Σκάνδαλο Volkswagen: Ο συμβιβασμός με τις ΗΠΑ θα κοστίσει 16 δισ. δολάρια

REUTERS

Η γερμανική εταιρεία δέσμευσε ήδη το ποσό για να προχωρήσει σε βαριές αποζημιώσεις.

Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό κατέληξε η VW με τις αρχές των ΗΠΑ στον απόηχο του σκανδάλου Dieselgate. H αυτοκινητοβιομηχανία δεσμεύθηκε είτε να πάρει πίσω τα οχήματα, είτε να τα επιδιορθώσει, είτε να καταβάλει αποζημίωση.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου παραποίησης τιμών των εκπεμπομένων ρύπων, πριν από περίπου επτά μήνες, έφερε την Volkswagen σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Και δεν είναι φυσικά μόνο ότι αμαυρώθηκε το κύρος της γερμανικής εταιρίας. Η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με πλήθος εισαγγελικές έρευνες, αγωγές, πρόστιμα και κάθε λογής διεκδικήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Για το λόγο αυτό η διοίκηση στο Ανόβερο ανακοίνωσε ότι δεσμεύει 16,2 δισ. ευρώ για να καλυφθούν από εκεί όλες οι δαπάνες που ενδεχομένως προκύψουν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα η διοίκηση της VW δήλωσε ότι το 2015 κατέγραψε την ζημιές 5,5 δισ. ευρώ, την μεγαλύτερη ζημιά στην ιστορία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι η ανακοίνωση για την πρώτη εξωδικαστική διευθέτηση μεταξύ VW και αμερικανικών αρχών προκάλεσε ανακούφιση στην έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Ανόβερο. Ο συμβιβασμός αυτός ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω εξωδικαστικούς συμβιβασμούς τόσο με τις αμερικανικές αρχές, όσο και τις ομαδικές αγωγές. Ας σημειωθεί ότι η διευθέτηση αφορά μόνο τους δίλιτρους ντιζελοκινητήρες και προβλέπει ότι η VW υποχρεούται είτε να πάρει πίσω τα οχήματα αποζημιώνοντας τους κατόχους ή να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις στον κινητήρα. Επιπλέον οι κάτοχοι θα λάβουν αποζημίωση, η οποία σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt φθάνει τα 4.400 ευρώ.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά άρθρα