Σκληρή «αναμέτρηση» ανάμεσα σε Nokia και Huawei στην κούρσα για την εξάπλωση του 5G

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η φινλανδική εταιρεία προσπαθεί να εκμετελλευτεί τα προβλήματα του κινεζικού «γίγαντα» για να τον φτάσει.

Η Nokia επωφελείται από τα προβλήματα της Huawei για να φτάσει την αντίπαλό της από την Κίνα στην παγκόσμια κούρσα του 5G.

Ο φιλανδικός κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει υπογράψει συνολικά 42 εμπορικές συμφωνίες για το 5G σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η εξέλιξη τοποθετεί τη Nokia στο ίδιο επίπεδο με τη Huawei, η οποία έχει επενδύσει πολλά στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς ασύρματης τεχνολογίας που θα υποστηρίξει ένα μεγάλο μέρος της νέας ψηφιακής οικονομίας.

Η Huawei, με έδρα στη Shenzhen, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, αλλά έχει πληγεί από μια εκστρατεία των ΗΠΑ κατά των δραστηριοτήτων της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τους συμμάχους τους να απαγορεύσουν τον εξοπλισμό της Huawei από τα δίκτυα 5G τους, επικαλούμενες ανησυχίες σε επίπεδο εθνικής ασφαλείας.

Η κινεζική εταιρεία έχει επανειλημμένα απορρίψει την κατηγορία ότι κάποιο από τα προϊόντα της μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας.

Η Huawei επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει επίσης υπογράψει 42 συμβόλαια για το 5G, από τα οποία τα 25 είναι στην Ευρώπη, 10 στη Μέση Ανατολή και 6 στην Ασία.

Όμως, το «αποτύπωμα» της Nokia αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα. Η εταιρεία υπογράφει μια νέα σύμβαση κάθε εβδομάδα, από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα.

Η Huawei είχε ανακοινώσει 40 εμπορικές συμφωνίες για το 5G μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ η Nokia είχε περίπου 30 τέτοιες συμφωνίες την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τον Charlie Dai, αναλυτή της εταιρείας ερευνών Forrester.

Αυτό σημαίνει ότι η Nokia υπέγραψε 12 νέες συμφωνίες τους τελευταίους δύο μήνες σε σύγκριση με τις μόλις 2 συμφωνίες της Huawei.

«Η επιχειρηματική ανάπτυξη της Huawei στο 5G αντιμετωπίζει αντιξοότητες, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί μια δυναμική», είπε ο Dai, σημειώνοντας ότι η κινεζική εταιρεία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα μνημόνιο κατανόησης με την Αφρικανική Ένωση, το οποίο ίσως καλύψει την ανάπτυξη δικτύων 5G.

Η τελευταία απαγόρευση από την Ουάσινγκτον εμποδίζει τις αμερικανικές εταιρείες από την πώληση βασικών εξαρτημάτων στη Huawei. Αυτό σημαίνει ότι η Huawei δεν μπορεί να αγοράσει αμερικανικό λογισμικό και hardware στο πλαίσιο νέων συμβάσεων με παρόχους για υποδομές 5G.