Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Έπιασαν λαβράκι» οι έλεγχοι στα βιολογικά προγράμματα
- 25/07/2025, 12:45
- SHARE

Ένα νέο κεφάλαιο διαφθοράς ανοίγει στον αγροτικό τομέα της χώρας, με επίκεντρο τους φορείς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων και την εμπλοκή τους σε ένα πολυεπίπεδο σκάνδαλο παράνομων επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε συνέχεια του ρεπορτάζ του Fortune Greece για το που επικεντρώνεται το πρώτο κύμα των αυστηρών ελέγχων αλλά και για το πώς έχει μπει στο μικροσκόπιο όλη η αλυσίδα των εγκρίσεων -αρχής γενομένης από τα φετινά προγράμματα βιολογικής μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας- οι ελεγκτικοί μηχανισμοί φαίνεται να εντόπισαν σωρεία παρατυπιών σε φορείς πιστοποιήσεις βιολογικών προϊόντων.
«Μαϊμού» πιστοποιήσεις και χρυσές επιδοτήσεις
Πιο συγκεκριμένα, οι οργανισμοί αυτοί κατηγορούνται ότι εξέδιδαν βεβαιώσεις βιολογικής καλλιέργειας σε παραγωγούς χωρίς ελέγχους, χωρίς επισκέψεις, χωρίς… κανένα πραγματικό στοιχείο. Τα πλαστά, δε, πιστοποιητικά χρησιμοποιούνταν από μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους για να ενταχθούν σε επιδοτούμενα προγράμματα βιολογικής παραγωγής, αποσπώντας ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
Υπενθυμίζεται, ότι το «πάρτι» των παράνομων ενισχύσεων και όπου ετοιμαζόταν μεγάλο φαγοπότι με απάτες είχε μεταφερθεί στα φετινά προγράμματα βιολογικής μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας είχε δώσει εντολή να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλες οι αιτήσεις, καθώς δεν ήταν δυνατό το πρόγραμμα βιολογικής μελισσοκομίας να είχε υπερκαλυφθεί έως και εννέα φορές πάνω από τα διαθέσιμα κονδύλια. Αντίστοιχα στη βιολογική κτηνοτροφία, η περιοχή της Κρήτης εμφανιζόταν να έχει περισσότερα βιολογικά βοσκοτόπια από την υπόλοιπη Ελλάδα. Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες -σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- είχε παρατηρηθεί και ένα -διόλου ευκαταφρόνητο- κύμα απόσυρσης αιτήσεων, με περισσότερους από 3.000 μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους να αποχωρούν από τα προγράμματα στα οποία αρχικά είχαν ενταχθεί.
Διαβιβάσεις καταγγελιών σε δύο υπουργεία
Την ώρα, ωστόσο, που οι έλεγχοι συνεχίζονται έφτασαν σχεδόν, παράλληλα, καταγγελίες για συγκεκριμένους φορείς πιστοποίησης τόσο στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό-Δήμητρα που υπάγεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και στο Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι από τις συνολικά 11 εγκεκριμένες εταιρείες-φορείς πιστοποίησης έχουν διαβιβαστεί καταγγελίες τουλάχιστον για δύο εξ αυτών, με τη μία να εδρεύει στην Αθήνα, και την άλλη στην Κρήτη.
«Ο έλεγχος πλέον γίνεται από δύο πλευρές. Τόσο από το ΕΣΥΔ, ο αρμόδιος φορέας που εγκρίνει την αδειοδότηση των εν λόγω φορέων, όσο και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι αρμόδιο για να ελέγχει τις συγκεκριμένες εταιρείες. Ουσιαστικά, το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει αν αυτές οι εταιρείες τηρούν τους όρους λειτουργίας τους και εμείς ελέγχουμε τη βιολογικότητα. Οπού εκεί διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα» εξηγούν στο Fortune Greece, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Να σημειωθεί ότι τα σχετικά στοιχεία έχουν σταλεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές τόσο από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και από τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε, μεταξύ άλλων:
– την άμεση αποστολή κλιμακίων ελέγχων σε όλους τους πιστοποιητικούς φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται στις σχετικές καταγγελίες, ενώ οι έλεγχοι που ήδη διεξάγονται στους πιστοποιητικούς φορείς για τη βιολογικότητα των αγροτικών προϊόντων και των παραγωγών που συμμετέχουν στο υφιστάμενο πρόγραμμα διευρύνονται για το σύνολο του πιστοποιητικού έργου των ΟΕΠ (Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης).
– για την αποτελεσματική διεξαγωγή των ελέγχων, ζητήθηκε από τη διοίκηση του ΕΛΓΟ-Δήμητρα η ανάκληση των αδειών των εργαζομένων, όπου απαιτείται.
– με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας «παγώνουν» όλοι οι νέοι φάκελοι, που έχουν πάρει διαπίστευση από το ΕΣΥΔ και εκκρεμεί η έγκρισή τους στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.
– επανέλεγχος όλων των πιστοποιητικών φορέων από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ.
Οι συνέπειες στον κλάδο
Από την πλευρά τους, αγρότες και κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της βιολογικής γεωργίας» και ζητούν ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος πιστοποίησης, καθώς και άμεσες αποζημιώσεις για τους νόμιμους παραγωγούς που έχασαν επιδοτήσεις. Όπως λένε στο «F», το μεγαλύτερο θύμα είναι η ίδια η αξιοπιστία του ελληνικού αγροδιατροφικού μοντέλου. «Η μεγαλύτερη ζημιά είναι η ηθική και οικονομική απαξίωση των βιολογικών προϊόντων. Οι καταναλωτές αμφισβητούν πλέον την αξιοπιστία της σήμανσης “βιολογικό”, ενώ οι συνεπείς παραγωγοί βλέπουν τον κόπο τους να απαξιώνεται. Η Πολιτεία πρέπει να λάβει δράση και το οφείλει πρώτα απ’ όλα σε εκείνους που καλλιεργούν με αφοσίωση και τιμιότητα, αλλά και στους πολίτες που επιλέγουν να πληρώσουν κάτι παραπάνω πιστεύοντας ότι θα αγοράσουν ένα προϊόν που παράχθηκε με συγκεκριμένες προδιαγραφές».