Snap Inc: Μια είσοδος στη Wall Street «πολύ μεγάλη για να αποτύχει»

Snap Inc: Μια είσοδος στη Wall Street «πολύ μεγάλη για να αποτύχει»
epa05825270 Traders prepare for the initial public offering of Snap Inc, the parent company of Snapchat, at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, on 02 March 2017. Snap Inc. is being priced at $17 per share which gives the company a value of nearly $24 billion (USD). EPA/JUSTIN LANE

Πώς βλέπουν οι επενδυτές την απόφαση της εταιρείας να μπει τώρα στο Χρηματιστήριο.

Οι θεσμικοί επενδυτές, που δεν ήθελαν να μείνουν απ’ έξω από την αρχική δημόσια προσφορά της χρονιάς, βοήθησαν την Snap Inc να προβεί στη μεγαλύτερη πώληση μετοχών εταιρείας τεχνολογίας στο αμερικανικό χρηματιστήριο από τότε που ο κινεζικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding σάρωσε τα πάντα το 2014.

Οι διαχειριστές επενδυτικού χαρτοφυλακίου έσπευσαν να συμμετάσχουν στην αρχική δημόσια προσφορά ενός ‘hot’ ομίλου κοινωνικών μέσων, προσβλέποντας σε μεγάλες αποδόσεις.

Κι αυτό συνέβη, παρά τις ανησυχίες σε σχέση με τη στρατηγική της εταιρείας, την επιβράδυνση της ανάπτυξης της βάσης χρηστών, και την απουσία δικαιωμάτων ψήφου για τους νέους επενδυτές.

«Είναι δεδομένο ότι όλοι θα επεδίωκαν να πάρουν μερίδιο στην εταιρεία» είπε ο Έβαν Πόντελ, πρόεδρος της εταιρείας επενδυτικών σχέσεων PondelWilkinson Inc.

Η ζέση των επενδυτών για τις μετοχές της Snap – που ανέβηκαν σχεδόν κατά 50% στο ντεμπούτο της εταιρείας στο χρηματιστήριο χθες, Πέμπτη, – είναι ένα καλό προμήνυμα για μελλοντικές δημόσιες προσφορές εταιρειών τεχνολογίας. Η χρηματιστηριακή αξία της Snap ανέρχεται πλέον σχεδόν στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και γίγαντες όπως η Uber Technologies και η Airbnb δεν προβλέπεται να εισαχθούν στο χρηματιστήριο φέτος, υπάρχει μια σειρά μικρότερων τεχνολογικών εταιρειών που προετοιμάζονται να εισαχθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτές οι εταιρείες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τον συνεχιζόμενο ενθουσιασμό των επενδυτών στον κλάδο της τεχνολογίας.

Για να εξασφαλίσουν μια πετυχημένη είσοδο στη χρηματιστηριακή αγορά, οι τραπεζίτες της Snap εφάρμοσαν μια συνήθη τακτική σε περιπτώσεις μεγάλων αρχικών δημόσιων προσφορών στον κλάδο της τεχνολογίας: περιόρισαν την προσφορά. Συγκεκριμένα, η Snap προσέφερε μόλις το 15% της εταιρείας σε επενδυτές, όπως ανέφεραν αξιόπιστες πηγές στο Reuters.

«Μια αρχική δημόσια προσφορά τεχνολογικής εταιρείας δεν έχει να κάνει με επιχειρηματικά μεγέθη, επιβράδυνση της αύξησης του αριθμού χρηστών, και τα λοιπά» είπε ο Φιλίπ Κολάρ, ιδρυτικός εταίρος στην εταιρεία συμβούλων Yabusame Partners. «Αντιθέτως, έχει να κάνει με μια χρηματοοικονομική συναλλαγή στην οποία δημιουργείς τεχνητή ζήτηση».

Στο προσωπικό του …roadshow – σε σειρά συναντήσεών του σε Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Λονδίνο και αλλού πριν την αρχική δημόσια προσφορά – ο διευθύνων σύμβουλος της Snap Έβαν Σπίγκελ απέρριψε τις όποιες ανησυχίες σχετικά με την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη του αριθμού των χρηστών και τόνισε τη δυνατότητα της Snap να «αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν και επικοινωνούν».

Βεβαίως, πολλά από τα funds που ένιωσαν υποχρεωμένα να επενδύσουν στη Snap έθεσαν κρίσιμες ερωτήσεις σχετικά με την εταιρεία – εστιάζοντας ιδιαίτερα στην περιορισμένη αύξηση των χρηστών και στην εταιρική διακυβέρνηση.

Αλλά όλες αυτές οι συζητήσεις έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες, μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας και των επενδυτών. Δημόσια, δεν τέθηκε καμία τέτοια ερώτηση, καθώς όλοι οι παρευρισκόμενοι σε ανοιχτές συναντήσεις πριν από την αρχική δημόσια προσφορά προσπαθούσαν να εντυπωσιάσουν και να προδιαθέσουν θετικά τη διοίκηση της εταιρείας σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο πιο πλούσιοι έγιναν οι ιδρυτές του Snapchat σε ένα απόγευμα

Eντυπωσιακή πρεμιέρα για τη μετοχή της Snapchat