογενειών και των φίλων τους και ακόμη και μέσω των προμηθευτών μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Six Senses Laamu, η απλή παροχή επαναχρησιμοποιήσιμων δοχείων αποθήκευσης στους ντόπιους ψαράδες τους επέτρεψε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν κουτιά από πολυστυρόλιο. Αυτοί οι ψαράδες αφαίρεσαν εντελώς το πολυστυρόλιο από την προμήθεια σε όλους τους πελάτες τους και μείωσαν τα γενικά έξοδά τους.

*Ο Κώστας Παναγάκης είναι Διευθύνων Σύµβουλος της Travelworks Public Relations