Σκόνη από τη Σαχάρα σκεπάζει τη χώρα – Προειδοποιήσεις για τις ευπαθείς ομάδες

Σκόνη από τη Σαχάρα σκεπάζει τη χώρα –  Προειδοποιήσεις για τις ευπαθείς ομάδες
Αφρικανική σκόνη έχει καλύψει τον ουρανό της Αθήνας δημιουργώντας μία απόκοσμη ατμόσφαιρα, Αθήνα Τρίτη 23 Απριλίου 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκτός από τις πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης που περιορίζουν την ορατότητα, εκδηλώθηκαν και λασποβροχές κυρίως στη βόρεια και δυτική χώρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έντονη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα επηρεάζει σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα, με αιχμή την Τρίτη και προειδοποιήσεις από το AtmoHub για υψηλές συγκεντρώσεις και αυξημένο κίνδυνο για ευπαθείς ομάδες.  

Έντονη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα, φέρνει μαζί της η εβδομάδα που ξεκίνησε, επηρεάζοντας σχεδόν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, σύμφωνα με το AtmoHub, τον κόμβο πληροφόρησης για την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα.

Αύριο, Τρίτη, το φαινόμενο κορυφώνεται με τις συγκεντρώσεις σκόνης στην επιφάνεια να ξεπερνούν τα 50 μg/m³ σε περιοχές όπως: Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Επτάνησα.

Επιπλέον, όπως τονίζει το AtmoHub, υπάρχει ενδεχόμενο λασποβροχών στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, τη Βόρεια Πελοπόννησο και τα Επτάνησα, λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας υγρασίας στην ατμόσφαιρα.

Όπως σημειώνει το AtmoHub, συνιστάται προσοχή σε ευπαθείς ομάδες καθώς και να περιορίσουν την εξωτερική δραστηριότητα και να αποφύγουν την έντονη άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το φαινόμενο ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρόγνωση και την εξέλιξή του, σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας Copernicus Atmosphere, στο διαδικτυακό portal του AtmoHub.

Σημειώνεται ότι τo AtmoHub, ως κόμβος πληροφόρησης για την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα έχει αποστολή να καθιστά προσβάσιμη την παρακολούθηση και πρόγνωση της ατμοσφαιρικής σύστασης σε εθνικό επίπεδο, επικεντρώνοντας στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βιομηχανία, πολιτειακούς φορείς και το ευρύ κοινό.

Το AtmoHub συντονίζεται από την ομάδα NOA – ReACT του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service National Collaboration Programme).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: