Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Στα άκρα η πολιτική αντιπαράθεση – Πού στοχεύει η κυβέρνηση

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Στα άκρα η πολιτική αντιπαράθεση – Πού στοχεύει η κυβέρνηση
Στιγμιότυπο από τα γραφεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Σε πλήρη εξέλιξη οι έλεγχοι για τις επιδοτήσεις – Στο μικροσκόπιο οι υπερβολικές αιτήσεις στη βιολογική μελισσοκομία και κτηνοτροφία.

Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανεβάζουν τους τόνους και την κυβέρνηση να επιχειρεί να δώσει διακομματικό χαρακτήρα στις έρευνες. Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά κατέθεσαν χωριστά –και τελικά συντονισμένα– αιτήματα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών της ΝΔ, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.

Απαντώντας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με σκοπό να διερευνηθούν οι διαχρονικές παθογένειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τη σύστασή του το 1998 έως σήμερα.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, «η πρόταση για Εξεταστική είναι μια συνειδητή επιλογή με στοιχεία αυτοκριτικής», επιδιώκοντας διαφάνεια και αποτύπωση ευθυνών ανεξαρτήτως κυβερνητικής περιόδου. Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν ότι η Εξεταστική δεν στοχεύει στη συγκάλυψη, αλλά στην αποκάλυψη κρίσιμων θεμάτων όπως οι τεχνικές λύσεις, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, τα σχέδια βόσκησης και η διαχείριση των ενισχύσεων.

Η κυβέρνηση διαψεύδει επίσης τις φήμες περί παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, σημειώνοντας ότι η αποστολή φακέλων στη Βουλή δεν συνιστά εκκρεμότητα για πολιτικά πρόσωπα.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ προτείνει να διερευνηθεί ο Μάκης Βορίδης για συνέργεια σε κακουργηματική απιστία εις βάρος των συμφερόντων της ΕΕ και ο Λευτέρης Αυγενάκης για ηθική αυτουργία και συνέργεια στην ίδια κατηγορία. Την πρόταση υπέγραψαν συνολικά 35 βουλευτές, μεταξύ των οποίων δύο ανεξάρτητοι.

Παράλληλα, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς κατέθεσαν κοινό αίτημα για σύσταση Προανακριτικής. «Ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το γαλάζιο παρακράτος», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για «δώρο παραγραφής και αμνήστευσης» στους πρώην υπουργούς και για πολιτική υποκρισία που οδηγεί στη συσκότιση.

Η πρόταση της κυβέρνησης για Εξεταστική θα τεθεί σύντομα στην Ολομέλεια. Η σχετική ψηφοφορία, σε αντίθεση με την Προανακριτική, είναι φανερή και απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, με ελάχιστο όριο τους 120 βουλευτές.

Αντιθέτως, η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής απαιτεί 151 θετικές ψήφους και ψηφοφορία με κάλπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν εξελίξει οι έλεγχοι για τις επιδοτήσεις

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρώτο κύμα επιτόπιων ελέγχων από μικτά κλιμάκια του κράτους σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ανά την επικράτεια. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι αιτήσεις στη βιολογική μελισσοκομία και τη βιολογική κτηνοτροφία, όπου οι αιτήσεις για ενίσχυση υπερέβησαν κατά πολύ τους διαθέσιμους πόρους.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για τη βιολογική μελισσοκομία άγγιξαν τα 166 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ, ενώ στη βιολογική κτηνοτροφία οι αιτήσεις φτάνουν τα 136 εκατ. ευρώ, με διαθέσιμη χρηματοδότηση 115 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση εντοπισμού παρατυπιών, οι εμπλεκόμενοι θα καλούνται από τις δικαστικές αρχές για εξηγήσεις, ενώ ο αγροτικός κόσμος αντιδρά. Στον Παλαμά Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων με αιτήματα την απόδοση ευθυνών, την επιστροφή χρημάτων, αλλά και την έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων.

Οι κινητοποιήσεις εντείνονται, με συγκέντρωση να έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στον κόμβο του Ε65, ενώ κεντρική κινητοποίηση στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: