Σκληρή σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη με φόντο την οικονομία

Σκληρή σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη με φόντο την οικονομία
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατεβαίνει από το βήμα μετά την ομιλία του στη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση των μέτρων για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, Αθήνα, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή – Σε αδιέξοδο η ΝΔ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, για πολιτική απάτη μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης αντάλλαξαν «πυρά» στη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έχει αυτοεγκλωβιστεί σε μία αδιέξοδη στρατηγική του ψευδοπροφήτη», με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πλευρά του να υπογραμμίζει πως «δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια πολιτική απάτη».

Πρώτος, μεταξύ των δύο, έλαβε τον λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «κλείνει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε η χώρα», καθώς όπως τόνισε, «λέγατε ότι θα βάλετε τέλος στη λιτότητα και θα σκίσετε τα μνημόνια. Και σήμερα υπογράφετε τα μνημόνια δυο – δυο και με τα δύο χέρια».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση «περιαυτολογεί μιλώντας για δήθεν αυταπάτες». «Όμως η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για κανονική πολιτική απάτη», συμπλήρωσε. «Τέτοια πολιτική απάτη δεν έχουμε ξαναδεί στη σύγχρονη ελληνική ιστορία», συνέχισε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι παγιδεύει τη χώρα σε ένα μέλλον χωρίς προοπτική.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει «ό,τι κάνατε και το 2015. Σας καλώ να παραιτηθείτε, μετά την ψήφιση των μέτρων, και να δώσετε την ευκαιρία στους Έλληνες πολίτες να επιλέξουν», εξήγησε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε μεγαλύτερη λιτότητα, ακόμη και από αυτή που της ζητούσαν. «Το μνημόνιο 4 είναι βαρύ, άδικο, χωρίς χρηματοδότηση και περιλαμβάνει 4,9 δισ. νέα μέτρα που κανείς δεν ζητούσε πριν από ένα χρόνο», συνέχισε και αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό, είπε:

«Έχετε καταντήσει να είστε η καλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην Ευρώπη».

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν ούτως ή άλλως το νομοσχέδιο, για την καρέκλα το κάνουν όχι για το χρέος», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό ότι «κ. Τσίπρα είσαστε ικανός να πάτε και με σμόκιν στην παραλία», προκειμένου να παραμείνετε στην εξουσία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα λιτότητας του τέταρτου μνημονίου και πρόβαλε το δικό του εναλλακτικό αφήγημα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η πατρίδα μας μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας. Αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος δεν είχαν έλθει στην εξουσία, όπως ήλθαν, και δεν έκαναν όσα έκαναν, η Ελλάδα, σήμερα, θα είχε επανέλθει στην ανάπτυξη». Επικαλέστηκε τις προβλέψεις, που δημοσιοποίησε στο τέλος του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα έφτανε τα 207 δισ.” και αντιπαρέβαλε με τις προβλέψεις της κυβέρνησης: «στο μεσοπρόθεσμό που καταθέτετε, το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα φτάσει τελικά τα 181 δις. Χάσαμε 26 δις εθνικού πλούτου. Τρία χαμένα χρόνια για την Ελλάδα. Και 14,2 δις πρόσθετα βάρη για τους Έλληνες. Αυτός είναι ο λογαριασμός Τσίπρα – Καμμένου».

Αλ. Τσίπρας: Το 2018 η χώρα θα έχει βγει από τα μνημόνια
Λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά από τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο Πρωθυπουργός είπε ότι «είχατε σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξετε αφήγημα και αυτή την ευκαιρία την πετάτε. Λέτε σήμερα δυο πράγματα. Ότι η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο μνημόνιο και τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να κρατήσουν τις σημερινές δηλώσεις για τα σποτάκια των ευρωεκλογών. Γιατί το Μάιο του 2019 που είναι οι ευρωεκλογές όχι μόνο δεν θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο, αλλά θα έχουμε βγει από τα μνημόνια ήδη από το 2018 και θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα αντίμετρα που θα ανακουφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά».

«Έρχεστε και μας παρουσιάζεστε ως αντιμνημονιακοί και αυτό είναι το πλέον φαιδρό. Εσείς που έξι μήνες, όσο διαρκούσε η διαδικασία με τους δανειστές μας πηγαίνατε στο Βερολίνο και φοράγατε τη φανέλα του ΔΝΤ», είπε. Επιτέθηκε επίσης στον κ. Μητσοτάκη ότι ψεύδεται συνειδητά όταν δηλώνει ότι τα αντίμετρα είναι αέρας γιατί δεν χρειάζονται 3,5% αλλά 5,5% για να εφαρμοστούν.

