Σκληρή κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη για την αξιολόγηση στη Βουλή

Σκληρή κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη για την αξιολόγηση στη Βουλή
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στο βήμα, στην ολομέλεια του κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση, στην ώρα του πρωθυπουργού, στη Βουλή, Αθήνα, Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η Ρότσιλντ , ο Σόιμπλε, το ΔΝΤ, τα νέα μέτρα, το Ελληνικό στη συζήτηση στη Βουλή.

Μπορεί η συζήτηση στη Βουλή να είχε ως κεντρικό θέμα την εγκληματικότητα, όμως δεν άργησε να γυρίσει στο ζήτημα της αξιολόγησης και των νέων μέτρων που ζητούν οι θεσμοί.

Ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τι ακριβώς πήγε να κάνει στη Γερμανία.
«Να σας θέσω ένα επίκαιρο ερώτημα και όχι προκάτ, από τα φιλικά δελτία ειδήσεων. Τι πήγατε να κάνετε στην Γερμανία λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup, τί είπατε με τον κ. Σόιμπλε επί 75 λεπτά; Είπατε ότι του παρουσιάσατε το πρόγραμμά σας για έξοδο από την κρίση. Εδώ στον ελληνικό λαό δεν έχετε ούτε 5 λεπτά να μας παρουσιάσετε την πρόταση για την έξοδο από την κρίσης».

«Σας δίνω σήμερα μια ευκαιρία να μας δώσετε μια απάντηση, συμφωνείτε με την απαίτηση του ΔΝΤ να πάρουμε μέτρα 4,5 δις μετά το τέλος του προγράμματος; Δέχεστε τα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν ότι δεν χρειάζεται άλλη προσαρμογή; Επιμένετε ότι για τις καθυστερήσεις ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση που προσπαθεί να προστατεύσει την κοινωνία και όχι το Ταμείο που ζητά παράλογα μέτρα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας της παράταξής σας

Η απάντηση Μητσοτάκη

«Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ μας: εγώ μιλάω την ίδια γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Η χώρα χρειάζεται μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, το είπα δημόσια και κατ΄ιδίαν. Οποιαδήποτε αναφορά στη δραχμή πρέπει να τελειώνει, αυτή την δήλωση την έκανα και στο Βερολίνο να την ακούσουν όλοι. Την ίδια ώρα εσείς ακούγατε τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπος να ανοίγει θέμα δραχμής. Πάρτε θέση σήμερα και μαζέψτε τα στελέχη σας για το θέμα της δραχμής», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι «η καθυστέρηση έχει πολύ μεγάλο κόστος». «Μας ειρωνεύονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μας λένε ότι η αξιολόγηση δεν είναι σαν το κρασί», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, ο αρχηγός της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει «βάλει τη χώρα σε ένα επικίνδυνο και κατηφορικό μονοπάτι» και πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο. «Εσείς φέρατε πίσω το μαύρο σύννεφο της δραχμής», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Ακόμα και αυτό που εσείς είπατε πολύ σοβαρό, το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, βγαίνουν οι υπουργοί σας και λένε δεν πειράζει εάν δεν το πετύχουμε», πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση υπονομεύει τις επενδύσεις.

«Τι λέτε για την ερώτηση των βουλευτών σας για το Ελληνικό; Την θέλετε ή δεν την θέλετε αυτή την επένδυση κ. Τσίπρα;» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το ταξίδι στο Παρίσι

Η κόντρα συνεχίστηκε και για το θέμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι.  Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στη συμφωνία με τη Ρότσιλντ για το ελληνικό χρέος.  «Μυστική ήταν η δική σας συνάντηση με τη Ρότσιλντ. Μυστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός παίρνει το αεροπλάνο, πηγαίνει στο Παρίσι, δεν ενημερώνει τους αρμόδιους υπουργούς και το ανακοινώνει αφού έγινε γνωστό. Τι διαπραγματεύεται ο πρωθυπουργός, χωρίς τους αρμόδιους υπουργούς; Αυτές είναι οι ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσετε. Ας πάμε και στην συνάντηση με Μέρκελ και Σόιμπλε. Να σας θυμίσω ότι και εσείς είχατε συναντηθεί όταν είσαστε στην αντιπολίτευση με τον κ. Σόιμπλε. Τρέχετε συνέχεια στην κα Μέρκελ στην οποία κάποτε λέγατε “go back”. Τι είπα λοιπόν στην κα Μέρκελ: “ότι η χώρα χρειάζεται μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, για να το πετύχουμε όμως πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι στις μεταρρυθμίσεις”. Είπα λοιπόν στον κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό αέρα και μικρότερα πλεονάσματα στα οποία εσείς μας εγκλωβίσατε. Επίσης οποιαδήποτε αναφορά στην δραχμή πρέπει να τελειώσει. Την ίδια ώρα όμως εσείς ανέχεστε τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο. Επειδή μιλήσατε για Μέσα Ενημέρωσης, ένας από τους πιο θερμούς σας υποστηρικτές στα Μέσα Ενημέρωσης, ο κ. Κουρής είναι θερμός θιασώτης της δραχμής. Μαζέψτε τα στελέχη σας γιατί κάθε φορά που κάνουν δηλώσεις για τη δραχμή τα σπρεντς ανεβαίνουν και επιχειρήσεις κλείνουν.

