Σκληραίνει τη στάση της η Κίνα: Δεν έχει νόημα προς το παρόν η συνέχιση των διαπραγματεύσεων

Σκληραίνει τη στάση της η Κίνα: Δεν έχει νόημα προς το παρόν η συνέχιση των διαπραγματεύσεων
«Οι ΗΠΑ λένε ότι θέλουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αλλά στο μεταξύ χρησιμοποιούν μικρά τρικ για να χαλάσουν την ατμόσφαιρα», αναφέρεται σε δημοσιεύματα.

Η Κίνα ίσως να μην έχει πια συμφέρον να συνεχίσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, καθώς δεν βλέπει «ειλικρίνεια» εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά μόνο επιθετικές κινήσεις. Αυτό επισημαίνουν σήμερα, Παρασκευή, κρατικά κινεζικά μέσα, στον απόηχο της απόφασης του Λευκού Οίκου να εντείνει την πίεση με ευθείες βολές προς τη Huawei.

«Εάν οι ΗΠΑ δεν προχωρήσουν σε κινήσεις που να δείχνουν πραγματική ειλικρίνεια, δεν έχει νόημα για τους αξιωματούχους τους να έρθουν στην Κίνα για διαπραγματεύσεις» γράφει το Taoran Notes, ένα blog της κρατικής Economic Daily σε άρθρο, που δημοσιεύθηκε στη συνέχεια στο πρακτορείο Xinhua και την People’s Daily. «Οι ΗΠΑ λένε ότι θέλουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αλλά στο μεταξύ χρησιμοποιούν μικρά τρικ για να χαλάσουν την ατμόσφαιρα» συνεχίζει το άρθρο, αναφερόμενο στο διάταγμα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την ένταξη της Huawei στη μαύρη λίστα. «Δεν βλέπουμε τις ΗΠΑ να θέλουν πραγματικά να προωθήσουν τις συνομιλίες. Αντιθέτως επεκτείνουν την τακτική της μέγιστης πίεσης. Εάν αγνοήσουν την βούληση των Κινέζων πολιτών, πιθανότατα δεν θα λάβουν μία παραγωγική ανταπόκριση από την κινεζική πλευρά» προσθέτει, ενώ καταλήγει: «Εάν κάποιος πιστεύει ότι η κινεζική πλευρά μπλοφάρει, θα έχει υποπέσει στην πιο σημαντική εσφαλμένη κρίση από τον Πόλεμο της Κορέας».

Χθες το Πεκίνο κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο Τραμπ για επιχειρηματικό σαμποτάζ, χρησιμοποιώντας την εθνική ασφάλεια «ως πρόσχημα για την καταπίεση ξένων εταιρειών».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν αυτή την πρακτική και να βελτιώσουν τις συνθήκες για την επιχειρηματική συνεργασία. Σε διαφορετική περίπτωση, διεμήνυσε, θα υπάρξουν αντίποινα. Δεν προσδιόρισε ωστόσο ποια είναι αυτά.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι τον Μάρτιο οι τοποθετήσεις της Κίνας σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα ήταν οι χαμηλότερες από το 2017. Ίσως αυτό δίνει μία πρόγευση στο πώς θέλει να προχωρήσει.

Ιαπωνία: Ο αποκλεισμός που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στη Huawei ίσως πλήξει και ιαπωνικές εταιρείες

«Η διαδικασία που άρχισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ με στόχο να αποκλείσει την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei και να την εμποδίσει να αποκτά αμερικανική τεχνολογία ενδέχεται να πλήξει επίσης ιαπωνικές εταιρείες και να φρενάρει την οικονομική ανάπτυξη», προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Άσο.

«Υπάρχουν ιαπωνικές εταιρείες που προμηθεύουν τη Huawei» και «οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι αλληλένδετες με περίπλοκους τρόπους», εξήγησε ο Άσο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Μέσω αυτών των αλυσίδων εφοδιασμού ενδέχεται να υπάρξουν άμεσες και έμμεσες συνέπειες για την Ιαπωνία», συμπλήρωσε.