«Σκληρό» lockdown και στην Κοζάνη, μετά τις αποφάσεις για τη Δυτική Αττική

«Σκληρό» lockdown και στην Κοζάνη, μετά τις αποφάσεις για τη Δυτική Αττική
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια επισκέπτονται το Εθνικο Συντονιστικο Κέντρυ Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας , Μαρούσι, Τρίτη 08 Δεκεμβρίου 2020. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε το Εθνικο Συντονιστικο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα κρούσματα διαπιστώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Τι θα ισχύει για την περιοχή για την επόμενη εβδομάδα.

Τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Συγκεκριμένα και στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχουν πλέον εφαρμογή από αύριο το πρωί στις 6 και για 7 ημέρες, τα μέτρα που ισχύουν και για τη Δυτική Αττική.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο από και προς την εργασία τους με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  2. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων.
  3. Επιπλέον, αναστέλλονται και οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικές τελετές όλων των δογμάτων, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα. Επιπλέον, αναστέλλεται η ελεύθερη πρόσβαση σε ναούς για ατομική προσευχή, ενώ η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία κληρικών.
  4. Παράλληλα, προχωράμε στη μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των περιοχών αυτών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Επισημαίνεται ότι για την Κοζάνη ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές Βοΐου και Εορδαίας.
  5. Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και δη των βιομηχανιών στις περιοχές αυτές με την εφαρμογή του μοντέλου 0-5-10, δηλαδή έλεγχος την πρώτη, πέμπτη και δέκατη ημέρα.
  6. Για τους εργαζομένους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αποφασίστηκε ότι θα τους γίνεται μοριακός έλεγχος ή έλεγχος με rapid test κάθε 5 ημέρες.
  7. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα και συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  8. Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών στους πέντε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Παράλληλα,  ο έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) των  μικροπωλητών είναι υποχρεωτικός, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός επανέλεγχος ανά 3 ημέρες.
  9. Παράλληλα, άμεσα ξεκινούν εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια στιγμή αποφασίστηκε και δρομολογείται  εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.
  10. Τέλος, στην Κοζάνη μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από στελέχη του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για την ενδελεχή καθημερινή διερεύνηση και διαχείριση της κατάστασης.

Έκκληση στους κατοίκους Κοζάνης και Δυτικής Αττικής

Ο Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση και ισχυρή σύσταση στους κατοίκους της Κοζάνης, όπως και στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, για πιστή τήρηση των μέτρων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επισήμανε πως η κατάσταση στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Σε αυτό το πλαίσιο παρέθεσε τα εν λόγω στοιχεία: Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 397 ενεργά κρούσματα με 81 νοσηλευόμενους και με μέσο όρο ηλικίας τα 53,26 έτη. Από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων προέκυψαν 816 στενές επαφές υψηλού κινδύνου, οι οποίες τελούν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Από τα 397 κρούσματα, 199 βρίσκονται στον δήμο Κοζάνης, 134 στον δήμο Εορδαίας, 43 στον δήμο Βοΐου, 15 στον δήμο Σερβίων και 6 στον δήμο Βελβεντού.

«Το γεγονός ότι το 73,2% των ενεργών κρουσμάτων και στενών επαφών συνδέονται με μετακινήσεις και επισκέψεις σε περισσότερο από έναν όμηρο δήμο μέσα στην ίδια περιφερειακή ενότητα, μας αναγκάζει να θέσουμε περιοριστικούς όρους σε όλη την περιοχή» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα που παρουσιάζει η Δυτική Αττική, ανέφερε πως στον δήμο Ασπροπύργου υπάρχουν 166 ενεργά κρούσματα, με 28 να νοσηλεύονται, ενώ από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 285 στενές επαφές. Στον δήμο Ελευσίνας τα ενεργά κρούσματα είναι 65, με 12 να νοσηλεύονται και οι στενές επαφές να ανέρχονται σε 162. Στον δήμο Μάνδρας τα ενεργά κρούσματα ήταν σήμερα 30, 80 νοσηλεύονται και στενές επαφές τους 91. Σημείωσε πως ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 41,55 έτη.

Παπαευαγγέλου: Ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές

«Τα κύρια χαρακτηριστικά της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων αλλά και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία» υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Παράλληλα, όμως, «βλέπουμε τόσο στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όσο και στην περιοχή της Κοζάνης αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που αποτελούν κίνδυνο για νέα αύξηση όχι μόνο τοπικά αλλά και γενικά στη χώρα μας» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι είναι η πρώτη εβδομάδα που ο αριθμός των συνανθρώπων μας που βγήκε από τις ΜΕΘ ήταν μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώθηκαν. Ξεκάθαρα επιτέλους αυτή την εβδομάδα μειώθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό σε σχέση με τις προηγούμενες όλες εβδομάδες» τόνισε η κ. Παπαευγγέλου, συμπληρώνοντας ότι «η μείωση των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων άργησε πολύ να έρθει». Ως προς τους λόγους αυτής της καθυστέρησης, η λοιμωξιολόγος ανέφερε την «εξαιρετικά υψηλή διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα».

«Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του δεύτερου πανδημικού κύματος, είμαστε χαρούμενοι που μειώθηκε ο λεγόμενος δείκτης Rt, ο λεγόμενος δείκτης αναπαραγωγής» σημείωσε η κ. Παπαευγγέλου, «αλλά, πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας μας».

«Είναι πολύ εύκολο με μια μικρή χαλάρωση τις επόμενες δύο εβδομάδες των γιορτών να δούμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και πάλι πίεση ασφυκτική στο ΕΣΥ» τόνισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.