Σόιμπλε: Η Έλληνες ζούσαν πάνω από τις δυνάμεις τους

Σόιμπλε: Η Έλληνες ζούσαν πάνω από τις δυνάμεις τους

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα.

Οι αιτίες των προβλημάτων στην Ελλάδα δεν βρίσκονται στις Βρυξέλλες, στην Ευρώπη ή τη Γερμανία, βρίσκονται στο ότι η Ελλάδα ζούσε για πολύ καιρό υπεράνω των δυνατοτήτων της, ίσως η Ευρωζώνη ήταν επίσης ένας πειρασμός, διατείνεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», στην οποία διαμηνύει πως το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων έχει ρυθμιστεί από πολλού.

Προσθέτει δε, πως όλα αυτά πρέπει να ειπωθούν από τους υπεύθυνους, διότι είναι σημαντικό να πείσουν την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, για να υπάρξει έξοδος από την κρίση και αυτό είναι δύσκολο και τα συνθήματα δεν βοηθούν.

Η υπεύθυνη ηγεσία θα πρέπει να προσπαθήσει να φέρει τις προσδοκίες του πληθυσμού σε εναρμόνιση με την πραγματικότητα, αναφέρει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι όταν διάβασε πως ειπώθηκε ότι το όχι ασήμαντο πρόβλημα του χρέους, μπορεί να λυθεί με την καταβολή γερμανικών επανορθώσεων, αναρωτήθηκε εάν αυτό θα βοηθήσει να γίνουν αποδεκτές από την κοινή γνώμη οι υποκείμενες σε έγκριση αποφάσεις. Ο ίδιος θεωρεί ότι η πολιτική επηρεάζεται από την κοινή γνώμη και αυτό ονομάζεται «διαχείριση προσδοκιών».

Απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει πρόθεση από το Βερολίνο για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται πως το θέμα έχει ρυθμιστεί εδώ και δεκαετίες και σημειώνει ότι η Γερμανία στις 8 Μαΐου 1945 έχασε για πολύ καιρό την κυριαρχία της, την οποία επανέκτησε στις 3 Οκτωβρίου 1990 με τις προϋποθέσεις της Συνθήκης «2 συν 4», και από τότε έχει προχωρήσει 25 χρόνια.

Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι «φυσικά» δεν έχει προσβάλει Έλληνες συναδέλφους του και δεν φταίει ο ίδιος αν ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης δεν μεταφράζουν σωστά μια δήλωση στον Τύπο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Απαντά αρνητικά στο ερώτημα αν τίθεται και πάλι σε συζήτηση από την πλευρά της Αθήνας μια διαγραφή χρέους και ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει πως η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα, ο σεβασμός επιβάλλει να παραμείνει κανείς σε αυτό που ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό, και κανείς δεν επέβαλε ποτέ κάτι που ο άλλος δεν θέλει καν.

Ως προς τη διαγραφή χρέους αναφέρει ότι -γνωρίζοντας ο ίδιος καλά το πρόβλημα της Ελλάδας, διότι, όπως λέει, έχει ασχοληθεί ολόκληρες νύχτες με αυτό- όποιος συζητά αυτή τη στιγμή για διαγραφή χρέους, προφανώς δεν γνωρίζει πως τα επόμενα χρόνια το θέμα χρέος θα είναι το λιγότερο πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα πληρώνει χαμηλότερο επιτόκιο από ό,τι η Γερμανία.

Ο ίδιος, όπως διευκρινίζει, αγωνίσθηκε με τον τότε Έλληνα υπουργό Οικονομικών για μια διαγραφή χρέους και αυτό ενάντια στις μαζικές επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πετυχαίνοντας στο τέλος μια διαγραφή κατά 53 %.

Όπως τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα, «η πραγματική πρόκληση είναι η Ελλάδα να βάλει μπρος την οικονομία της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