Το σκάνδαλο της Facebook έφερε τα «πάνω κάτω» στις διεθνείς αγορές

Το σκάνδαλο της Facebook έφερε τα «πάνω κάτω» στις διεθνείς αγορές

Οι ανησυχίες για τον τεχνολογικό κλάδο οδηγούν τις μετοχές και πάλι σε πτώση.

Πτώση σημείωσαν σήμερα οι μετοχές καθώς οι ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνα και για ρυθμιστικά μέτρα σε βάρος εταιριών όπως η Facebook φέρνουν τους επενδυτές αντιμέτωπους με την πρώτη τριμηνιαία πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές εδώ και δύο χρόνια.

Τα βασικά χρηματιστήρια της Ευρώπης άνοιξαν με πτώση άνω του 1% καθώς εντείνονται οι ρευστοποιήσεις και οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων. Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το 0,5% για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,1% με τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο να υποχωρεί κατά 2,6%.

Η πτώση στις μετοχές σημειώνεται μετά τη βουτιά του Nasdaq, που κατέγραψε χθες τη χειρότερη ημέρα του από τον Ιούνιο του 2016. Οι απώλειες επεκτάθηκαν αφού η κρατικά ελεγχόμενη κινεζική εφημερίδα Global Times ανέφερε ότι το Πεκίνο σύντομα θα ανακοινώσει μια λίστα με δασμούς-αντίποινα στις αμερικανικές εισαγωγές.

Ο Nasdaq σημείωσε χθες βουτιά σχεδόν 3% και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 1,7%. Εκτός από τη βουτιά του Facebook, το Twitter υποχώρησε κατά 12% ενώ η Alphabet, μητρική της Google, κατά 4,5%.

«Υπάρχει μια αίσθηση ότι θα επιβληθούν περισσότεροι ρυθμιστικοί κανόνες για το Facebook ή τις FANG (Facebook, Amazon, Netflix και Google) και ότι το κόστος συμμόρφωσης θα αυξηθεί», δήλωσε ο Νομπουχίκο Κουραμότσι, επικεφαλής ανάλυσης στην Mizuho Securities.

Η Ασία σημείωσε πτώση 1,5%, με τον ιαπωνικό Nikkei να κλείνει με απώλειες 1,3% και τη μετοχή του κινεζικού κολοσσού του διαδικτύου Tencent να υποχωρεί κατά 4,6%.