Σόιμπλε: Η Ελλάδα ανακάμπτει γρηγορότερα από όσo υπολογίζαμε

Σόιμπλε: Η Ελλάδα ανακάμπτει γρηγορότερα από όσo υπολογίζαμε

Ωστόσο, επισήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια περισσότερη λειτουργική δημόσια διοίκηση.

Με πολύ καλά λόγια για ακόμη μια φορά τον τελευταίο καιρό ο Βόλφγκαγνκ Σόιμπλε αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι ανακάμπτει με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ότι ανέμεναν μερικοί.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υπογράμμισε πως νιώθει πιο αισιόδοξος για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Ωστόσο, επισήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια περισσότερη λειτουργική δημόσια διοίκηση.

O Σόιμπλε υπερασπίστηκε ως ορθή την προσέγγιση της πολιτικής διάσωσης του ευρώ στη βάση της «βοήθειας έναντι εφαρμογής όρων», χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «πολύ πιο δύσκολη περίπτωση» από τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα. Προειδοποίησε δε για το ενδεχόμενο «ηθικού κινδύνου» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Είναι απαραίτητο ένα μείγμα από κίνητρα και πίεση, διότι μόνο κίνητρα θα μπορούσαν να παρασύρουν ώστε να παραμεληθούν οι μεταρρυθμίσεις -αυτό που περιγράφεται ως «ηθικός κίνδυνος»- δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας πριν από λίγο σε συνέδριο για τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης της Γερμανίας, και τόνισε ότι με αυτή την πολιτική διάσωσης χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία κατάφεραν να πετύχουν σημαντική πρόοδο.

«Η Ελλάδα είναι μια πολύ πιο δύσκολη περίπτωση», διευκρίνισε και προσέθεσε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν παρουσιάζει τόσο υψηλό ποσοστό μη καταβαλλόμενων φόρων. Επιπλέον, όπως είπε, επειδή η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα αρχίσει να αποδίδει μόλις το 2017, «δεκάδες χιλιάδες Έλληνες βγαίνουν τώρα σε πρόωρη σύνταξη» και αυτό «αποτελεί ηθικό κίνδυνο και μάλιστα συγκεκριμένο», τόνισε.

Η Ελλάδα πρέπει να οικοδομήσει μια αποτελεσματική διοίκηση και να συνηθίσει ότι υπάρχει μια τέτοια, κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με την νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως αυτή δεν είναι η καλύτερη για την οικονομία της Γερμανίας, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Βερολίνου και ΕΚΤ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι όλα τα θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, πρέπει να είναι ανοικτά σε ό,τι συζητιέται δημοσίως.

Αναφορικά με το Brexit, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι ο βρετανικός λαός θα λάβει μια «λογική» απόφαση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου σχετικά με το εάν η χώρα θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ ή να παραμείνει ως μέλος.

«Πιστεύω ότι οι Βρετανοί θα πάρουν στο τέλος μια λογική απόφαση στο ερώτημα ενός Brexit», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.