Όσο για το ΔΝΤ εσείς στείλατε επιστολές που ζητούσατε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Η αλήθεια είναι ότι η καθυστέρηση έχει κόστος που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Δεν έχετε μάθει τίποτε και επαναλαμβάνετε τα ίδια λάθη. Η διαπραγμάτευση το πρώτο εξάμηνο στοίχισε 100 δις, η πρώτη αξιολόγηση στοίχισε τον κόφτη και το υπερταμείο. Χρειάζονταν τα μέτρα που ζητούνται σήμερα αν η αξιολόγηση έκλεινε το Φεβρουάριο του 2016; Γιατί δεν ψηφίσατε το μεσοπρόθεσμο με την έναρξη της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος με αποτέλεσμα τώρα να μας ζητούν μέτρα; Έχουμε ή δεν έχουμε κάνει το ένα τρίτο από όσα χρειάζονται για να κλείσουμε την αξιολόγηση; Ισχύει ή όχι η δήλωσή σας ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει από τις 5 Δεκεμβρίου; Ισχύει αυτό που είπε ο κ. Χουλιαράκης ότι καλύτερα μία χειρότερη συμφωνία τώρα, παρά μία καλύτερη μετά; Αν δεν κλείσουμε τώρα την αξιολόγηση τι κόστος θα έχει μετά; Εμείς λέμε κλείστε τώρα την αξιολόγηση. Αν κλείσει όμως έχετε εξασφαλίσει ότι θα έχουμε πρόσβαση στην ποσοτική χαλάρωση και ότι θα υπάρξει οδικός χάρτης για τα μέτρα για τη μείωση του χρέους; Έχετε την αποκλειστική ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Δεν σας εμπόδισε το δικό μας αίτημα για εκλογές να κλείσετε την αξιολόγηση. Ο στόχος σας είναι μασάζ στην κοινοβουλευτική ομάδα προκειμένου να ψηφίσουν τα μέτρα που θα φέρετε. Όλα για την εξουσία. Καταστρέφετε την χώρα, όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο καλύτερα θα είναι για τους Έλληνες πολίτες και για το μέλλον της Ελλάδας».

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ακυβέρνητη η χώρα – Είστε πρωθυπουργός ή προβοκάτορας;

Τσίπρας: Θλιβερή η παρουσία σας κ. Μητσοτάκη, παράλογα τα μέτρα των δανειστών

Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας απαντώντας στον αρχηγό της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, επισήμανε ότι επί κυβερνήσεώς της η Νέα Δημοκρατία είχε υπογράψει για πλεονάσματα 4,5%. « Εμείς το κάναμε 3,5%», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι θλιβερό που δεν παίρνει θέση για τα παράλογα μέτρα που μας ζητούν οι δανειστές.

«Ψάχνετε με αγωνία να βρείτε στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν πάει καλά η οικονομία», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ και τον κάλεσε να απαντήσει «ποια είναι η θέση της ΝΔ για τα μέτρα».

«Βγήκε ο αντιπρόεδρος σας στα τηλεπαράθυρα και είπε, εκλογές, γιατί ο στόχος είναι να πέσει η κυβέρνηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Α. Γεωργιάδης έχει δηλώσει δημόσια ότι «εμείς αυτά και άλλα τόσα μέτρα θα παίρναμε για να κλείσει η αξιολόγηση».

«Εγώ κύριε Μητσοτάκη στο Παρίσι πήγα και έμεινα σε ξενοδοχείο και όχι στο σπίτι του Βολταίρου», είπε ο  Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο κάλεσε να καταθέσει το πόθεν έσχες «αύριο το πρωί».

«Μη μου λέτε εμένα να καταθέσω, γιατί εάν αρχίσω να ζητάω εγώ να καταθέσετε το Πόθεν Έσχες, ό, τι θέλετε θα το καταθέσω κύριε Μητσοτάκη. Αλλά μην ξύνεστε στη γκλίτσα του τσοπάνη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας : «Αυτό που κάνατε με την παρουσία σας στο Βερολίνο, ήταν μια αθλιότητα. Είπατε θα φορέσετε την φανέλα της εθνικής Ελλάδος, αλλά βάλατε την φανέλα του ΔΝΤ και είπατε ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις».