Σκυλακάκης: Ανάπτυξη +4% το 2021- Πάμε σε δεύτερη φάση φορελαφρύνσεων

Σκυλακάκης: Ανάπτυξη +4% το 2021- Πάμε σε δεύτερη φάση φορελαφρύνσεων

Με τη μείωση της προκαταβολής και των εισφορών ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος και πάμε στη δεύτερη φάση φορελαφρύνσεων που προσεγγίζουν την ευρύτερη οικονομία και θα απλώνονται σε περισσότερους τομείς, ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο φόρος πρέπει να μειωθεί στη χώρα, τόνισε και ερωτηθείς για τον σχεδιασμό του 2022, μίλησε για ένα μείγμα στη βάση του μόνιμου δημοσιονομικού χώρου και των άμεσων αναγκών της κοινωνίας.

Σχετικά με την Εισφορά Αλληλεγγύης ανέφερε ότι και το 2022 θα παραμείνει η προσωρινότητα του μέτρου, υπενθυμίζοντας ότι «η πανδημία έπληξε αποκλειστικά τον ιδιωτικό τομέα ενώ στο δημόσιο υπήρξε σταθεροποίηση ενώ οι συνταξιούχοι πήραν και αναδρομικά».

Ανοικτό άφησε ο κ. Σκυλακάκης το ενδεχόμενο παράτασης για το πρόγραμμα «Γέφυρα» , ενώ σε ερωτήματα τηλεθεατών για τον ΕΝΦΙΑ απάντησε ότι υπάρχει πρόσθετος χώρος από αναπροσαρμογή που θα οδηγήσει σε μείωση συντελεστών όπως ήδη έχει ανακοινωθεί.

Για αναθεώρηση προς το 4% του ρυθμού ανάπτυξης μίλησε ο κ. Σκυλακάκης επισημαίνοντας ότι αναμένονται τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το πρώτο εξάμηνο.

Η νέα έξοδος γίνεται γιατί χρειαζόμαστε καλύτερη δομή δημοσίου χρέους, ενώ στο μέλλον θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε αποπληρωμή ακριβών δανείων αφού δανειζόμαστε με χαμηλότερα επιτόκια από κάθε άλλη στιγμή.

Υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα αλλά πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει εμπιστοσύνη από τις αγορές, είπε ο κ. Σκυλακάκης σχετικά με την επανέκδοση του 5ετούς και του 30ετούς ομολόγου.

Πολύ δυναμική ανάκαμψη, παρουσίασε ο Ιούνιος κατά 12% καλύτερος από πέρυσι στη Λιανική, ενώ και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές παρουσίασαν αύξηση κατανάλωσης κατά 35% σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης

«Το φθινόπωρο περιμένουμε  έναρξη με έργα 1,4 δισ. κι ένεργοποίηση επενδυτικών δανείων που θα μας φέρουν άλλα 5,4 δισ πρόσθετη ρευστότητα.

Εχουμε 1,2 δισ. για θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή  που κατά την γνώμη μου είναι παρούσα στη χώρα με  4 φαινόμενα σε ένα χρόνο. Τον μεογειακό  κυκλώνα, τον παγετό, το χιόνι και τον πρωτοφανή καύσωνα».

Ερωτηθείς σχετικά με την παρολίγον υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, ο κ. Σκυλακάκης είπε:  Είναι λυπηρό συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο για συναίνεση με την αντιπολίτευση, ούτε για το πιο απλό ή αυτονόητο μετά την τόσο μεγάλη αλλαγή στάσης, αφού αρχικά εμφανίστηκε ως αποστάτης και μίλησαν για εξαγορά ενώ μέσα σε δύο ώρες μίλησαν για άξιο στέλεχος.