Σκάνδαλο με μίζες πολλών εκατομμυρίων κλυδωνίζει την απερχόμενη κυβέρνηση Μέρκελ  

Σκάνδαλο με μίζες πολλών εκατομμυρίων κλυδωνίζει την απερχόμενη κυβέρνηση Μέρκελ  
epa08809255 German Chancellor Angela Merkel speaks to the media following the projection by news outlets of Joe Biden as the winner of the recent U.S. presidential election in Berlin, Germany, 09 November 2020. German government leaders have reacted with relief and congratulations following the projected win by Democrat Joe Biden over Republic incumbent Donald Trump in the U.S. presidential election. EPA/Maja Hitij / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται πως παίρνει σκάνδαλο στη Γερμανία το οποίο αφορά ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια υποδομής για τους γερμανικούς σιδηροδρόμους. Σύμφωνα με δύο υπαλλήλους της Deutsche Bahn, της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής εταιρείας της Γερμανίας, της οποίας το Ομοσπονδιακό κράτος είναι ο μοναδικός μέτοχος, η διοίκηση προέβη σε διασπάθιση κεφαλαίων. 

Μάλιστα, γίνεται λόγος το ύψος τους είναι τέτοιο, που γίνεται λόγος για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα πανευρωπαϊκά. Σημειώνεται πως, ενώ διεξαγόταν έρευνα, οι δύο υπάλληλοι απολύθηκαν, κάτι το οποίο ερμηνεύεται ως πράξη αντεκδίκησης.

Το σύνθετο πρόγραμμα, γνωστό ως Stuttgart 21, χρηματοδοτείται από τη γερμανική κυβέρνηση, την ΕΕ, το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης και την πόλη της Στουτγάρδης. Επιβλέπεται από το 2017 από τον πρώην επικεφαλής του προσωπικού της Άνγκελα Μέρκελ, Ρόναλντ Ποφάλα, τώρα στέλεχος της Deutsche Bahn. 

Το Stuttgart 21 έχει γίνει διαβόητο για καθυστερήσεις και υπερβάσεις προϋπολογισμού, όπως και το αεροδρόμιο του Βερολίνου και η Φιλαρμονική Έλβα του Αμβούργου. Το αρχικό μπάτζετ του έργου που ήταν 2,5 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε στα 8,2 δισ. ευρώ.

Το 2016, η Bundesrechnungshof της Γερμανίας, η ανώτατη κυβερνητική αρχή ελέγχου της χώρας, προειδοποίησε ότι το κόστος μπορεί να ανέλθει στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και επέπληξε την κυβέρνηση της Μέρκελ για «σοβαρές ελλείψεις» στην εποπτεία της. 

Πληροφοριοδότης εκτίμησε ότι η «εικαζόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά» στην Deutsche Bahn είχε ως αποτέλεσμα περιττά έξοδα τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. Και οι δύο καταγγέλλοντες ισχυρίστηκαν ότι ορισμένα στελέχη μπορεί να λάμβαναν μίζες. 

Η Deutsche Bahn είναι ένας κρατικός κολοσσός με ετήσια έσοδα 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο δέχεται πυρά στη Γερμανία για κακή εξυπηρέτηση, συχνές καθυστερήσεις και ακυρώσεις. Το 2020 ανέφερε καθαρή ζημία 5,7 δισ. ευρώ και καθαρό χρέος 37 δισ. ευρώ.