Σόιμπλε: «Φανταστικό το αποτέλεσμα!»

Σόιμπλε: «Φανταστικό το αποτέλεσμα!»

Δεν φαίνεται ωστόσο να κάνει η κάλπη την «χάρη» στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αφού οι Φιλελεύθεροι μένουν οριστικά εκτός βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτήρισε «φανταστικό» το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, ενώ είπε πως ελπίζει το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) να περάσει το «κατώφλι» του 5% και να μπει στην ομοσπονδιακή βουλή.

«Είναι φανταστικό το αποτέλεσμα, μια μεγάλη επιβεβαίωση για την Άνγκελα Μέρκελ. Βασικά ελπίζω το FDP να καταφέρει να μπει στη βουλή. Τότε θα έχουμε σταθερότητα», δήλωσε ο Σόιμπλε, ο οποίος είπε ακόμη πως «είναι νωρίς να μιλάμε» για τον κυβερνητικό συνασπισμό ή ποια κόμματα θα προσκληθούν στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά του γερμανικού δικτύου ARD, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) δεν φαίνονται ικανοί να επιτύχουν την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς συγκεντρώνουν μάλλον 297 έδρες, έναντι 301 εδρών που φαίνεται πως συγκεντρώνουν από κοινού τα τρία κόμματα της Αριστεράς, δηλαδή οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και το Die Linke (Η Αριστερά). Ωστόσο, το SPD και οι Πράσινοι έχουν δηλώσει πως αποκλείουν τη συνεργασία με το Die Linke.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι «η Ευρώπη δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τη Γερμανία, θα κρατήσουμε υπεύθυνα τον ρόλο μας».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι συνεχάρη επίσης την Γερμανίδα καγκελάριο για τη νίκη της στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές. «Είμαι πεπεισμένος ότι η Γερμανία, με τη νέα κυβέρνησή της, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της και την συμβολή της στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης ειρηνικής κι ευημερούσας, στην υπηρεσία όλων των πολιτών της Ε.Ε.», δήλωσε ο Φαν Ρομπάι με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τα exit polls.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τηλεφωνικά την καγκελάριο και την προσκάλεσε να επισκεφθεί το Παρίσι για συνομιλίες μόλις σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία. Ο Ολάντ και η Μέρκελ είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν «τη στενή συνεργασία τους, ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις για την οικοδόμηση της Ευρώπης».

Διαβάστε ακόμη: «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυρίας Μέρκελ»