Σκληρό μπρα ντε φερ στις Βρυξέλλες για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων

Σκληρό μπρα ντε φερ στις Βρυξέλλες για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων

Μάχη με το χρόνο δίνει η Aθήνα. Συνεχίζει και σήμερα τις εργασίες του το Euro Working Group.

Ένα σκληρό μπρα ντε φερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί, αλλά και να επικυρωθεί το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, η υλοποίηση του οποίου θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Το παζάρι για τη δεύτερη δέσμη των μέτρων έχει μεταφερθεί στη βελγική πρωτεύουσα, με αφορμή τη συνεδρίαση του Euro Working Group το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεχίσουν και σήμερα το πρωί τις εργασίες τους για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, ενώ το ελληνικό ζήτημα δεν αποκλείεται να τεθεί επί τάπητος και στην Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή (Economic and Financial Committee – EFC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τις αρχές της εβδομάδας η ελληνική πλευρά βρίσκεται διαρκώς σε ανοιχτή επικοινωνία με τους δανειστές, με στόχο να ενημερώνονται διεξοδικά οι ξένοι για κάθε νέο βήμα της κυβέρνησης στο μέτωπο της διαμόρφωσης της νέας λίστας, ακόμη κι αν έχουν περάσει ελάχιστα 24ωρα από το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Στην Αθήνα βρίσκονται άλλωστε και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, τα οποία εργάζονται πυρετωδώς.

Η λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, προθεσμία η οποία συμφωνήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Αμέσως μόλις ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο των μέτρων, θα πρέπει να χορηγηθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ώστε να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος για την πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος. Λόγω των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί με τις λίστες των προαπαιτούμενων η ολοκλήρωσή της αξιολόγησης μετατίθεται για το 2016.

Επόμενη ημερομηνία ορόσημο για την Ελλάδα είναι η 7η Δεκεμβρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup. Mέχρι τότε είναι βέβαιο πως οι δανειστές θα απαιτήσουν απτά αποτελέσματα από την ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση υλοποίησης των συμφωνηθέντων.

Γράψε – σβήσε για την οριστικοποίηση της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων να περιλαμβάνονται μέτρα όπως:

– Το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο

– Η στρατηγική που συμφωνήθηκε για τα «κόκκινα» δάνεια

– Η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

– Το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ

– Η εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ

–  Η εργασιακή μεταρρύθμιση

–  Η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

–  Μικρής κλίμακας αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Στο μέτωπο της φορολογίας, τα τελευταία σενάρια θέλουν στο δεύτερο πακέτο να περιλαμβάνονται η φορολόγηση των αγροτών και πιθανότατα τα ενοίκια, αλλά να μένουν εκτός – παίρνοντας μετάθεση για το 2016 – οι μεγάλες ανατροπές που αφορούν στη νέα φορολογική κλίμακα.

Τα σενάρια που θέλουν την καυτή πατάτα του ασφαλιστικού να μένει εκτός της δεύτερης λίστας δεν επιβεβαιώνονται, καθώς οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών προς αυτή την κατεύθυνση έχουν καταστεί ασφυκτικές.

Πηγή: news247.gr