«Σκληρό» lockdown στην Αττική: Γιατί κρίθηκε αναγκαίο- Πώς φτάσαμε ως εδώ

«Σκληρό» lockdown στην Αττική: Γιατί κρίθηκε αναγκαίο- Πώς φτάσαμε ως εδώ
Η πόλη του Ναυπλίου κατά τη διάρκεια του καθολικού lockdown που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την Αργολίδα, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021. Σε ολοκληρωτικό lockdown από την Πέμπτη τα ξημερώματα η Αργολίδα και η Σπάρτη, σε μια προσπάθεια περιορισμού της διάδοσης του COVID-19, μετά την έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Τα μέτρα που θα ισχύουν θα είναι η απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Π.Ε. Αργολίδας εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας. Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Π.Ε. Αργολίδας εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους. Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών και αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.). ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα επιδημιολογικά δεδομένα, που εξέτασαν ενδελεχώς οι εμπειρογνώμονες επί δύο συνεχόμενες ημέρες, αποτέλεσαν «κόκκινα σημαιάκια» για την εξέλιξη της επιδημίας στο λεκανοπέδιο.

Κατεβάζει… ρολά από αύριο Πέμπτη η Αττική, με στόχο να προληφθεί μία ανεξέλεγκτη πορεία της επιδημίας Covid-19 και να δοθεί «ανάσα» στο σύστημα υγείας μέχρι να εμβολιαστεί μία κρίσιμη μάζα του πληθυσμού.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα, που εξέτασαν ενδελεχώς οι εμπειρογνώμονες επί δύο συνεχόμενες ημέρες, αποτέλεσαν «κόκκινα σημαιάκια» για την εξέλιξη της επιδημίας στο λεκανοπέδιο, οδηγώντας σε μία απόφαση, η οποία λίγο ως πολύ ήταν αναμενόμενη, αφού η τακτική του «ακορντεόν» φαίνεται να έχει επικρατήσει.

Στο στόχαστρο των επιστημόνων και της Κυβέρνησης τέθηκε για μια ακόμη φορά η μείωση της κινητικότητας, η οποία αυξάνει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, σε μια περίοδο μάλιστα που τα μεταλλαγμένα και πιο μεταδοτικά στελέχη κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους στη χώρα.

Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται από την προηγούμενη εβδομάδα, η διαρκής και με γεωμετρική πρόοδο αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία αλλά και τα ευρήματα από την ανάλυση των λυμάτων στην Αττική, είχαν ήδη αρχίσει να διαγράφουν μία επικίνδυνη πορεία, η οποία έπρεπε να αναχαιτιστεί, πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

«Θα μπορούσαμε να περιμένουμε ακόμη κάποιες μέρες, αλλά το καμπανάκι είναι ηχηρό και έχουμε μάθει να λειτουργούμε ώστε να προλαμβάνουμε και να μην ακολουθούμε το πρόβλημα, για να σώζουμε ζωές. Γιατί προϋπόθεση για την πρόοδο της Ελλάδας είναι οι υγιείς  Έλληνες. Όλοι εμείς, που πρέπει, τώρα, να αμυνθούμε στην ύστατη επίθεση του ιού πριν από την οριστική νίκη του εμβολιασμού. Γιατί είναι σίγουρο ότι αύριο θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος αν σήμερα υπερβούμε τα τελευταία εμπόδια χωρίς απώλειες. Γνωρίζουμε ότι από τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα. Όμως, τώρα πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο!», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το διάγγελμά του την Τρίτη, επισημαίνοντας ότι η εμπειρία δείχνει πως όσο πιο γρήγορα εφαρμόζονται περιορισμοί, τόσο πιο γρήγορα αίρονται και πως όσο δραστικότεροι είναι αυτοί, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αποτέλεσμά τους..

«Καμπανάκια» από την προηγούμενη εβδομάδα

Η γενικευμένη αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές της Αττικής που παρατηρήθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι ήδη είχε χαρακτηριστεί «κόκκινη» περιοχή, έκρουσε το πρώτο «καμπανάκι» κινδύνου. Ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία  εβδομάδα εξακολούθησε να δείχνει σημεία σημαντικής αύξησης (50%), σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίστηκε στα 4.400, καταγράφοντας μία αύξηση περίπου 60%.

«Αλματώδης» ήταν και η αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαΐδη, από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και μετά παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου από 10 έως 20%, ξαφνικά πριν από τρεις εβδομάδες έφτασε στο 80% και αυτή την εβδομάδα στο 205%, διαμορφώνοντας μια εικόνα πιο επιβαρυμένη σε σχέση με αυτήν του περασμένου Νοεμβρίου.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής  είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς σε πόσα ενεργά κρούσματα μεταφράζεται το ιικό φορτίο στα λύματα, καθώς περιλαμβάνει και τους ασυμπτωματικούς, ενώ οι νέες μεταλλάξεις δεν είναι ακόμη σαφές αν αυξάνουν το ιιικό φορτίο χωρίς να είναι περισσότερα τα κρούσματα.

