Σόιμπλε: Γιατί ευχήθηκα στον Τσίπρα να χάσει τις εκλογές

Σόιμπλε: Γιατί ευχήθηκα στον Τσίπρα να χάσει τις εκλογές

Αποκαλυπτικό το βιβλίο των Σόιμπλε-Σαπέν-Τι γράφουν για Τσίπρα, Βαρουφάκη, Σαμαρά.

 

Κυρίαρχο ρόλο στο κοινό βιβλίο των Υπουργών Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, Μισέλ Σαπέν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχουν οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνει: «Πιστεύω ότι σε έναν βαθμό δεν λαμβάνει υπόψη του τους άλλους. Εγώ πάντως θα δυσκολευόμουν να κάνω έναν εκλογικό αγώνα με ένα κεντρικό μήνυμα και να πραγματοποιήσω κατόπιν το ακριβώς αντίθετο από αυτό. Ήλπιζα ότι θα κέρδιζε τις εκλογές. Αφού υπέγραψε, θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει. Αν υλοποιήσει το πρόγραμμα, η κατάσταση θα προχωρήσει, όπως θα προχωρούσε κατά τα άλλα και με τον Σαμαρά. Αν η Ελλάδα πετύχει, τότε πολύ πιθανόν να γίνω εκεί -αν και τότε θα έχω ήδη πεθάνει- ήρωας, επειδή είχα βοηθήσει να επιλεγεί ο σωστός δρόμος» και προσθέτει:

«Μου είπε ότι θα κάνει έναν προεκλογικό αγώνα στον οποίο θα υποσχεθεί ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, αλλά και ότι δεν θα αποδεχθεί καμία μνημονιακή υποχρέωση. Αν είναι έτσι, του απάντησα, σου εύχομαι προσωπικά να μην κερδίσεις τις εκλογές γι’ αυτό και δεν εξεπλάγην όταν ο Τσίπρας τις κέρδισε, ούτε και με ό,τι συνέβη μετά. Ήμουν κάπως περίεργος πώς θα έλυνε κατόπιν το πρόβλημα. Το έλυσε με το να κάνει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που υποσχέθηκε στις εκλογές».

Φυσικά, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών δεν θα μπορούσε να μην κάνει αναφορά και στον πάλαι ποτε ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, για τον οποίο σχολιάζει: «Μου είπε ότι παρακολουθεί την πολιτική μου δραστηριότητα από εικοσαετίας και ότι είναι της άποψης ότι είμαι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος. Μου είπε και κάποια άλλα, και αυτά όλο πάθος. Σκέφτηκα μέσα μου, “δεν κάνει να με υποτιμάς. Τέτοια απλά κομπλιμέντα δεν μπορούν να με επηρεάσουν”. Για αυτό και του απάντησα αναλόγως: “Κατάγομαι από ταπεινή οικογένεια και μεγάλωσα σε μια κωμόπολη στο Σβάρτσβαλντ. Και έχω πάντα μεγάλο σεβασμό όταν έρχεται να με επισκεφτεί ένας σωστός καθηγητής”. Με αυτό ήθελα να του πω ότι δεν θα πρέπει να χαραμίζουμε τον χρόνο μας με τέτοιες ανοησίες».

Για το διάστημα της πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, τονίζει: «Τότε, το 2014, ήταν η Ελλάδα -πάντα με καθυστέρηση- σε έναν καλό δρόμο. Μόνο στα μέσα του 2014, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέβαλε μια παύση στις μεταρρυθμίσεις λόγω των επικείμενων εκλογών, χειροτέρεψε εκ νέου η εξέλιξη. Και τότε η κρίση επέστρεψε».