Σλοβενία: Η κυβέρνηση στέλνει στο κοινοβούλιο την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Σλοβενία: Η κυβέρνηση στέλνει στο κοινοβούλιο την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους
epa10908713 People carry a big Palestinian flag as they take part in a Free Palestine rally in Sydney, Australia, 09 October 2023. Israel has pounded the Palestinian enclave of Gaza strip, killing hundreds of people, in retaliation for the attacks launched on 07 October by Islamist group Hamas which killed at least 700 Israelis and abducted dozens more. EPA/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δύο ημέρες αφότου η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αναγνώρισαν ένα παλαιστινιακό κράτος, μια κίνηση που καταδικάστηκε από το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ενέκρινε την Πέμπτη πρόταση για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους και ζήτησε από το κοινοβούλιο να πράξει το ίδιο.

Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του απέστειλε την πρόταση αναγνώρισης στο κοινοβούλιο, το οποίο θα μπορούσε να συνέλθει ήδη την επόμενη εβδομάδα.

Η έγκριση του κοινοβουλίου είναι απαραίτητη για να τεθεί σε ισχύ η κίνηση. Ο κυβερνών φιλελεύθερος συνασπισμός του Γκόλομπ διαθέτει άνετη πλειοψηφία στο 90μελές κοινοβούλιο και η ψηφοφορία θα πρέπει να είναι τυπική.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, η απόφαση της κυβέρνησης της Σλοβενίας έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αναγνώρισαν ένα παλαιστινιακό κράτος, μια κίνηση που καταδικάστηκε από το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την κίνησή της αυτή, η Σλοβενία πρόκειται να γίνει το 10ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 χωρών που αναγνωρίζει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος. Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά η εξωτερική της πολιτική είναι συνήθως ευθυγραμμισμένη με το μπλοκ.

Η Σλοβενία ξεκίνησε για πρώτη φορά τη διαδικασία αναγνώρισης στις αρχές Μαΐου, αλλά δήλωσε ότι θα περίμενε μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

Ο Γκόλομπ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι επισπεύδει τη διαδικασία ως αντίδραση στις τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα, οι οποίες έχουν προκαλέσει τη φυγή περισσότερων από 1 εκατομμύριο Παλαιστινίων.

Περισσότερες από 140 χώρες αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος – περισσότερα από τα δύο τρίτα των Ηνωμένων Εθνών.

Η κίνηση για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους έχει προκαλέσει βουτιά στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ. Η Ισπανία και η Ιρλανδία πιέζουν την ΕΕ να λάβει μέτρα κατά του Ισραήλ για τις συνεχείς επιθέσεις του στη Ράφα στη νότια Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: