«Σκοτώνει» θέσεις εργασίας η ψηφιοποίηση;

«Σκοτώνει» θέσεις εργασίας η ψηφιοποίηση;

Πολλές γερμανικές εταιρείες δυσκολεύονται να περάσουν στην ψηφιακή εποχή σύμφωνα με νέες μελέτες.

 

Το ασύρματο ίντερνετ είναι αυτονόητο στους χώρους της Cebit, της μεγάλης ετήσιας έκθεσης για την ψηφιακή τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ανόβερο. Ωστόσο, αυτό που είναι δεδομένο στην Cebit 2016, δηλαδή οι «γρήγορες» διαδικτυακές συνδέσεις, δεν υφίσταται σε πολλές περιοχές της γερμανικής περιφέρειας, όπου έχουν σε πολλές περιπτώσεις την έδρα τους εταιρείες που εξάγουν τα προϊόντα τους στον υπόλοιπο κόσμο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η περαιτέρω ανάπτυξή τους «κολλάει» στην ελλιπή πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως επισημαίνει ο Ούντο Ουνγκεχόιερ, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Μηχανικών (VDI). «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε περιοχές στη Γερμανία που δεν έχουν καν σύνδεση στο ίντερνετ. Πρέπει να κάνουμε κάτι επειγόντως.

Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο σε όλες τις περιοχές σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του ίντερνετ υψηλής ταχύτητας και την ευρυζωνικότητα. Πρέπει να καλύψουμε ταχύτερα το χαμένο έδαφος -αυτό είναι το πρόβλημα», τόνισε στην DW.

Δύο στις τρεις επιχειρήσεις υστερούν στο πεδίο της ψηφιοποίησης

Σχεδόν το 50% των ειδικών που ρωτήθηκαν από την Ένωση Γερμανών Μηχανικών χαρακτήρισαν μέτρια την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας στο πεδίο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Αισθητά περισσότεροι συγκριτικά με τέσσερα χρόνια πριν. Ειδικά σε ό,τι αφορά νέα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται στη δικτύωση και σε διαδικτυακές πλατφόρμες μόλις το 15% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η Γερμανία βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Τώρα είναι ζήτημα επιβίωσης για τη γερμανική βιομηχανία να μην καθυστερήσει άλλο την εξελικτική της πορεία, υπογράμμισε στην DW ο Τόρστεν Ντιρκς, πρόεδρος του γερμανικού Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Τεχνολογίας Bitkom.

Όπως επισήμανε, «το ‘δεύτερο ημίχρονο’ στη διαδικασία ψηφιοποίησης είναι κατά τη γνώμη μου η ψηφιοποίηση στον τομέα των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων, το λεγόμενο B2B. Σε αυτόν τομέα πρέπει να ψηφιοποιήσουμε τις βασικές μας βιομηχανίες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε πίσω. Πρέπει να εντείνουμε τους ρυθμούς μας για να βγούμε κερδισμένοι».

Πάντως δύο στις τρεις επιχειρήσεις που ρωτήθηκαν από τον Bitkom δήλωσαν ότι υστερούν στον τομέα της ψηφιοποίησης. Επίσης ίδιο ποσοστό επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η ψηφιοποίηση αλλάζει το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Παρ’ όλα αυτά εννιά στις δέκα επιχειρήσεις βλέπουν τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή περισσότερο ως ευκαιρία παρά ως κίνδυνο.

Τι σημαίνει όμως η ψηφιακή εποχή για τις θέσεις εργασίας; Μία μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην αρχή του χρόνου κατέληξε στην αποθαρρυντική εκτίμηση ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα χαθούν περί τα πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις προηγμένες βιομηχανικές χώρες. Πάντως οι εκτιμήσεις αντίστοιχης μελέτης της Ένωσης Γερμανών Μηχανικών (VDI) είναι λιγότερο απαισιόδοξες. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρός της Ούντο Ουνγκεχόιερ, «ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος εξισορρόπησης. Εξαιτίας των μελλοντικών προκλήσεων προκύπτουν νέες, διαφορετικές θέσεις εργασίας. Αλλά δεν θα υπάρξει μεγάλη μείωση θέσεων απασχόλησης».

Πηγή: Deutsche Welle