Το πιο ηχηρό «καμπανάκι», ωστόσο, ήταν η πίεση στα νοσοκομεία. Από την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών, με το μέσο όρο των νέων εισαγωγών ανά ημέρα να ανέρχεται σε 70-80.  Η πληρότητα των απλών κλινών στο λεκανοπέδιο ήταν 52% και 64% των κλινών ΜΕΘ-COVID.

Η πίεση στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ, που αποτελεί και το βασικότερο κριτήριο για την εισήγηση «ακραίων» περιοριστικών μέτρων, ανήλθε μέσα σε λίγες μόνο ημέρες στο  70%.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, την Τρίτη, «σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ στις 6/2 έγιναν 231 διασωληνώσεις, στις 7/2 245 και στις 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

Αναλυτικά η πληρότητα των ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), χθες οι κενές κλίνες ήταν μόνο 38, ενώ υπήρχαν και γενικά περιστατικά (εκτός κορονοϊού) διασωληνωμένα εκτός των Μονάδων.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία έτσι όπως καταγράφεται από την ΠΟΕΔΗΝ:

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Πλήρης η ΜΕΘ  Covid με 32 ασθενείς. Διασωληνωμένα γενικά περιστατικά εκτός Μονάδας.

ΣΩΤΗΡΙΑ: Αρνητικό ρεκόρ στις ΜΕΘ.  Νοσηλεύονται 66 ασθενείς  με μόνο 18 κενά, αν και λειτουργούν οι περισσότερες κλίνες ΜΕΘ από ποτέ (συνολικά 84).

Σύνολο ασθενών με Covid στο νοσοκομείο  277, καταγράφοντας δεύτερο αρνητικό ρεκόρ μετά από αυτό της προηγούμενης ημέρας.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Ασφυκτικά γεμάτο.  Οι 11 κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.  Νοσηλεύονται 60 ασθενείς στις 60 κλίνες Covid.  Ασθενείς διασωληνωμένοι σε κλινικές σε λίστα αναμονής. Αναμένουν  τη διακομιδή τους σε ΜΕΘ Covid ιδιωτικού θεραπευτηρίου.

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. Πλήρεις η ΜΕΘ με 14 ασθενείς και η κλινική με 26 ασθενείς.

ΚΑΤ: Γέμισε η ΜΕΘ με 7 ασθενείς για πρώτη φορά.

ΕΛΠΙΣ: Πλήρης η ΜΕΘ με 6 ασθενείς. Γεμάτες και οι απλές κλινικές με 40 ασθενείς.

ΝΙΜΙΤΣ: Νοσηλεύονται 2 ασθενείς στις 4 κλίνες που διαθέτει η ΜΕΘ.

ΘΡΙΑΣΙΟ: Στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 9 ασθενείς στις 12 κλίνες και 40 ασθενείς στις κλινικές.

ΑΤΤΙΚΟΝ: Νοσηλεύονται 10 ασθενείς στη ΜΕΘ σε 23 κλίνες και 43  ασθενείς στις κλινικές.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: Νοσηλεύονται 10 ασθενείς στη ΜΕΘ στις 12 κλίνες και  14 στη κλινική.

ΣΥΝΟΛΟ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ  ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ  205.  ΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ 167. ΚΕΝΕΣ  ΜΟΝΟ  38.

Η αναχαίτηση μιας πορείας που θα οδηγούσε σε καταστάσεις… Θεσσαλονίκης, κρίθηκε αναγκαία, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρότι στην πρωτεύουσα υπάρχουν περισσότερα νοσοκομεία απ’ ότι στη συμπρωτεύουσα, η πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός στον πολύ πυκνό ιστό της πόλης και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Η εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύσουν από αύριο θα γίνει σήμερα στις 12.00 μ.μ. από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με τις διαρροές αναμένεται να κλείσουν- εκτός από τα σχολεία όλων των βαθμίδων και το λιανεμπόριο- τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών, ενώ αναμένεται αύξηση της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό. Σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, μανάβικα, περίπτερα, φούρνοι, φαρμακεία, ηλεκτρονικά καταστήματα, πρατήρια καυσίμων,  και -υπό προϋποθέσεις- τα καταστήματα οπτικών/βαρηκοΐας θα παραμείνουν ανοικτά. Κανονικά αναμένεται να λειτουργήσουν τα «delivery» και τα «take away».