Με «σμήνη από drones» θα εφοδιαστεί η Βρετανία ενόψει Brexit

Με «σμήνη από drones» θα εφοδιαστεί η Βρετανία ενόψει Brexit
epa05752020 The Union Jack flies near parliament and Big Ben in London, Britain, 26 January 2017. The British Government has published its bill seeking parliament's approval to formally trigger Article 50 and begin the process of the UK leaving the European Union (EU). EPA/ANDY RAIN Photo:

Η κυβέρνηση προχώρησε επίσης σε συμφωνία για τη συνέχιση της υπάρχουσας εμπορικής σχέσης με την Ελβετία μετά την αποχώρησή της χώρας από την ΕΕ.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Ουίλιαμσον ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία «σμηνών από drones», στο πλαίσιο ενός σχεδίου που στοχεύει στην ενίσχυση του στρατιωτικού εξοπλισμού της χώρας μετά το Brexit.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στο Λονδίνο, ενώπιον του think tank RoyalUnited Services Institute (RUSI), ο Γκάβιν Ουίλιαμσον επισήμανε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ προσφέρει στη χώρα «την καλύτερη ευκαιρία εδώ και 50 χρόνια ώστε να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της» στη διεθνή σκηνή.

«Πρέπει να γίνουμε το έθνος προς το οποίο οι λαοί θα στρέφονται όταν ο κόσμος έχει ανάγκη από ηγεσία» υποστήριξε ο Ουίλιαμσον.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ένα σχέδιο επενδύσεων ύψους 7 εκατομμυρίων λιρών (8 εκατομμυρίων ευρώ) στα drones, με στόχο τη δημιουργία σμηνών «ικανών να ξεγελούν και να παρακάμπτουν την εχθρική αντιαεροπορική άμυνα». Τα drones θα είναι λειτουργικά «στο τέλος» του 2019.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την ανάπτυξη δύο νέων «πολυχρηστικών» στρατιωτικών πλοίων, που θα μπορούν να συμμετέχουν σε αποστολές «πολέμου ή υποστήριξης» και την ενίσχυση των δυνατοτήτων «εναντίον των κυβερνοεπιθέσεων», με χρηματοδότηση ύψους 64 εκατομμυρίων λιρών (74 εκατομμύρια ευρώ).

Ωστόσο, η ρητορική που χρησιμοποίησε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας βρέθηκε στο επίκεντρο επικρίσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η ιδέα ότι το να ανήκουμε στην ΕΕ μας επιβάλλει περιορισμούς είναι καθαρός παραλογισμός» δήλωσε ο βουλευτής των Εργατικών Κρις Λέσλι. «Στην πραγματικότητα, οι οικονομικές ζημίες που προβλέπονται από το Brexit θα αποδυναμώσουν πολύ σύντομα τις ένοπλες δυνάμεις μας» τόνισε ο βουλευτής.

Συμφωνία για συνέχιση της υπάρχουσας εμπορικής σχέσης με την Ελβετία και μετά το Brexit

Η Βρετανία υπέγραψε συμφωνία συνέχισης των εμπορικών σχέσεων με την Ελβετία, που διασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις των δύο χωρών μπορούν να συνεχίσουν τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών κατά το 2018 ανήλθαν σε πάνω από 30 δισεκατομμύρια λίρες.

Η Βρετανία επιδιώκει να υπογράψει περίπου 40 συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, με περισσότερες από 70 χώρες, αλλά μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί μόνο τέσσερις συμφωνίες συνέχισης των ελεύθερων εμπορικών σχέσεων με την Ελβετία, την Χιλή, τα νησιά Φερόε και την Νότια Αφρική. Συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης – όταν ένα προϊόν πωλείται νόμιμα στη μία χώρα, μπορεί το ίδιο να ισχύει και για την άλλη – έχουν υπογραφεί με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP