Societe Generale: Περιορισμένη η ρευστότητα στην αγορά των ελληνικών ομολόγων

Societe Generale: Περιορισμένη η ρευστότητα στην αγορά των ελληνικών ομολόγων
epa06355436 (FILE) A file photo dated 16 February 2012 showing the logo of French bank Societe Generale at the entrance of the bank's headquarters in La Defense business district in Puteaux, near Paris, France. Financial Times on 28 November 2017 reports French bank Societe Generale may close as much as 15 per cent of its branches while at the same time axing some 900 jobs in an effort to cut costs in France. EPA/IAN LANGSDON *** Local Caption *** 51129509 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ρευστότητα της αγοράς για τα ελληνικά ομόλογα είναι μικρή, λέει η Societe Generale

Περιορισμένη παραμένει η ρευστότητα στην αγορά των ελληνικών τίτλων χρέους, όπως διαπιστώνει η γαλλική τράπεζα Societe Generale.

Όπως άλλα ομόλογα, έτσι και τα ελληνικά υποφέρουν από τη στιγμή που η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αυστηροποιήσει τις νομισματικές συνθήκες και να αυξήσει τα επιτόκια το 2022, με τις αποδόσεις να επιδεινώνονται συνεχώς.

Ωστόσο, από τις 28 Μαρτίου, τόσο τα 15ετή όσο και τα 20ετή ελληνικά ομόλογα έχουν ακριβύνει κατά 60 μονάδες βάσης σε όρους z-spread (διαφορά μηδενικής μεταβλητότητας), ενώ το 5ετές τμήμα της καμπύλης έχει υποχωρήσει μετά την έκδοση του 5ετούς τίτλου την περασμένη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα επιπέδωση της καμπύλης, μάλλον είναι προσωρινή, «καθώς δεν βλέπουμε κανένα λόγο να την δικαιολογεί, πέρα από τη μειωμένη ρευστότητα της αγοράς» αναφέρει η Societe Generale, με τη γαλλική τράπεζα να δίνει σύσταση buy για το ελληνικό 5ετές και σύσταση «sell» για το 15ετές, και το ακριβώς αντίθετο στα swaps, καθώς αναμένει τις καμπύλες στο τμήμα 5-15 ετών και 5-20 ετών να γίνουν ξανά πιο steep, με ανοδική κλίση. 

Η καμπύλη του 5-15ετούς και του 5-20ετούς είναι, προς το παρόν, κάτω από τις 20 μ.β., με την τιμή στόχο να τίθεται στις 60-70 μ.β., ήτοι  τον μέσο όρο τριών μηνών. 

Σημειώνεται πως το  ελληνικό 10ετές ομόλογο την τρέχουσα περίοδο έχει απόδοση 3,40%, με το γερμανικό Bund να έχει επιτόκιο 0,96%.

Περιορισμένη ρευστότητα

Η ρευστότητα της αγοράς για τα ελληνικά ομόλογα είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με άλλους τίτλους χρέους της περιφέρειας της ΕΕ. Εάν οι συνθήκες παραμείνουν κακές, οι καμπύλες θα μπορούσαν να παραμείνουν χαμηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καταλήγει ο οίκος.