Συζήτηση προ ημερησίας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Συζήτηση προ ημερησίας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, το συντομότερο δυνατό, καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας και την ανθεκτικότητα της χώρας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Η απόφαση ελήφθη μετά από συζήτηση στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του κόμματος «στην συνεδρίαση εκφράστηκε η οδύνη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την απώλεια των συνανθρώπων μας και η έντονη ανησυχία για την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς και την τεράστια σε έκταση περιβαλλοντική καταστροφή. Η ανεπάρκεια και η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά έγκαιρα και αποτελεσματικά τις πυρκαγιές, έχει ως αποτέλεσμα η χώρα, από άκρη σε άκρη, να βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες συνθήκες, που επιβάλλουν την άμεση συστράτευση των δυνάμεων και την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού. Τα μέλη του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας, υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτείας απέναντι στην οξύτητα της κλιματικής κρίσης και στην πρόληψη των μέγα πυρκαγιών, όπως ήδη έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αχτσιόγλου για τραγωδία στη Δαδιά: “Μια χώρα παραδομένη, μια κυβέρνηση προσβλητικά αναποτελεσματική”

Για “κυβέρνηση προσβλητικά αναποτελεσματική” έκανε λόγο η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με τις φωτιές.

Απανθρακωμένοι άνθρωποι στη Δαδιά. Μια ανείπωτη τραγωδία που επιβεβαιώνει το μέγεθος της απειλής. Όσο κι αν επιχειρείται να παρουσιαστούν οι χαμένες ζωές σαν δεύτερης κατηγορίας. Μια χώρα παραδομένη, μια κοινωνία σε γενικευμένη ανασφάλεια, μια κυβέρνηση προσβλητικά αναποτελεσματική” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τσακαλώτος για φωτιές: Οι απώλειες ανθρώπων “τίναξαν στον αέρα” την απόπειρα συγκάληψης κυβερνητικών ευθυνών

Για “μια ακόμα χρεωκοπία ενός αποτυχημένου μοντέλου ανάπτυξης” έκανε λόγο ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας την κατάσταση με τις φωτιές στη χώρα και την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Σε ανάρτησή του αναφέρει: “Και ήρθε το μακάβριο εύρημα των απανθρακωμένων ανθρώπων στη Δαδιά, για να καταρρίψει το κυβερνητικό επιχείρημα περί μηδενικών ανθρώπινων απωλειών. Ήρθε η αποτρόπαια εικόνα για να τινάξει στον αέρα την απόπειρα συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών και ολιγωριών σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Όσο κι αν η έμφαση στην προέλευση των νεκρών –«παράτυποι μετανάστες» ονομάζονται στη δημόσια σφαίρα χρησιμοποιείται εκ του πονηρού, για να υποβαθμίσει το μέγεθος της απώλειας.

Γιατί είναι αυτή η τραγική απώλεια που, σε συνδυασμό με τις ανυπολόγιστες μέχρι στιγμής καταστροφές, έρχεται να εμπεδώσει την εικόνα μιας αναποτελεσματικής, μιας κακής κυβέρνησης και ενός ανήμπορου κράτους. Είναι αυτή η εικόνα που επιβεβαιώνει ότι ζούμε μια ακόμα χρεωκοπία ενός αποτυχημένου μοντέλου ανάπτυξης που δεν σέβεται το περιβάλλον, αδιαφορεί για την ασφάλεια των πολιτών, λεηλατεί τον δημόσιο πλούτο.

Νεοφιλελεύθερες πολιτικές με καταστροφικά αποτελέσματα. Αποφάσεις, όπως η υποβάθμιση των υπηρεσιών περιβάλλοντος, η πολυδιάσπαση των υπηρεσιών, η υποχρηματοδότηση, η μη επίλυση προβλημάτων καταπάτησης και δόμησης εντός των δασών, που έρχονται να διογκώσουν προβλήματα που σήμερα –εν μέσω και κλιματικής κρίσης– μοιάζουν να γιγαντώνονται.

Και ένα επιτελικό κράτος που θάφτηκε στις στάχτες και τα αποκαΐδια που καλύπτουν τη χώρα από τη μία άκρη ως την άλλη.

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης για τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά και στο περιβάλλον, στις περιουσίες, στα ζώα, επαναλαμβάνω την πρότασή μου για κατάθεση στη Βουλή –κάθε Μάρτιο/Απρίλιο– ενός επιχειρησιακού σχεδίου που θα προβλέπει συγκεκριμένες πολιτικές πρόληψης για την επικείμενη καλοκαιρινή περίοδο και θα αξιολογείται κάθε φθινόπωρο, με βάση τα αποτελέσματα.

Η σκέψη όλων μας στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και σε όσους δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη με τις φλόγες”.