Σκιές στην τρίτη αξιολόγηση από έσοδα και γερμανικές εκλογές

Σκιές στην τρίτη αξιολόγηση από έσοδα και γερμανικές εκλογές

Πόσο πραγματικά μπορεί να επηρεάσει την πορεία του προγράμματος μια καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης στο Βερολίνο.

 

Μπορεί ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να εμφανίστηκε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα αισιόδοξος για την «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το Μνημόνιο μετά το τέλος του προγράμματος, ωστόσο η σκιά του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών θα πλανάται για αρκετό καιρό πάνω από την αξιολόγηση, απειλώντας με καθυστερήσεις.

Στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς «βλέπουν» καθυστέρηση στο σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, η οποία μπορεί να οδηγήσει με τη σειρά της σε καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση. Βασίζουν, μάλιστα, αυτή τους την εκτίμηση στο γεγονός ότι ο πιθανός κυβερνητικός σχηματισμός είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο για την Ελλάδα, καθώς οι «σκληροί» του FDP επιμένουν σε πρόγραμμα για τη χώρα μας μόνο εφόσον συμμετέχει το ΔΝΤ και υπάρχει σφραγίδα βιωσιμότητας χρέους, χωρίς κούρεμα.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ πιθανό, όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο κυβερνητικό συνασπισμό, η Γερμανία θα επιδιώκει διαρκώς να μεταθέσει τη συζήτηση για το  χρέος, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν το cleanexit. Αυτή άλλωστε θα είναι η ρητορική τους από εδώ και στο εξής. Οι θεσμοί έχουν αποφασίσει ότι δεν θα δώσουν το έναυσμα για να κατηγορηθούν από την ελληνική κυβέρνηση ότι υπονομεύουν την καθαρή έξοδο της χώρας.

Ωστόσο, τα μηνύματα που κόμισαν την Δευτέρα ο επικεφαλής του Eurogroup και ο επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ, ήταν σαφή. Η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει άμεσα όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε να προλάβει τον σχηματισμό νέας γερμανικής κυβέρνησης και να μην δώσει το παραμικρό δικαίωμα στους αμφισβητίες του Eurogroup να μπλοκάρουν τη συμφωνία.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς εάν η αξιολόγηση δεν κλείσει έως το τέλος του χρόνου, τότε η μόνη ορατή επιλογή θα είναι η προληπτική πιστοληπτική  γραμμή, δηλαδή ένα νέο μνημόνιο.

Ωστόσο, ένα νέο σύννεφο πλανάται και  σε αυτό το σενάριο. Η πορεία των εσόδων προκαλεί προβληματισμό, καθώς και τα επικαιροποιημένα στοιχεία δείχνουν «κραχ» στα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου, τα οποία υπολείπονται κατά 1 δισ. ευρώ  του στόχου, ενώ η απόκλιση από το συνολικό στόχο φθάνει στα 1,7 δισ. ευρώ.

Πέρα από τον ετεροχρονισμό της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, από τα στοιχεία προκύπτει μεγάλη «τρύπα» και από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Παράλληλα υπάρχει και ένα ερωτηματικό στην απόδοση του ΦΠΑ καθώς η υπέρβαση έναντι του στόχου οφείλεται εν πολλοίς στον ΦΠΑ από τα περιφερειακά αεροδρόμια. Κατά συνέπεια, οι αποδόσεις του φόρου τον Οκτώβριο θα είναι ενδεικτικές για την πορεία του έτους, αλλά και για το κατά πόσο θα ζητηθούν νέα μέτρα.