Σκληραίνουν τη στάση τους οι Ευρωπαίοι

Σκληραίνουν τη στάση τους οι Ευρωπαίοι
epa05420704 European Commissioner in charge of Economic and Financial Affairs, Pierre Moscovici (L) and Dutch President of Eurogroup Jeroen Dijsselbloem (R) during Eurogroup finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 11 July 2016. EPA/OLIVIER HOSLET

Το μήνυμα της παραπομπής Πορτογαλίας και Ισπανίας στο Ecofin, οι προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα και το δόγμα Σόιμπλε.

Το Brexit φαίνεται πως αντί να χαλαρώσει τη στάση των Ευρωπαίων ως προς τη δημοσιονομική πειθαρχία δίνει το έναυσμα για μεγαλύτερη αυστηρότητα και εμμονή στην πίστη τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Αυτό προκύπτει από την ομόφωνη απόφαση του Eurogroup να παραπέμψει στο Ecofin την Ισπανία και την Πορτογαλία με το ερώτημα των κυρώσεων για την παραβϊαση των κανόνων του ελλείμματος και τη μη συμμόρφωσή τους, αλλά και την εντολή προς την Κομισιόν να ετοιμάσει μέσα σε μόλις δέκα ημέρες τις προτάσεις της για τα μέτρα.

Είναι η πρώτη φορά που κινείται η διαδικασία των κυρώσεων, που μπορεί να φθάσουν σε πρόστιμα ίσα με το 0,2% του ΑΕΠ κάθε χώρας.

Η κίνηση θεωρείται προάγγελος για τη στάση που θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι κατα τη διαπραγμάτευση τόσο για τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου όσο και για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Μπορεί το θέμα της Ελλάδας να μη συζητήθηκε επισήμως στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ωστόσο, στο περιθώριο, το κλίμα μεταξύ των Ευρωπαίων είναι «βαρύ» για την Ελλάδα, λόγω της καθυστέρησης, που διαπιστώνεται στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Δεν είναι τυχαίο ότι κοινοτικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλλο, έχει στείλει συνολικά έξι επιστολές στην κυβέρνηση επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις και τονίζοντας ότι εάν δεν σπεύσουν για τα προαπαιτούμενα, θα χάσουν την εκταμίευση της δόσης τον Σεπτέμβριο και θα καθυστερήσει η δεϋτερη αξιολόγηση.

Όσοι περίμεναν ότι οι Ευρωπαίοι θα χαλάρωναν λόγω του Brexit, φαίνεται ότι δεν είχαν υπολογίσει τον παράγοντα Σόιμπλε. Ωστόσο, όπως φαίνεται, σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μόνος του, αλλά συνεπικουρείται και από την Άνγκελα Μέρκελ, στο δόγμα ότι όσοι παραμείνουν στην Ευρωζώνη θα πρέπει να σεβαστούν τους κοινούς κανόνες…