Αναφορικά με τη κριτική ότι η κυβέρνηση φέρνει 4ο μνημόνιο απάντησε ότι «αν μετρούσαμε για μνημόνιο κάθε μεσοπρόθεσμο που έφερναν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, θα είχαμε φτάσει σήμερα όχι στο 4ο αλλά στο 40ο μνημόνιο». Επανέλαβε δε ότι τα μέτρα που έχουν τεθεί προς ψήφιση με το πολυνομοσχέδιο θα εφαρμοστούν μόνο αν αρχίσει η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Όταν έγινε φανερό ότι προχωράμε στην πολυπόθητη απομείωση του χρέους και τη δυνατότητα να σταθούμε στα πόδια μας και να βγούμε από τα μνημόνια η ΝΔ και τα ΜΜΕ που την στηρίζουν άλλαξαν τροπάρι. Δεν λένε τώρα ότι καταστρέφουμε τη χώρα επειδή δεν υπογράφουμε συμφωνία, αλλά την καταστρέφουμε επειδή έχουμε συμφωνία και προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι βαρύτερο από τα θετικά.

Αντιδράτε με τη λογική που λέει ότι εάν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί σας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν ψηφίζετε τα αντίμετρα ύψους 4 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και φέρνετε τροπολογία για αντίμετρα που δεν έχουν συμφωνηθεί, ενώ τον Δεκέμβριο είχατε καταψηφίσει το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω. Ή τα έχετε χάσει τελείως με το κλείσιμο της αξιολόγησης ή βρίσκεστε σε πανικό», είπε απευθυνόμενος τον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η ιστορία σας είναι σκάνδαλα μίζες, ρεμούλες. Αυτό είναι που σας βάζει σε πανικό και φέρεστε σαν ξεπουπουλιασμένα κοτόπουλο» προσέθεσε και τόνισε: «Δεν θα υπάρξει αριστερή παρένθεση. Η μόνη παρένθεση που θα κλείσει θα είναι η κρίση των μνημονίων και της άρσης κυριαρχίας που εσείς οδηγήσατε τη χώρα αφού πρώτα τη λεηλατήσατε. Φοβάστε ότι θα έρθουν αποδείξεις και στις εξεταστικές επιτροπές και στα δικαστήρια».

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα μας πείτε τίποτα για τα μέτρα, κ. Τσίπρα;
«Θα μας πείτε τίποτα για τα μέτρα, κ. Τσίπρα; Οι μειώσεις των συντάξεων υπήρξαν στην ομιλία σας; Μόνο τα αντίμετρα υπάρχουν;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του. «Η μόνη χώρα που είναι σε ύφεση είναι η Ελλάδα. Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας», είπε.

«Αυτό που φέρνετε είναι ή δεν είναι 4ο μνημόνιο;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και απάντησε:«Είναι 4ο μνημόνιο γιατί περιλαμβάνει υποχρεώσεις που δεν είναι στο 3ο»

«Υπάρχει πουθενά γραμμένο ότι δεν θα εφαρμόσετε τα μέτρα αν αποχωρήσει το ΔΝΤ;», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., με αφορμή τη δήλωση του Πρωθυπουργού, ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, εάν δεν υπάρξει ρύθμιση για το χρέος.

«Με έχετε χαρακτηρίσει τζάμπα μάγκα. Τζάμπα μάγκας είναι αυτός που εν γνώσει του λέει ψέμματα», ανέφερε εν συνεχεία και συμπλήρωσε: «Τζάμπα μάγκας είναι αυτός που εκλέγεται και ξαναεκλέγεται με ενισχυμένη αναλογική και όταν βλέπει ότι χάνει, ψηφίζει απλή αναλογική».

Αλ. Τσίπρας: Εμείς όταν χτυπήσαμε σε τοίχο, πήγαμε στον λαό
«Το “τζάμπα μάγκας” ακούστηκε από την παράταξή σας πρώτα, όχι από εμάς», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη δική του δευτερολογία.

«Με κατηγορείτε διαρκώς και εσκεμμένα συγκρίνοντας δηλώσεις μου. Όταν αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε αφήγημα -καθώς οδηγηθήκαμε σε εκβιασμό και δεν υπολογίσαμε ότι οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν από τη μία ημέρα στην άλλη- πήραμε μια απόφαση που είχε ένα ηθικό βάρος που δεν μπορείτε να κατανοήσετε. Πήγαμε στον ελληνικό λαό», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Εμείς όταν χτυπήσαμε σε τοίχο πήγαμε στον λαό κι αυτός επέλεξε εμάς», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Επεσήμανε εξάλλου ότι «η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε την ίδια διαδρομή με τον κ. Μητσοτάκη. Εγώ δεν γεννήθηκα με στόχο να γίνω Πρωθυπουργός. Δεν γεννήθηκα σε καρέκλες».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι στο πρώτο μνημόνιο υπήρχαν πέντε συμπληρωματικά, στο δεύτερο τέσσερα και στο τρίτο ένα. «Μιλάτε για 4ο μνημόνιο εδώ και έναν χρόνο. Ενδεχομένως το 4ο μνημόνιο να ήταν ο διακαής σας πόθος», πρόσθεσε.